https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Jan Dravec - osnovnošolec, ki mu je glasba bila položena v zibelko

1.8.2013  

Jan Dravec iz Bogojine je šele osnovnošolec, ki pa s svojim glasbenim talentom že nekaj let napreduje, njegova največja ljubezen pa so bobni, za katere sam pravi, da so zanj "pravi" instrument. 

 

 

1. Izviram iz glasbene družive. Moj dedek, pradedek in prapradedek so bili glasbeniki. Pradedek je bil znani organist in skladatelj Ignacij Maučec. Že od malih nog sta me nad glasbo navduševala mama in ati. Ko sem bil star 5 let mi je dedi kupil prvo kitaro. Pred tem pa sem že tudi kaj zaigral na dedijevo harmoniko.  V drugem razredu osnovne šole sem se vpisal v glasbeno šolo, kjer sem se učil igranja harmonike. Ugotovil sem, da harmonika ni pravi inštrument zame, zato sem začel obiskovati glasbeno delavnico kitare, ki jo vodi Tadej Ropoša. Delavnico sem obiskoval 4 leta. V šestem razredu osnovne šole me je moja učiteljica glasbe Valerija Šömen navdušila k igranju bobnov. Tudi sam sem ugotovil, da so bobni pravi zame. Igranje bobnov me uči gospod Miran Celec, ki vodi delavnico Govoreči bobni.
2. Že pri treh letih sta me nad glasbo navduševala mama in ati, ki me sedaj tudi najbolj podpirata.
3. Igram bobne, cajon, kitaro in malo klavir. Za njih sem se odločil, ker me med igranjem obdaja veselje, užitek in sprostitev. 
4. Najpogosteje igram bobne, ki so mi tudi najbolj pri srcu.
5. Preigravam in poslušam najraje vse zvrsti glasbe, ker so mi vse všeč. Moj vzornik je bobnar COOP3RDRUMM3R.
6. V skupini, ker imajo bobni sami večji efekt v skupini. 
7. Moj prvi glasbeni nastop je bil s harmoniko v drugem razredu osnovne šole, na sprejemu prvošolcev v šolsko skupnost. Takrat nisem imel nobene treme. Ravnatelj je bil navdušen.
8. Moj najboljši nastop do sedaj je bil, ko sem z bobnami spremljal kitariste. Nastop je bil letos januarja, v kulturni dvorani v Bogojini. Najboljši je bil zato, ker sem se z bobnami prvič spremljal kitariste. Na koncu nastopa so mi vsi čestitali.                                   
9. Če bi lahko izbral bi izbral skupino Cimorelli, katero sestavlja šest sester iz Amerike.
10. Glede srednje šole še ne morem nič dosti povedati, ker se še nisem odločil. Kar se tiče glasbe pa bom seveda nadaljeval in vztrajal…

Kdaj in kako se je začela tvoja glasbena pot?

Izviram iz glasbene družine. Moj dedek, pradedek in prapradedek so bili glasbeniki. Pradedek je bil znani organist in skladatelj Ignacij Maučec. Že od malih nog sta me nad glasbo navduševala tudi mama in ati. Ko sem bil star 5 let mi je dedi kupil prvo kitaro, pred tem pa sem že tudi kdaj zaigral na dedkovo harmoniko. V drugem razredu osnovne šole sem se vpisal v glasbeno šolo, kjer sem se zače učiti igranja harmonike.

Čez čas sem ugotovil, da harmonika ni pravi inštrument zame, zato sem začel obiskovati kitarsko glasbeno delavnico, ki jo vodi Tadej Ropoša. Delavnico sem obiskoval 4 leta. V šestem razredu osnovne šole me je moja učiteljica glasbe Valerija Šömen navdušila še k igranju bobnov. Tudi sam sem tako kasneje ugotovil, da so bobni resnično pravi zame. Igranja bobnov me sedaj uči gospod Miran Celec, ki vodi delavnico Govoreči bobni.

Kdo te je za glasbo navdušil in kdo te sedaj na glasbeni poti najbolj podpira?

Že pri treh letih sta me nad glasbo najbolj navduševala mama in ati, ki me sedaj tudi najbolj podpirata.

Katere instrumente vse igraš in zakaj si se odločil za ravno te instrumente

Igram bobne, cajon, kitaro in klavir. Za njih sem se odločil, ker me med igranjem obdaja veselje, užitek in sprostitev. 

Katerega pa igraš najpogosteje in ti je najbolj pri srcu? 
Najpogosteje igram bobne, ki so mi tudi najbolj pri srcu.

Kakšno zvrst najraje preigravaš in katero najraje poslušaš? Tvoj vzornik?
Preigravam in poslušam vse zvrsti glasbe, ker so mi vse po svoje všeč. Moj vzornik je bobnar COOP3RDRUMM3R.

Kako ti je ljubše nastopati, sam ali v skupini, kjer vas je več?
V skupini, ker imajo bobni sami večji efekt v skupini. 

Tvoj prvi nastop - kdaj in kje se je zgodil, si imel veliko treme? Kakšen je bil odziv ljudi po nastopu?

Moj prvi glasbeni nastop je bil s harmoniko v drugem razredu osnovne šole, na sprejemu prvošolcev v šolsko skupnost. Takrat nisem imel nobene treme, ravnatelj je bil navdušen in to je bilo pomembno.

Tvoj najboljši nastop do sedaj - kdaj in kje se je zgodil in zakaj je bil najboljši?

Moj najboljši nastop do sedaj je bil, ko sem z bobni spremljal kitariste. Nastop je bil letos januarja, v kulturni dvorani v Bogojini. Najboljši je bil zato, ker sem se z bobni prvič sam spremljal skupino kitar, po koncu nastopa pa so sledile čestitke in pohvale. 

Če bi lahko izbral kogar koli na svetu, s kom bi želel stati nekega dne na odru?

Če bi lahko izbral, bi izbral skupino Cimorelli, ki jo sestavlja šest sester z Amerike.

Kam se nameniš dalje vpisati v srednjo šolo in kakšne sanje imaš za prihodnost kar se tiče glasbe?

Glede srednje šole še ne morem nič veliko povedati, ker se še nisem odločil in še imam čas. Kar se tiče glasbe pa bom seveda nadaljeval in vztrajal na svoji glasbeni poti…

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.