https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Pulj, dragulj istrskega polotoka

Pula, 12.7.2024  

Največje mesto Hrvaške Istre – Pulj, s svojo bogato zgodovino, kulturnimi znamenitostmi in naravno lepoto privablja goste iz vsega sveta.

Topli in daljši dnevi so kot nalašč za pobeg v Pulj, kjer se zaradi njegovega bogastva najde nekaj za prav vsakega. Mesto nosi dolgo tradicijo vinarstva, ribištva in ladjedelništva, najbolj prepoznano pa je po ohranjenih zgradbah iz rimskega časa, kot je amfiteater, ki je nastal pred približno dva tisoč leti in predstavlja enega izmed najbolj ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu. Na začetku je amfiteater služil gladiatorskim bojem, kasneje so v njem prirejali sejme in viteške turnirje, danes pa je namenjen za različne kulturne prireditve.

V antičnem času je bil Pulj obdan z obzidjem in desetimi vrati, skozi katere je bilo mogoče vstopiti v samo mesto. Do danes so se obdržala Dvojna vrata, sestavljena iz dveh obokov, stebrov in okrašena z mnogimi okraski. To pa niso edina vrata, ki vse bolj privabljajo turiste, ampak mesto krasijo tudi Herkulova vrata, ki so najstarejši primerek rimske arhitekture v Pulju. Ob sprehodu skozi mestno središče je moč opaziti Zlata vrata – slavolok, ki ga je približno 30 let. pr. n. št. postavila družina Sergejev in danes predstavlja vhod v najbolj pestro ulico, s številnimi trgovinami, kavarnami in gostilnami. Na trgu sredi mesta se nahajata še tempelj Rome in Augusta ter Pulski forum.

Za ogled so zanimivi tudi številni samostani in cerkve, kot je cerkev sv. Antona in katedrala blažene device Marije ter arheološki muzej, ob katerem se nahajajo podzemni tuneli s časa Avstro-Ogrske monarhije, z imenom Zaerostrasse. Lep razgled ponuja grad Kaštel na vrhu griča in je poznan po zanimivi štirioglati obliki s poudarjenimi vogalnimi koničastimi bastioni. Na prvem mestu je trdnjava imela obrambno funkcijo, danes pa se v Kaštelu nahaja Zgodovinski muzej Istre.

Pulj pa je zelo priljubljena turistična destinacija tudi zaradi lepe obalne lokacije, po kateri se raztezajo čudovite plaže, kot so Verudela, Hawaii beach in Kamenjak, ki s svojo kristalno čisto vodo, turiste s celega sveta vabijo h kopanju, vodnim športom in uživanju na soncu. 

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.