https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Marca turisti največ prenočitev ustvarili v tej pomurski občini

26.04.2024 ob 6:00  

Turistični nastanitveni obrati so marca zabeležili 337.363 prihodov in 841.418 prenočitev turistov. Število prihodov se je v primerjavi z marcem lani dvignilo za 21,6 odstotka, nočitev za 17,6 odstotka. Najbolj obiskane so bile zdraviliške občine, med njimi tudi Moravske Toplice. 


Kot je sporočil statistični urad, so domači turisti marca ustvarili okoli 109.000 prihodov ali za 2,6 odstotka manj ter okoli 304.000 nočitev ali za 2,4 odstotka manj kot marca lani. Največkrat so prenočili v občini Piran, sledili sta občini Podčetrtek in Brežice.

Tuji turisti so marca ustvarili več kot 228.000 prihodov ali za 38 odstotkov več kot pred enim letom. Pri tem so našteli nekaj manj kot 538.000 prenočitev ali za tretjino več. Največ njihovih prenočitev so zabeležili v občini Ljubljana, sledili sta občini Piran in Bled.

Turisti iz Italije so ustvarili 75.200 prenočitev ali 14 odstotkov vseh tujih, največkrat so prenočili v občini Ljubljana. Opravili so za 40 odstotkov več prenočitev kot leto prej. Turisti iz Avstrije so prav tako predstavljali 14 odstotkov vseh tujih prenočitev, skupno so jih ustvarili 74.000. To je bilo za 38 odstotkov več kot leto prej, največ v občini Piran. Sledili so turisti iz Nemčije, Hrvaške, Madžarske in Češke.

V zdraviliških občinah je bilo ustvarjenih največ prenočitev, in sicer 29 odstotkov oz. 240.400. Največ prenočitev je bilo v občini Moravske Toplice. Sledile so gorske in obmorske občine (iz vsake vrste po 19 odstotkov vseh prenočitev) ter Ljubljana (18 odstotkov). V primerjavi s prejšnjim marcem se je število turističnih prenočitev povečalo v vseh vrstah turističnih občin, najbolj v obmorskih, in sicer za 36 odstotkov. 

Povprečna doba bivanja je bila najdaljša v zdraviliških občinah, znašala je 3,2 prenočitve. Izmed omenjenih vrst turističnih občin je bila najkrajša v Ljubljani, kjer je znašala dve prenočitvi.

Tuji in domači turisti so največ ali dobro polovico prenočitev ustvarili v hotelih. Sledili so zasebne sobe, apartmaji in hiše. Stalna ležišča so bila v povprečju najbolj zasedena v hotelih, in sicer 40-odstotno. Povprečna doba bivanja turistov v tej vrsti nastanitvenih obratov je znašala 2,4 prenočitve, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.