https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Prostovoljstvo v Skandinaviji

16.2.2019  

Mladi Prekmurec se je predlani januarja odpravil na polletno prostovoljsko delo na Dansko. V spodnjem prispevku si lahko več preberete o njegovem doživetju in izkušnjah v Skandinaviji.


Zakaj prostovoljsko delo?

Na Dansko sem se odpravil z željo po spremembi, po izkušnjah, po osebnem stiku z drugo kulturo, z drugim jezikom, narodom. Moji problemi s študijem so se stopnjevali do te mere, da sem se odločil za absolventski “pobeg.” Čim dlje stran, za čim dalj časa.

Priložnost za delo na prostovoljskem projektu na Danskem se je ponudila ob idealnem času. Čeprav nisem pristaš dežja in mraza, ampak me bolj vlečejo geografsko toplejša območja, sem se odločil, da sprejmem ponudbo in se za 6 mesecev odpravim na sever. Časa za pripravo ni bilo kaj dosti, saj sem za odobritev projekta izvedel šele nekaj tednov pred odhodom. Na hitro sem spakiral, se poslovil od domačih, ter se odpravil na letališče. Sama pot je potekala precej gladko. Ob prihodu na letališče v Aalborgu, je mene in še eno prostovoljko iz Španije, počakala najina bodoča šefica in “nadomestna mama.” Ona naju je osebno dostavila do apartmajev, v katerih bova preživela naslednjega pol leta, v naslednjih dneh je nama, ter še dvema prostovoljcema, ki sta delala na podobnih projektih in sta živela v isti stavbi, pomagala z dovoljenjem za bivanje, zavarovanjem in ostalo papirologijo. S tremi španskimi prostovoljci, ki so bili moji sosedje, smo se že v prvih dneh spoznali, skupaj skuhali nekaj obrokov ter se odpravili na ogled mesta. Med našim delom smo spoznali še ostale prostovoljce na Danskem.

Foto: Naša mednarodna druščina Špancev, Fracozov, Nemcev in Slovencev

Z namenom premagovanja stresa, domotožja in s funkcijo kreativnega ventila, sem v tistem obdobju ustvaril nekaj video posnetkov. Enega teh si lahko ogledate tukaj.

Delal sem v medijski hiši

Prvi delovni dan nama je mentorica Else, razkazala medijsko hišo v kateri bova delala, razložila delovne naloge in pravila, ter nama predstavila nekaj sodelavcev. Z Esther, eno imed španskih sosed, sva delala v medijski hiši, ki je usmerjena na delo z mladimi, starimi od 13 do 19 let. Financirana je s strani mestne občine, osebje pa vsako leto organizira dvodnevni glasbeni festival, ki se prenaša po lokalni televiziji, modne revije, fotografske in video projekte, prav tako v prostorih medijske hiše deluje radijska postaja za mlade, med tednom učitelji tam izven šolskega časa poučujejo mladino, nedavno pa so z večjo količino sredstev financirali nakup računalniške opreme za navidezno realnost in tekmovalno igranje igric oz. ukvarjanje z elektronskimi športi. Slednje na Danskem, iz dneva v dan, pridobiva na priljubljenosti, saj zanimanje za sponzorstva izkazujejo vedno večja podjetja iz sveta računalništva in igričarstva.

Foto: Del medijske hiše in najina mentorica 

Midva z Esther sva delala predvsem na video in foto projektih, mladim sva nudila pomoč z znanjem, opremo in nasveti, prav tako sva lahko sodelovala pri idejnih zasnovah, izvedbi in obdelavi video projektov mladih, ki so se obrnili na medijsko hišo. Prej omenjeni dvodnevni glasbeni festival, na katerem so nastopali mladi iz regije, je bilo treba posneti, naslednji mesec ali dva pa sva bila midva zadolžena za obdelavo in urejanje posnetkov nastopov za namene predvajanja na lokalnem televizijskem kanalu. Pomagala sva tudi pri snemanju modnih revij, šolskih projektov in posnetkov za razne mladinske natečaje.

Foto: Španska sodelavka na delu

Raziskovanje države

Ker je najin delovni čas bil omejen na 30 ur dela na teden in sicer sva delala samo 3 dni po 10 ur na dan, sva imela na voljo 4 dni v tednu za raziskovanje mesta in lokalnih znamenitosti. Eno izmed teh je staro vikinško pokopališče v neposredni bližini Aalborga. Tega smo skupaj s prijatelji obiskali večkrat in vsakič je bila izkušnja drugačna. Enkrat je bilo pokopališče zasneženo, drugič smo ga obiskali v oblačnem in mokrem vremenu, tretjič spet v vetrovnem okolju z zvokom stoterih vran v drevesnih krošnjah.

Foto: Vikinško pokopališče v bližini Aalborga

Drug kraj, ki je zaznamoval mojo izkušnjo na Danskem je Skagen, ki se nahaja na severnem vrhu Danske. Tudi tam sem bil večkrat, in večinoma je veljalo pravilo, da tam vedno piha veter. Včasih sicer manj, včasih skoraj orkansko, a vedno je vsaj malo pihalo. V bistvu enako pravilo velja za celotno Dansko. Država je namreč zelo ploska in nima večjih gora ali drugih geografskih ovir. “Himmelbjerget” oziroma “Sky mountain” je ena izmed najvišjih gora na Danskem, čeprav v višino meri le 147 metrov. Ob tem podatku je povsem očitno, da imajo na Danskem postavljenih ogromno vetrnih elektrarn. Tudi drugače je Danska zelo zelena država, kar se tiče okoljske politike. Na cestah najdemo veliko električnih avtomobilov, javnega odmetavanja odpadkov praktično ni zaslediti, prav tako se na regionalnih in na nacionalni ravni izvajajo projekti za ohranjanje narave in večjo uporabo obnovljivih virov energije.

Foto: Severni vrh Danske kjer se stikata Baltiško in Severno morje

Kultura

Danci so načeloma nekoliko bolj hladni in zaprti na prvi pogled, vendar pa delujejo zelo toplo, ko se enkrat odprejo in se sprostijo. Pravijo, da prijateljstva z Danci nimajo roka trajanja, vendar pa jih je nekoliko težje pridobiti. Neznanci na ulicah z veseljem pomagajo, če jih prosiš za usmeritev, prav tako jih večina govori zelo dobro Angleško. To velja še posebej za mlajše generacije, čeprav tudi veliko starejših obvlada vsaj osnove Angleščine, velikokrat tudi Nemščino, saj je Nemčija sosednja država. Vsekakor pa pomaga, če se naučite nekaj lokalnih besed, ampak to velja za vsako državo v katero potujete.

 

Foto: Grafiti na stenah stavb so zelo pogosti, kolesarjenje še bolj

Za na konec

V šestih mesecih dela na Danskem sem se veliko naučil, doživel veliko novega in razvil nekaj kvalitetnih prijateljstev. Takšno ali podobno izkušnjo priporočam vsakomur, saj te stik z novim okoljem lahko obogati na vseh nivojih. Mednarodne izkušnje so zelo cenjene tudi pri bodočih delodajalcih in lahko odprejo še več vrat za mednarodno sodelovanje.

Foto: Copenghagen

Foto: Pogled na bližnje jezero

Foto: Hokej je na Danskem zelo popularen

    Fotogalerija