https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 živil, ki izboljšajo vaš imunski sistem

2.5.2024  

Ste utrujeni od tega, da zbolite in se počutite izčrpani? Krepitev imunskega sistema je lahko ključ do ohranjanja zdravja in preprečevanja bolezni.

Eden od preprostih načinov za zaščito telesa je, da v svojo prehrano vključite živila za krepitev imunskega sistema. Od živahnih citrusov do listnate zelenjave, bogate s hranili, pripravili smo seznam živil, ki so polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki lahko pomagajo podpirati zdravo telo.

10. Borovnice

Borovnice so eden najokusnejših poletnih sadežev. Polne so antioksidantov, kot so antocianini, ki pomagajo zmanjšati vnetje in okrepiti imunski odziv. Bogate so z vitaminom C, ki igra ključno vlogo pri obrambi telesa, saj ščiti telo pred škodljivimi patogeni. Flavonoidi, ki jih najdemo v borovnicah, imajo protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in podpirajo zdrav imunski sistem. Borovnice vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za močne bele krvničke.

9. Česen

Poleg odganjanja vampirjev se česen že stoletja uporablja kot naravno zdravilo za različna zdravstvena stanja, vključno s krepitvijo obrambe telesa. Česen vsebuje močno spojino, imenovano alicin, ki ima protibakterijske, protivirusne in protiglivične lastnosti, ki lahko pomagajo pri boju proti okužbam in podpirajo zdrav imunski sistem. Česen ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje v telesu, ki je povezano z oslabljenim imunskim odzivom. Česen vsebuje selen, vitamin C in kvercetin. Ti antioksidanti lahko pomagajo zaščititi telo pred poškodbami, ki jih povzročajo škodljivi prosti radikali.

8. Sladki krompir

Sladki krompir je odličen vir vitamina A, ki igra ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin A pomaga ohranjati celovitost sluznice v dihalih, prebavilih in sečilih, kar lahko pomaga pri zaščiti pred okužbami. Sladki krompir je tudi dober vir vitamina C, močnega antioksidanta, ki lahko pomaga zaščititi telo pred škodljivimi patogeni, ima tudi protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo pri lajšanju vnetja in podpirajo vaša protitelesa.

7. Špinača

Izkazalo se je, da je imel Popaj prav, špinača vsebuje vitamine in minerale, vključno z vitaminoma C, E in betakarotenom, ki lahko pomagajo podpirati zdrav imunski sistem. Špinača je odličen vir vitaminov C in E, dveh močnih antioksidantov, ki lahko pomagata zaščititi telo pred škodljivimi patogeni. Špinača je tudi odličen vir beta-karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A. Vitamin A je nujen za ohranjanje zdravega imunskega sistema. Špinača ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje.

6. Brokoli

Za večino otrok je bilo to najljubše pri večerji, predvsem zato, ker je brokoli videti kot majhna drevesa. Toda brokoli je tudi zlati rudnik vitaminov, mineralov in antioksidantov, vključno z vitaminom C, vitaminom A in sulforafanom, ki lahko pomagajo podpirati zdrav imunski sistem. Evo, kako lahko brokoli pomaga povečati vaša protitelesa. Brokoli vsebuje spojino, imenovano sulforafan, za katero se je izkazalo, da ima močne protivnetne lastnosti in lastnosti za krepitev imunskega sistema. Vsebuje tudi veliko vlaknin, zaradi česar se lahko vaše telo bori proti mikrobom.

5. Mandlji

Mandlji so čudežni oreščki. Dajejo nam mleko in naredijo kokos eksponentno boljši. Na srečo so mandlji čudovit vir hranil, kot so vitamin E, magnezij in vlaknine, ki lahko pomagajo podpirati zdrav imunski sistem. Evo, kako lahko mandlji pomagajo povečati obrambo vašega telesa. Mandlji so odličen vir vitamina E, ki lahko pomaga zaščititi telo pred škodljivimi patogeni, vsebujejo tudi veliko magnezija, ki je ključen za delovanje imunskega sistema. Magnezij pomaga aktivirati encime, ki sodelujejo pri delovanju imunskega sistema, in lahko pomaga zmanjšati vnetje v telesu. Mandlji vsebujejo veliko vlaknin, kar seveda spodbuja zdravo črevesje.

4. Kurkuma

Kurkuma je dobra za skoraj vse! Je začimba, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini za krepitev imunskega sistema. Vsebuje močno spojino, imenovano kurkumin, ki ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Kurkuma ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in podpirajo zdrav imunski odziv. Povečuje delovanje imunskega sistema: dokazano je, da kurkuma krepi delovanje imunskega sistema s povečanjem proizvodnje belih krvnih celic, ki pomagajo pri boju proti okužbam.

3. Jogurt

Sveži jogurt je poln probiotikov, to so koristne bakterije, ki pomagajo spodbujati zdravo črevesje, zaradi česar se počutite odlično in vam pomaga preprečiti, da bi zboleli. Nekatere vrste jogurta so obogatene z vitaminom D, ki igra ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Vitamin D pomaga aktivirati imunske celice in lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu. Jogurt je dober vir beljakovin, ki so bistvenega pomena za gradnjo in obnovo tkiv v telesu. Beljakovine igrajo tudi ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema.

2. Citrusi

Družina citrusov vključuje pomaranče, limone, limete, grenivke in mandarine. Znani so po visoki vsebnosti vitamina C, močnega antioksidanta, ki igra ključno vlogo pri delovanju imunskega sistema. Citrusi imajo flavonoide, ki imajo protivnetne lastnosti. Vnetje je povezano z oslabljeno naravno odpornostjo, zato lahko zmanjšanje vnetja pomaga podpirati zdrava protitelesa. Citrusi vsebujejo tudi veliko vlaknin, zaradi katerih boste dlje časa siti in vam pomagajo preprečiti prehlad.

1. Ingver

Ingver je pikantna in aromatična korenina, znana po svojih zdravilnih lastnostih in sposobnosti krepitve imunskega odziva. Vsebuje spojine, imenovane gingeroli in shogaoli, ki imajo močne protivnetne in antioksidativne lastnosti. Ingver ima protivnetne lastnosti, ki lahko pomagajo zmanjšati vnetje in podpirajo zdrav imunski sistem. Ingver je odličen vir za to, vključno z gingeroli in shogaoli, ki lahko pomagajo zaščititi telo pred škodljivimi patogeni. Povečuje delovanje imunskega sistema: dokazano je, da ingver krepi delovanje imunskega sistema s povečanjem proizvodnje belih krvnih celic, ki pomagajo pri boju proti okužbam.

*Fotografije: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.05.2024 ob 21:04 Karel K. gost

      Kaj si še ta Golob ne izmisli, da bi se zoperstavil zdravnikom in bi jim dokazal, da jih človek sploh ne potrebuje, da jih država Slovenija pod njegovim vodstvom sploh ne potr5ebuje. Ljudem ponuja ves čas, da naj jedo travo, zdaj je prešel na sadje in zelenjavo. Seveda je koristno vse te sadeže in začimbe uživati, vendar brez zdravsvenega sistema, brez zdravnikov ni mogoče zagotoviti zdravja državljanom Slovenije. Ta Golob je zares ptica brez pameti, dobre vzgoje in izobrazbe, enako velja za njjegove slepe sledilce, ki mu večinoma sledijo samo zaradi tega, ker jih obilno za to nagrajuje.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.