https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

Ha Long Bay - vietnamski kraški biser, ki privablja turiste z vsega sveta

6.3.2016  

Tokrat smo v rubriki POM TURE zapluli v vietnamske vode, natančneje v Ha Long Bay. Sloviti zaliv, ki je magnet za turiste z vsega sveta, je na Unescovem seznamu svetovne naravne dediščine, obiskovalcem pa ponuja nepozabno doživetje.


Zaliv Halong leži na severovzhodu Vietnama in je ena izmed svetovno najbolj znanih formacij tropskega krasa. V zalivu se nahaja je več kot 3000 apnenčastih otočkov z nekaj kraškimi jamami. Obsega približno 1500 kvadratnih kilometrov in poteka okrog 120 kilometrov vzdolž obale v zalivu Tonkin, blizu vietnamsko-kitajske meje in 170 km vzhodno od mesta Hanoj. Zaliv Halong v vietnamščini pomeni »Zaliv dvigajočega se zmaja«. V zalivu se največji otok imenuje Cat Ba in je obenem tudi nacionalni park. Med otočki je moč najti več plavajočih vasi. Je na seznamu UNESCO-ve naravne svetovne dediščine. V območju zaliva so snemali tudi enega izmed filmov o agentu Jamesu Bondu, Tomorrow Never Dies – Jutri nikoli ne umre (Vir: Wikipedia).

V Ha Long Bay se lahko podate iz Hanoia, glavnega mesta Vietnama, ki je od slovitega zaliva oddaljeno le nekaj uric vožnje z avtobusom.

Za tiste, ki imate raje lagodnejšo varianto, si lahko eno- ali večdnevni izlet zagotovite z rezervacijo preko agencij, ki jih v Hanoiu in drugih mestih najdete na vsakem koraku. Prav tako varna in večinoma dosti ugodnejša pa je tudi pustolovščina na lastno pest. V zaliv se lahko pripeljete z avtobusom iz praktično vseh koncev Vietnama. V kolikor nimate vnaprej rezerviranega mesta za izlet med kraške stolpiče, ste lahko brez skrbi, saj se vedno najde veliko prostih mest na številnih ladjicah, ki turiste dnevno vozijo v očarljiv zaliv. Če ste večja skupina, lahko tudi na licu mesta najamete povsem svojo barko s krmarjem, in to za »mali denar«, saj je nekajurna vožnja v zaliv dokaj poceni.

Štiriurna vožnja običajno zajema tudi obisk ene ali dveh najbližjih kraških jam na otokih, če se želite v zalivu tudi kopati, pa si privoščite vsaj šesturno avanturo, saj je zalivček, v katerem se turisti radi nekoliko ohladijo, oddaljen nekoliko dlje.

V zalivu si lahko privoščite tudi vožnjo s kanuji, ribolov, občudujete sončni vzhod in zahod, ki data zalivu še večji čar, obiščete ribiške vasice in še kaj, vendar se morate za to običajno podati na dvo- ali večdnevno križarjenje po zalivu.

Če si med plovbo zaželite hladnega piva ali druge osvežilne pijače, ste tudi lahko brez skrbi. Za to običajno poskrbi osebje na ladjicah, vendar boste takrat za ohladitev odšteli nekoliko več, mrzle napitke pa lahko dobite tudi na postojankah na otokih. Če vas zamika sveže tropsko sadje, pa bodo za vaše želje poskrbele plavajoče »tržnice« oziroma trgovci na barkah, ki krožijo med turističnimi ladijcami in ponujajo številne tropske sadeže.

Foto: S. R.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.