https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TOP 10

10 razlogov zakaj je poletje dobro za vas

21.8.2019  

Kljub temu, da se poletje počasi bliža koncu, smo za vas pripravili 10 razlogov, zakaj je poletje dobro za vas. 

Poletje nam nudi kar nekaj koristi za naše zdravje in dobro počutje.

1. Zmanjša se tveganje za nastanek srčnega infarkta

Raziskave kažejo, da pozimi obstaja večjo možnost za nastanek srčnega infarkta. V študijo, ki je zajemala skoraj 11 tisoč ljudi, ki so doživeli srčni infarkt v Veliki Britaniji, se je poleti možnost preživetja zvišala za kar 19 %. Višji nivo D vitamina, ki ga pridobimo s pomočjo sonca, igra veliko vlogo pri zaščiti tistih, ki imajo srčne infarkte. 

2. Ljudje pojedo več sadja 

Naraščajoče temperature in višja razpoložljivost poletnega sadja nam pomaga napolniti "kvoto" dnevnega vnosa sadja. Prav tako spodbujajo imunski sistem in zaradi svoje nizke kalorične vsebine pomagajo pri izgubi teže. Na splošno je vnos kalorij nižji, ker zaradi povečane telesne temperature manj verjetno posežemo po sladki in maščobni hrani. 

3. Pomaga proti kožnim boleznim

Nadzorovana izpostavljenost sončnim ultravijoličnim žarkom, ki ima lahko terapevtski učinek nad bolezni na koži, kot so akne, psoriaza in dermatitis. Večina kožnih bolezni je lahko predpisana slabemu imunskemu sistemu, katere vzrok so lahko UV žarki. Bolje je hoditi v soncu kot pa sedeti direktno izpostavljeni soncu.

4. Povečana gibčnost 

Poletje je odličen čas za začetek vadbenega programa. Ne samo, da poletna oblačila zagotavljajo spodbudo, vendar občutek, ki ga povzroča sončna svetloba nas spodbuja, da začnemo fitnes režim. Vaja ni le najučinkovitejši način za izgorevanje presežnih kalorij, temveč tudi izboljša tok kisika v možgane, zniža ravni stresa in izboljša koncentracije. 

5. Zmanjša tveganje za globoko vensko trombozo 

Toplejši poletni dnevi so dobra novica za tiste, ki jim grozi tromboza in pljučna embolija. Zdravniki pravijo, da toplo vreme povečuje krvne žile, ki omogočajo boljše kroženje krvi. 

6. Pomaga pri migreni  

Kanadski zdravniki, ki izvajajo preizkuse in testirajo povezavo med vremenom ter migrenami, so ugotovili, da čisto, sončno in suho vreme zmanjša napade migrene. Če pa se vreme poslabšuje se pazite, ker se simptomi lahko vrnejo. 

7. Spijemo več vode 

Voda je ključnega pomena za več tisoč kemičnih procesov, ki potekajo v telesnih celicah, da omogočajo delovanje. Ti vključujejo spodbujanje prebave, uravnavanje telesne temperature, izboljšanje zdravja in vitalnosti naše kože ter izpiranje toksinov iz telesa. V poletnih mesecih je priporočljivo, da popijemo 2 litra vode na dan. 

8. Učinek na diabetes 

Zdravniki so ugotovili, da lahko nihanje podnebja pomeni povečano stopnjo inzulinsko odvisnega diabetesa mellitusa. Statistični podatki kažejo, da je ta oblika sladkorne bolezni manj pogosta v vročih državah blizu ekvatorja. Ena teorija za to je, da lahko količina dnevne svetlobe vpliva na delovanje inzulina ali na koktajl hormonov, ki uravnavajo proizvodnjo inzulina. 

9. Preprečuje tveganje zlom kolka 

Zdrava "doza" sonca bi lahko preprečila pri starejših ženskah zlom bokov, glede na raziskovalce v Brighamu in Ženski bolnišnici v Bostonu v Massachusettsu. Ugotovili so namreč, da je polovica žensk v postmenopavzi, ki so v bolnišnico vstopile z zlomi kolka, imela nizko vsebnost vitamina D, ki jo povečuje sončna svetloba. 

10. Pomaga uravnavati spanec 

Izpostavljanje sončni svetlobi zgodaj zjutraj lahko pomaga tistim, ki trpijo zaradi motenj spanja, kot je nespečnost.To pa zato, ker sončna svetloba pomaga ponastaviti notranjo biološko uro telesa. Strokovnjaki za spanje priporočajo izpostavljenost uri sončne svetlobe med 7.00 in 9.00 vsako jutro tistim, ki imajo težave pri spanju ponoči.  

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.