https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Horvat vlado pozval, da državne praznike regionalnega značaja znova vsako leto obeleži z državno proslavo

18.08.2017 ob 10:00  

Na državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je poslanec in podpredsednik NSi Jožef Horvat v svoji poslanski pobudi Vlado pozval, da tudi državne praznike regionalnega značaja obeleži z državno proslavo.


 »V času Pahorjeve vlade je prišlo do lahkomiselne odločitve Vlade, da bo državne proslave ob državnih praznikih regionalnega značaja oz. iz obrobja Slovenije (17. avgust - združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 15. september - vrnitev Primorske k matični domovini, 23. november - dan Rudolfa Maistra) preprosto izbrisala oziroma jih pripravila samo ob okroglih obletnicah,« piše v pobudi Jožef Horvat in ogorčeno dodaja: »Zaradi varčevanja? Slab izgovor! Lokalne skupnosti so že pokazale, da so pripravljene in sposobne izvesti odlične proslave brez enega evra iz državnega proračuna.«

Poslanec NSi poudarja, da je praznik pridružitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom nacionalni praznik in nacionalnim praznikom se pač ne moremo in ne smemo izogniti, dokler imamo nacionalno državo in obstajamo kot nacija. »Sprašujem se kakšna je to država, ki svojih državnih praznikov ne obeleži z državno proslavo? Kakšno sporočilo s tem daje država mladim rodovom, ki bi naj bili ponosni državljani naše mlade države Slovenije? Je to pravilen pristop države k spodbujanju narodne samozavesti in domoljubja?« se sprašuje Jožef Horvat.

Zato Vladi RS daje pobudo, da tudi državne praznike regionalnega značaja obeleži z državno proslavo ter da ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom leta 2019 organizira državno proslavo v Beltincih.

»Izkušnje so pokazale, da jih odlično izvedejo lokalne skupnosti v sodelovanju z domoljubnimi in kulturnimi organizacijami. Vlada mora dati proslavi status državna,« dodaja Horvat.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.