https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Doroja: »Ma koji internet in Facebook, nekoč je vse bilo po posluhu in vseeno odlično«

20.9.2012  

V novi "sezoni" rubrike Pom-muzika vam tokrat predstavljamo trio, ki je navduševal že dolga leta nazaj in navdušuje spet danes, čeprav je že minilo "hippy" obdobje, v katerem so se zbrali DOrina Gujt, ROman Kovačič ter JAnez Žekš oziroma z skupnim imenom - DOROJA.

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.
1. Klasično vprašanje; kdaj in kako se je začela vaša zgodba? Kako ste se člani "našli" skupaj?
Janez:
Bilo je »davnega leta 1982-1983 -??? V Stari ulici je vrtec z prijetnim parkom. V parku je še danes klop, na kateri smo žulili naše mlade ritke in brenkali na kitaro (Janez & Romi). Naenkrat se je  prikazala mlada deklica po imenu Dorina, nesramežljivo prisedla in še kakšen komad zraven zapela…
Naslednjič je prinesla »picolo«  flavto in še kaj zraven zapiskala. Pozneje je prijadrala z pravo flavto in slišal se je znani stavek: »Ka pa či bi mij probali sküper špilati«.  Očitno smo se vokalno zelo dobro ujeli, instrumentalno pa je bilo potrebno še malo dodelati, vendar nam vse skupaj ni delalo nobenih težav  in že smo organizirali prvi koncert na takratni »SŠCTPU«. Koncert je bil zelo dobro obiskan in dobro sprejet s strani obiskovalcev. To nam je dalo nov zagon za naše nadaljnje delo. 
Dorina:
Kot najmlajša v "vrteški bandi"(skupini mladostnikov, ki smo se skoraj vsak dan dobivali na blokovskih dvoriščih Stare ulice) sem kar nekaj časa opazovala starejše fante, kako so prepevali in preigravali glasbo, ki mi je bila zelo, zelo blizu. Kar vleklo me je, ko sem zaslišala zvok kitar, zato sem se opogumila in prisedla, ter zapela z njima. Naše barve glasov so se čudovito zlile, izbor pesmi je bil znan, ujeli smo se takoj - na prvi pesmi, hi hi. 
2. Se še spomnite morda prvih skupnih vaj? (Kako so izgledale, kje so potekale,...)
Janez: Prve vaje so opisane zgoraj, sicer smo pa pozneje več ali manj vadili pri Romiju doma.
Dorina: Stara ulica 1,drugo nadstropje, Romijeva mama nam je naredila tople sendviče, vadili smo pesem "Let the sunshine in" iz takrat zelo popularnega filma Hair - lasje .... Na pol zastrto okno, žarek sonca, trije vokali .. občutek je še vedno prisoten.

Kdaj in kako se je začela vaša zgodba? Kako ste se člani našli skupaj?

Janez: Bilo je »davnega leta 1982-1983 - ??? V Stari ulici je vrtec s prijetnim parkom. V parku je še danes klop, na kateri smo žulili naše mlade ritke in brenkali na kitaro (Janez & Romi). Naenkrat se je prikazala mlada deklica po imenu Dorina, nesramežljivo prisedla in še kakšen komad zraven zapela…

Naslednjič je prinesla »picolo«  flavto in še kaj zraven zapiskala. Pozneje je prijadrala z pravo flavto in slišal se je znani stavek: »Ka pa či bi mij probali sküper špilati«. Očitno smo se vokalno zelo dobro ujeli, instrumentalno pa je bilo potrebno še malo dodelati, vendar nam vse skupaj ni delalo nobenih težav in že smo organizirali prvi koncert na takratni »SŠCTPU«. Koncert je bil zelo dobro obiskan in dobro sprejet s strani obiskovalcev. To nam je dalo nov zagon za naše nadaljnje delo. 

Dorina: Kot najmlajša v "vrteški bandi" (skupini mladostnikov, ki smo se skoraj vsak dan dobivali na blokovskih dvoriščih Stare ulice) sem kar nekaj časa opazovala starejše fante, kako so prepevali in preigravali glasbo, ki mi je bila zelo, zelo blizu. Kar vleklo me je, ko sem zaslišala zvok kitar, zato sem se opogumila in prisedla, ter zapela z njima. Naše barve glasov so se čudovito zlile, izbor pesmi je bil znan, ujeli smo se takoj - na prvi pesmi. 

Se še spomnite morda prvih skupnih vaj? 

Janez: Prve vaje so opisane zgoraj, sicer smo pa pozneje več ali manj vadili pri Romiju doma.

Dorina: Stara ulica 1, drugo nadstropje, Romijeva mama nam je naredila tople sendviče, vadili smo pesem "Let the sunshine in" iz takrat zelo popularnega filma Hair - lasje... Na pol zastrto okno, žarek sonca, trije vokali... Občutek je še vedno prisoten.

Kaj pa prvi uradni koncert?

Dorina: Čeprav imam večino člankov iz časopisov shranjenih, ravno tega ne najdem, Se mi pa močno dozdeva da je bilo to leta 1982 in da so o tem dogodku pohvalno pisali v takratni reviji Mladina.

V vseh teh letih se je zagotovo spremenilo marsikaj, kakšna je razlika z vašega vidika med koncerti v začetku vašega  delovanja in danes?

Janez: Takrat smo delali vse »na vüjo«. "Ma koji" internet, FB… Oprema je bila slabša, denarja malo. Že strune so bile za nas kar velik zalogaj, kaj pa še kaj drugega. Sponzorji – "ka je tou"?

Dorina: Kot je omenil Janez, še besedil nismo imeli ta pravih, saj smo si jih zapisovali direktno iz radijskih posnetkov oz. kaset, ti pa so bili težko razumljivi (angleščina), pa še marsikdaj jih je prekinila kakšna reklama... In smo si pač za dopolnitev manjkajočih besed kaj izmislili. Danes gre to lažje, na netu najdeš vsa besedila in akorde, ter originalne posnetke, zato se lahko bolj posvetimo pomembnejšim stvarem kot so: trozvočje vokalov, instrumentalni vložki ipd.

Video: DOROJA - Zgodba za 3 letne čase

Kakšno glasbo preigravate, komu je namenjena predvsem?

Janez: Naš repertoar obsega preigravanje priredb skladb s področja folk, country in bluegrassa, »pašekaj«, izvajamo pa tudi lastne skladbe. Glasba je namenjena vsaki populaciji od mladih do starejših. Opažamo, da se mladi vse bolj vračajo k »stari glasbi«.

Romi: Popularna glasba 70let, stila pop-rock, folk, bluegrass, country... (Young, Dylan, The Band, Beatles, Rolling Stones...).

Dorina: Starost sploh ni pomembna, pomembno je, da imaš tovrstno glasbo rad in da začutiš njeno sporočilo.

Katera generacija ljudi je po vaše največ prisotna na koncertih? Privabite tudi mlade k poslušanju vaše glasbe ali so to predvsem starejše generacije?

Janez: Ni omejitev.

Romi: Kljub temu, da je glasba iz prejšnjega stoletja, imamo na koncertih tudi mlade poslušalce, ki to glasbo vedno bolj cenijo, poslušajo in tudi preigravajo po raznih parkih, zabavah, zelo podobno kot mi pred 25 in več letih...

Dorina: Na našem letošnjem avgustovskem koncertu, nas je presenetila pisana druščina poslušalcev, sestavljena iz naših prijateljev iz mladosti, naših učiteljev, sosedov, znancev, radovednih mimoidočih, ki so tudi zapeli z nami.

Zagotovo so vas kdaj v preteklosti primerjali z kakšno subkulturo (npr. hipiji), kako vi gledate na takšne primerjave, glede na to da recimo imate tudi sami pesem imenovano Marihuana, nastopili  pa ste tudi nekoč na "malem Woodstocku" v Mariboru?

Janez: Naj priznamo, da smo res bili zadnji privesek »Flower – Power generacije« hehe, oz. smo še »vlekli« malo hippyevskega (stil oblačenja, dolgi lasje…). Pesem Marihuana pa že v besedilu vse pove. Govori o mladem dekletu, ki je zabredla v težave z drogo. Mi smo jo uglasbili in z njo poželi kar nekaj uspehov. Mali Woodstock v Mariboru pa je bil eden »ta boljših«. 

Romi: Bilo je nekaj primerjav, katerim pa nismo nikoli nasprotovali zaradi svoje čiste vesti.

Dorina: "Make love not war" - slogan takratnega mirovnega gibanja - Hipijev, iz katerega se je tudi rodila glasba, ki jo še vedno izvajamo. Dolgolasi glasbeniki, ki protestirajo proti vojni, v takem času smo odraščali, zato so nas tudi istovetili z njimi.

Ko smo že pri Marihuani, mladini bo najverjetneje ta pesem prva stopila v oči. Kakšna je zgodba te pesmi, izhaja morda z kakšne resnične zgodbe?

Janez: Pesem je »neznanega avtorja« oz. ga do sedaj nikakor nismo uspeli najti. Besedilo smo dobili slučajno in kot že opisano ga uglasbili. Zgodba bi lahko bila resnična, saj je takih nešteto. 

Romi: Pesem govori o tem, kako hitro lahko dogodki uidejo nadzoru, če ne veš ob pravem času reči stop.

Dorina: Še vedno aktualna tematika, "Marihuana" pa svarilna pesem.

Video: DOROJA - Marihuana

Kaj bi vi kot skupina svetovali mladim (in tudi starejšim), ki  posegajo po marihuani ali drugih drogah?

Janez: "NE DIRAJ – PEČE!!!"

Dorina: Bežati pred realnostjo ni rešitev, vedno znova te sreča. Družite se, uživajte mladost, imejte se radi.

V vseh teh letih se vam je zagotovo zgodila kakšna zabavna prigoda oziroma anekdota, ki bi jo delili z nami?

Janez: Na prireditev Glas mladih Slovenije, ki je bila v Črnomlju smo šli pod okriljem Kluba mladih iz MS. Z nami je kot predstavnik oz. takratni predsednik kluba šel tudi »Srček«. Po poti je obljubil (bolj v šali kot zares): »Če zmagate, plačam gajbo piva« Pa jo je in še to v hotelu – juhuhu.

Romi: Res je…

Dorina: Uuuh, tega je pa bilo kar veliko, glede na to, da bo ta članek verjetno prebirala moja mama in hčerka, raje nebi komentirala.

Pa še za konec, vas bomo kaj kmalu spet videli na  kakšnem odru v Prekmurju ter kakšni so vaši cilji za prihodnost?

Janez: Ja čez 30 let – haha. Po tistem koncertu pa se bomo resneje posvetili glasbi in nastopanju.

Romi: Še letos…

Dorina: Na zadnjem koncertu smo se komaj zares ogreli, zato nas v kratkem kar pričakujte, veliko vam imamo še za zapeti.

 

Če se želiš tudi ti ali tvoj band predstaviti v rubriki, potem pošlji mail v katerem se na kratko predstaviš in poveš s čim se ukvarjaš - ali poješ, kateri instrument igraš, kakšno zvrst? Vse ostale informacije in napotke pa dobiš potem ko nas kontaktiraš na mail: marina.benkovic@pomurec.com.

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. copicar
      20.09.2012 ob 17:41 copicar

      To mi delajte :-) ge te še letos špilali ?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2012 ob 18:17 Matija gost

      Svaka čast...samo tak dale ;)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2012 ob 23:01 Artur gost

      Janez: "NE DIRAJ – PEČE!!!" HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA, koji vic, HAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA. Ka pa netopiri pa pojoča travica pa dragi Taxi?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.