https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Skupina Špirit – njihov član nekoč tudi Kreslin, skupina pa publiko razvaja z beat glasbo

25.9.2014  

Prvotni člani glasbene skupine Špirit so v svojih začetkih, leta 1968, preigravali beat glasbo in klasični rock. Po številnih pavzah in menjavi članov, skupina še vedno igra skladbe iz začetkov delovanja. Zadali so si cilj, da naslednje leto posnamejo avtorski komad, vsako poletje pa priredijo tradicionalen koncert na vrtu soboške Zvezde.    

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi  četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na  pota glasbenih karier, ali pa so že precej uveljavljene.

 

Kdaj in kako se je začela vaša skupna glasbena pot? 

Prvotno ime skupine je Špirit Band. Začeli smo, kot osnovnošolci leta 1968, ko sta se združila dva benda, Celec Brothers in Lazy Boys. Preigravali smo takrat popularno beat glasbo. Prvi nastop je bil na oddaji Pokaži kaj znaš, 12. aprila 1969. Veliko smo nastopali na tedaj popularnih šolskih plesih, največ pa v tedanjem Klubu mladih (danes Mikk). Pohvalimo se lahko tudi z nastopom na Boom pop festivalu 1973 in na legendarnem slovenskem plesišču v ljubljanskem Študentskem naselju. Ker na trgu pri nas tedaj še nisi mogel nabaviti glasbenih instrumentov, smo si te naredili sami. Pozneje pa smo si nabavili instrumente iz tujine, kar je bilo zelo drago. Pomagali so nam starši. Skupina je delovala nekje do leta 1973, v njej se je zvrstilo kar nekaj glasbenikov: trije Celeci: Danilo, Miran in Andrej, Marjan Gerenčer, Borut Vild, Jože Rappl, Zoran Marko, Zoran Markovič, Mladen Kristl, Marjan Vidic, Vlado Kreslin, Vlado Bojnec. Pozneje so ti glasbeniki delovali v več ali manj znanih skupinah, kot so Zasilni izhod, Razpotje, Legija, Horizont, Avantura, Gu-Gu, Black Baloon itd. Leta 2001, se je na pobudo ustvarjalcev oddaje JukeBox, skupina spet zbrala in s svojim starim repertuarjem navdušila občinstvo. Dva Celeca Danilo in Andrej, Gerenčer, Vidic in Rappl smo ostali skupaj 10 let. Poslovilni koncert je bil na soboških dnevih, vendar  trije nismo mogli biti brez glasbe, zato smo se 2012 ponovno dobili, poiskali še dva nova člana in spet delujemo.      

Kdo ste člani skupine?

Zdaj smo člani skupine ŠPIRIT (besedo Band smo zbrisali): Danilo (bas kitara) in Andrej Celec (kitara), Marjan Vidic (bobni), Roman - Romi Kovačič (vokal in kitara) in Davor Kiraly (klaviature). 

Kako ste se odločili za ime Špirit? Ima kakšen poseben pomen?

Ime smo izbrali naključno, spominja nas pa na staro špiritno svetilko, kar je tudi emblem skupine.

Kakšno zvrst preigravate?

Igramo samo skladbe iz začetka delovanja skupine. To je beat glasba iz šestdesetih in klasični rock iz sedemdesetih. Zato je naše občinstvo letom primerno tej glasbi. Istočasno pa mlajšim generacijam predstavljamo to glasbo, da vidijo, da je včasih bila glasba res glasba, ne pa elektronika, kot je v večini primerov to danes.

Kaj pa avtorski komadi?

Avtorskih komadov zaenkrat nimamo, delamo pa na tem, saj smo si zadali cilj, da v naslednjem letu posnamemo vsaj en avtorski komad. Upam, da bo uspelo.

Špirit - With a little help from my friends (Vikend Radenci, 18.10.2013)

Kaj je tista vaša posebnost, po kateri menite, da vas ljudje prepoznajo?

Težko bi govorili, kaj bi bila ta posebnost. Mogoče to, da smo razen klaviaturista, že vsi v zrelih letih, nekateri že dedki, pa vseeno nas druži ljubezen do glasbe iz naše mladosti. Verjetno za nekoga pomeni to, da smo staromodni, da smo ostali v starih časih, pa le ni tako, saj vsi poslušamo tudi današnjo glasbo, saj se najde dosti dobrega.

Kakšen je vaš recept za uspešen band?

Prvo naj povemo, da mi nismo uspešen band. V Prekmurju enostavno ne moreš uspeti, pa če si še tako dober. Dva naša bivša člana sta odšla v Ljubljano, da sta uspela. Govorim o Vladu Kreslinu in o Marjanu Vidicu, ki je bobnal pri skupini Gu-Gu. Tudi Miran Celec je uspel zunaj Prekmurja in v Avstriji. Trudimo se, da so naši nastopi dovolj dobri in če je publika zadovoljna, smo tudi mi srečni in zadovoljni. To je za nas uspeh.

Kdaj in kje se je zgodil vaš prvi koncert? Kakšni so bili občutki?

Ko smo se 2012 spet zbrali, je bila največja težava najti pevca in klaviaturista, saj prejšnja člana več nista hotela sodelovati. S pevcem Romanom Kovačičem smo se hitro ujeli. S klaviaturistom je bilo več problemov, saj je Davor četrti, ki so se v tem času menjali. Veseli smo, da smo ga dobili, ker sodi med mlajšo generacijo glasbenikov.  Če se ne motimo, je prvi špil bil na martinovanju, kjer smo kar dobro zažgali in videli, da moramo vztrajati še naprej.  Če vidiš, da so obiskovalci koncerta zadovoljni, občutiš veselje in zadovoljstvo, saj je trud, ki smo ga vložili poplačan. Vseeno pa moramo omeniti tudi to, da mnogi ne cenijo tvojega truda, vloženega časa in dela, vloženih materialnih sredstev, pa pričakujejo, da igraš zastonj oziroma ti po špilu ne plačajo. Tako se zgodi, da stroške koncerta plačamo kar sami iz svojega žepa.

Kateri pa je bil vaš najboljši koncert?

Vsako leto poleti priredimo koncert na vrtu pri soboški Zvezdi. Povabimo kakega glasbenega gosta in uživamo v glasbi. To so lepi koncerti.

Se vam je na koncertih zgodila že kakšna zanimiva prigoda?

Zdaj se ne moremo spomniti prav nobene, ki bi bila kaj posebnega.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Kdaj vas bomo spet videli na odru v Pomurju?

Kot smo že povedali, trudimo se za avtorski komad. Glede špilov pa se še dogovarjamo za martinovanje v gostilni Verban in za miklavžev rock večer pri Zvezdi. Pravočasno bomo obveščali, kako in kaj bo iz teh pogovorov, upam, da tudi preko vaše spletne strani. 

Špirit (Zvezda 31.8.2013)

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.