https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

Skupina Êdna predstavlja svoj novi album in singl

27.9.2018  

Skupina Êdna bo v soboto, 29. septembra, ob 21. uri v MIKKu v Murski Soboti predstavila svoj novi album Ajnc, cvaj, draj, pred izidom albuma pa so že izdali prvi singl Pika pouka, za katerega so posneli tudi videospot.

Zgodba Êdne se je začela leta 2014, ko je Tjaša Cigut izdala zgoščenko Edno takšo bi rad. K predstavitvi zgoščenke je takrat povabila goste, svoje glasbene prijatelje, ki so bili nad idejo ljudskih pesmi v novi preobleki navdušeni. Mlade glasbenike (akademske glasbenike, učitelje) iz štajerske in pomurske regije je tako povezala glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja.

Ime skupine in njeni člani

Ime Êdna izhaja iz samih ljudskih besedil, ki so jih člani izbrali za izvajanje. Iz njih so izbrskali nekaj zanimivih besed in se na koncu skupaj odločili za ime Êdna. V skupini je pet članov, in sicer poleg vokalistke in klaviristke Tjaše še kitarist Luka Sraka (pred njim je bil Kristian Majcen), kontrabasist Luka Ščavničar, saksofonistka Jasmina Dajčman ter Blaž Korez na tolkalih.

Člani se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …) in svoje glasbene izkušnje in znanja vpletajo v v glasbeno izvajanje Êdne.

FOTO: FB Êdna

O albumu Ajnc, cvaj, draj

Skupina bo 1. oktobra izdala svoj prvi album z naslovom Ajnc, cvaj, draj, na katerem je devet raznolikih skladb, ki so jih soustvarjali vsi člani skupine. Za album so skupaj izbrali ljudska besedila z raznoliko tematiko: domovinsko, ljubezensko, bivanjsko, vsi pa so tudi avtorji glasbe. »Vsak je dal kanček sebe v vsako skladbo, ampak smo se vseeno osredotočali na sporočilo besedila. Morda je eden dal idejo, nato smo jo razvili vsi skupaj. Tako so nastale hudomušne, resne, vedre, temačne pesmi.« je za Pomurec povedala Tjaša.

Prvi singl Pika pouka

Pred izidom albuma je skupina izdala prvi singl Pika pouka. Besedilo pesmi so vzeli iz zbirke porabskih pesmi Dušana in Franceka Mukiča. Pripoveduje o dekletu, ki si izbira fanta in jo mati sprašuje, kateri bi bil pravi zanjo: čevljar, krojač ali muzikant. Na koncu se dekle seveda odloči za muzikanta. Ljudska Pika, pauka je z Êdno dobila novo zvočno podobo in tudi nov naslov Pika pouka.

Êdna ima za seboj že veliko nastopov in uspehov

Êdna se je med drugim predstavila v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, nastopila je na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcih in večkrat tudi v Porabju in v Avstriji. Leta 2006 je bila tudi nagrajenka razpisa Ljudska je kul, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti.

Pozitivno so jih sprejeli tudi poslušalci

Ena od poslušalk je o Êdni zapisala: »Zelo sem uživala, resnično ste pravi, izžarevate energijo, ki se kar širi in tako zelo prija :) … Ste vse v enem paketu: mladost, izvirnost, ustvarjalnost, vrhunska glasbena izvedba, človeška toplina in iskrenost ... Se že veselim nastopov, festivalov, odličnih odzivov, ki vam bodo vsem dali krila, da boste poleteli še višje ...«

Foto: Sara Kager

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.