https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Razstava Marčevski jin z deli sedemnajstih umetnic

Business Point, 08.03.2024 ob 18:20  

V četrtek, 07. marca 2024, je v prostorih Business Point ART-a v Murski Soboti potekalo odprtje razstave Marčevski jin, s katero so predstavili moč in edinstvenost ženskega umetniškega izražanja. Na razstavi so na ogled dela sedemnajstih slovenskih umetnic.

 

V poslovni skupini Business Point želijo izpostaviti in podpreti ustvarjalke na področju likovnega izražanja. S tem namenom so organizirali skupinsko razstavo z naslovom Marčevski jin, s katero želijo javnosti predstaviti moč in edinstvenost ženskega umetniškega izražanja.

Kot pove kuratorka razstave in ena izmed sodelujočih umetnic, Tatjana Mijatović, za vse sodelujoče umetnice velja, da »umetnost živijo in so osebnosti s pozitivno življenjsko energijo. Ženska energija se v umetnosti manifestira na dva načina: skozi ženske ustvarjalke, čemur smo priča na današnji razstavi ter kot močan vir navdiha za umetnike obeh spolov, ki raziskujejo teme kot so materinstvo, božansko žensko, rodnost, feminizem …«

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Zoran Poznič, ki pove, da so ženske v likovni umetnosti že pol tisočletja pozabljene in da šele zadnjih 30 let prihaja do spoznanj in odkritij o njihovi pravi vlogi v likovni umetnosti.

Na razstavi s svojim likovnim delom sodeluje tudi kiparka Vika Potočnik. Ženska, ki je pustila pečat na političnem parketu kot poslanka, direktorica, humanitarka in pedagoginja. Na odprtju razstave sicer ni bila prisotna, je pa zbranim namenila zapis o vlogi žensk v družbi in umetnosti. Po njenih besedah dogodek ni zgolj predstavitev videnja in ustvarjanja žensk, ampak tudi primer sodelovanja gospodarstva in umetnosti.

V imenu Mestne občine Murska Sobota je zbrane nagovorila Nataša Brulc Šiftar, članica odbora za negospodarske dejavnosti in vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti v Murski Soboti, ki je tudi uradno odprla razstavo.

Razstava na ogled postavi dela 17 slovenskih umetnic; trinajstih slikark in štirih kipark. Umetnice prihajajo iz akademskih vrst, so likovne pedagoginje, ali mojstrice brez formalne likovne izobrazbe, ki v slovenski likovni umetnosti puščajo svoj pečat.

Na razstavi sodelujejo Rosina Curhalek, Vesna Davidovič, Aleksandra Fekonja, Špela Fridau, Irena Gayatri Horvat, Cvetka Hojnik, Metka Kavčič, Klaudia Kolarič, Leya Marinčič, Slađana Matić Trstenjak, Tatjana Mijatović, Marija Pavlič, Vika Potočnik, Jerneja Smolnikar, Jerca Šantej, Špela Šedivy in Slavica Štrukelj- Kokoravec. Umetnice so imele pri izbiri teme in motiva prosto izbiro. Na razstavi, ki ima tudi medgeneracijsko noto, pa je med sodelujočim moč najti tudi povezavo mati-hči. 

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija