https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

AVTOMOBILIZEM

Jesen na avtomobilski trg prinaša podražitve

3.8.2018  

Vse od leta 2014, ko se je finančna kriza v Sloveniji začela umirjati, raste prodaja novih avtomobilov.  Popularni so predvsem športni terenci, najbolj pa se krepi znamka Volkswagen.


V samo 1. polovici letošnjega leta smo Slovenci registrirali preko 41.000 vozil, to je približno 5 odstotkov več, ko v polletju 2008, ki je bilo doslej rekordno. Kot poročajo Finance je za avto potrebnih manj povprečnih plač, kot pred letom 2008, ko nas je prizadelo finančna kriza.  Tudi zaradi tega vse več Slovencev pogleduje po vozilih višjega cenovnega razreda, kamor sodi tudi kategorija športnih terencev.

Kaj prinaša jesen?

Na spletnem portalu Finance.si še navajajo, da se za jesen obetajo številne podražitve ter tudi zamiki dobave novih avtomobilov. Velik vpliv na trg bosta imela predvsem novi merilni cikel WLTP in novi okoljski standard Euro 6d, ki bo v veljavo prišel 1. septembra letos. Poleg vsega bodo nekateri motorji do jeseni umaknjeni zaradi večjega stroška prilagoditve motorjev novim predpisom.

Popularnost terencev

Terenci prednjačijo kar se tiče nakupov avtomobilskih oblik. Še pred krizo je njihov delež dosegal le okoli 5,7 odstotka. Med krizo se je krepil, kljub nekaterim neugodnostim – višja cena, večja masa in poraba, slabe zmogljivosti. Po krizi pa je njihov delež v močnem porastu in je letos dosegel že 23, 5 odstotka trga osebnih vozil. Tudi ponudba športnih terencev se je v tem času močno okrepila. Ker so marže boljše, pa je tudi pritisk na cene manjši.

Poslovni razred ostaja stabilen

Še vedno ostaja stabilna prodaja limuzin in karavanov razreda D, kot je volkswagen Passat, sledijo pa mu Opel Insignia, Merceds-benz razreda C, Volkswagen Arteon in Audi A4. Približno za polovico se je skrčil delež avtomobilov razreda B, nekdaj priljubljenega Cliovega razreda. Kljub temu Revozu to ne predstavlja večjega proglema, saj je delež tega razreda v Evropi še vedno na stabilnih 18 odstotkih. V največjem zatonu so se znašli enoprostorci vseh velikostnih razredov, saj se je njihov delež zmanjšal s slabih 20 na 11,6 odstotkov. Njihovo prodajo utegne povečati trojica novih modelov –Citroen Berlingo, Peugeot Rifter in Opel Combo.

Kljub aferi Volkswagen ostaja močen

Kljub hudi aferi v Volkswagnu, se znamka še vedno krepi. Prav nič pa ne zaostaja blagovna znamka skupne Volkswagen Škoda, ki po tem, ko je v desetletju več kot podvojila tržni delež, porasta še ne končuje. Francoska znamka avtomobilov Renault pa je kljub temu, da še ne dosega rezultatov izpred desetih let, uspela povečati tržni delež in se utrdila na drugem mestu.

Kljub vsemu, pa je slika nekoliko drugačna, ko ob 1. registriranih novih vozil izločimo nakupe pravnih oseb in izvozov. Ti podatki so, kot navajajo Finance.si, kredibilnejši , saj nam lepše kažejo gibanje prodaje na trgu, saj izločijo izvožena vozila, ki sicer meglijo sliko domačega trga.

Iz teh podatkov je razvidno, da znamka Volkswagen pri prodaji vozil fizičnih osebam ni v takem porastu. Zelo visoko se je tako uvrstil Suzuki Vitara, ki je celo drugi najbolj prodajan model letos. Med deseterico najbolj prodajanih modelov ima znamka Suzuki tudi model SX-4.

Kaj pričakujejo trgovci v prihodnosti?

Trgovci imajo na trg v prihodnjih mesecih različne poglede. Enotni so si le v tem, da jih v jeseni čakajo težji časi. Kljub temu pa nekateri med njimi ohranjajo optimizen. Direktor prodaje v Toyoti Gašper Picelj meni, da star vozni park osebnih avtomobilov, dobra gospodarska klima in trendi kažejo, da se jim obeta porast tudi v prihodnje. Ne Pričakujejo niti zamud pri dobavi avtomobilov, dejstvo pa je, da se podražitvam ne bo mogla izogniti nobena znamka.

Direktor znamke Nissan v regiji Adriatic Marjan Murn meni,  da je trg letos dejansko pozitiven. Pozitiven je tudi glede prodaje v jesenskih mesecih, saj so se pripravili s celotno zalogo vozil. Kljub temu ostaja nekoliko pesimističen. Če druge avtomobilske znamke niso pripravljene na nove meritve in okoljske predpise Euro 6d, se podražitvam najbrž ne bodo mogle izogniti, to pa seveda pomeni tudi neposreden vpliv na prodajo.

Direktor znamke Nissan še več  skrbi vidi v prihodnjem letu. »Okoljski predpisi Euro 6d in novi cikel meritev bodo v polnem obsegu vplivali na cene, nekateri motorji ne bodo več na voljo, drugi se bodo podražili, izvoz na druge trge pa bo upadel, saj veliko povpraševanje po bencinskih motorjih in premajhne proizvodne zmogljivosti zmanjšujejo možnost prodaje na druge trge. Po dizelskih motorjih pa povpraševanje močno upada,« Je za Finance.si povedal Murn.

Po rabljene avtomobile v tujino

Če si Slovenci ne moremo privoščiti novih avtomobilov, si svoj sanjski avto poiščemo iz druge roke v tujini. Tako se vsak drugi BMW, Audi in Mercedens k nam pripelje kot rabljen.

Avtomobili Slovencev se starajo

Kljub zadnjemu nakupnemu valu, pa se povpračna starost vozil v Sloveniji zvišuje, čeprav manj, kot prejšnja leta. Dve leti nazaj je bilo povprečno vozilo staro 9,9 leta. Poznavalci panoge vidijo ključni razlog za porast povpraševanja predvsem v staranju avtomobilov, zato naj bi rast pričakovali tudi v prihodnje.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.08.2018 ob 12:27 johh dere gost

      Terence si kupujejo debeluharji- politiki, kmetavzari, privatniki. V moji občini ti našteti ribajo 130 kg povprečno in nirmalno da "debela požrešna gmota" ne more sedet v nizkem športnem Hyndaju, kajti nima kam "položiti" izoblikovanega trebuščeka, sicer mu zračna prednja blazina nič ne pomeni. Pika.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.