https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Mlad pomurski raper Pepson: Prekmurščina je moj jezik in od tega ne odstopam

Zenkovci, 1.3.2018  

V rubriki Pom-muzika, na spletnem portalu Pomurec.com, vam predstavljamo prekmurskega raperja Mateja Kuharja iz Zenkovcev, z umetniškim imenom Pepson, ki s prepletanjem besed in glasbe na svoj način izraža svoje ustvarjanje.


Matej Kuhar nam je povedal, da njegovi glasbeni začetki segajo v čas osnovnošolskega izobraževanja. Takrat mu je bratranec podaril kaseto s hrvaško-srbskim rapom, kateri ga je popolnoma navdušil. Od takrat naprej pri njem obstaja strast do rapa. Posebnega glasbenega vzornika sicer nima, če pa bi že moral izbrati bi se odločil za hrvaški duet Nered & Stoka. Matej v svojih pesmih predstavlja lasten pogled na svet. Rapa o tem, kakšno je danes življenje, kakšen je sistem v državi, kakšni so oz. smo ljudje … Tematiko za pesmi črpa iz resničnega življenja. 

»Ideje, navdih ter temo za ustvarjanje črpam iz življenja. Moji komadi so v veliki meri družbeno kritični.«

Mlad pomurski raper v prihodnje vsekakor načrtuje izdajo nove pesmi. Nekatere že nastajajo, kar nekaj pa jih je tudi že napisanih. Prav tako upa, da bo album kmalu izdan, zagotovo pa ve, da bo naslov prvega albuma Moje besede. Načrtuje tudi videospot za prihajajočo novo pesem, tako da bo leto 2018 glede ustvarjanja pestro.

 

Vaša besedila so v prekmurskem narečju. Ali vas kdaj kdo povpraša za prevod v slovenščino, če ne razume besedila?

Prekmurščina je moj jezik in od tega ne odstopam. Večinoma uporabljam besedišče, ki ga lahko razumejo tudi v drugih delih Slovenije, sem pa že prejel vprašanja tudi o prevodu besed. Izdal pa sem med drugim tudi pesem z naslovom Prekmurščina, katero lahko z drugimi besedami imenujem tudi majhen prekmurski slovar. 

Mladi glasbenik pravi, da pozornost občinstva pritegne predvsem s vsebino pesmi, torej temami, katere lahko srečajo poslušalci v njegovih pesmih. Ljudje imajo namreč radi iskrenost in da v svojih besedilih pove dejansko tako, kot je. Pri ustvarjanju se prav tako povezuje z drugimi izvajalci. Sam je že večkrat sodeloval z drugimi rap izvajalci. V kolikor je možno, si želi, da sodelovanje poteka skupaj v glasbenem studiu. Le v redkih primerih, ko to ni mogoče, posname vsak svoj del pesmi in se kasneje vse združi v celoto. Vse svoje pesmi pa snema v glasbenem studiu.

Kdo je vaša ciljna publika oz. pretežno občinstvo?

Moja ciljna publika so predvsem mladi. S svojim pogledom na svet bi rad tudi njih opozoril na stvari, katere se žal prevečkrat dogajajo. Čedalje bolj pa opažam, da me poslušajo tudi starejši. 

Matejevi dosedanji odmevnejši nastopi so bili dvakrat na prireditvi Pomurka in Pomurec leta, kjer je tudi sam prejel nagrado za Mursko pesem leta. Večkrat je nastopal v klubu Mikk v Murski Soboti, pa tudi na prireditvi ob prazniku priključitve Prekmurskih Slovencev k matični državi, na dobrodelni prireditvi občine Puconci in še bi lahko naštevali. V prihodnje je dogovorjen za dva velika dogodka, katera pa, kot pravi mlad raper, naj zaenkrat ostaneta še skrivnost.

Do sedaj se mu je najbolj vtisnila v spomin prireditev ob prazniku priključitve prekmurskih Slovencev k matični državi. Na prireditvi je bil prisoten sam politični vrh Republike Slovenije, s predsednikom države Borutom Pahorjem in vse najbolj priznane slovenske televizijske postaje. Dogodek pa mu je vsekakor ostal v spominu tudi zato, ker je še zadnji trenutek spreminjal besedilo ene izmed svojih pesmi.

Katera od vaših pesmi se je najbolj uveljavila med poslušalci, ali je morda najbolj znana? Na katero pesem ali projekt ste najbolj ponosni in zakaj?

Med poslušalci sta se najbolj uveljavili dve pesmi: »Tebi v spomin« ter »Prekmurščina«. Najbolj sem ponosen na pesem »Če be meu mauč«, katera je bila izbrana za Mursko pesem leta 2016 in pesem "Fala pa oproste", katera je bila prav tako izbrana za Mursko pesem leta 2017.

Kaj vam pomeni glasbeno ustvarjanje, kakšne načrte imate za naprej?

Kot pravim že v enem od svojih komadov: "Kda repan san srečen …" Ob pisanju pesmi se sprostim in to mi je v veselje. V prihodnje načrtujem še več dobrih komadov.

Kakšno je okolje v Pomurju do mladih glasbenikov, ustvarjalcev? Je dovolj vzpodbudno?

Iskreno, okolje v Prekmurju za mlade glasbenike ni ravno spodbudno, sploh pa ne za rap. Kljub temu, pa se je začelo razvijati, kar je pozitivno.

Kaj bi sporočili svoji publiki in poslušalcem?

Ljudem bi sporočil naslednje: “Ne delaj drüjgen, ka neščeš ka bi one tebe, privaušče drüjgen, ka privauščo be sebe!”

S čim se ukvarjate v prostem času, kaj vas še navdušuje v življenju poleg glasbe?

Rad sem v družbi svojih hišnih ljubljenčkov. Imam dva psa in sicer dobermana in rotweilerja ter muco. Poleg tega pa imamo čebelarstvo in pomagam očetu pri pridelavi medu.

Kje lahko vaši poslušalci najdejo več o vaši glasbi, ustvarjanju?

Moji poslušalci lahko najdejo moje komade na YouTubu, hkrati pa me lahko spremljajo tudi na socialnem omrežju Facebook.

 

 

Foto: Osebni arhiv Matej Kuhar - Pepson

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.