https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Podčetrtek - odlična izbira za pohodnike in kolesarje

Podčetrtek, 12.1.2020  

Podčetrtek je središče istoimenske občine, ki se nahaja na Sotelskem. Naselje je dobilo ime po četrtem dnevu v tednu, ko je pod grajskim gospostvom potekal v trgu tržni in sodnijski dan.

V kraju so v srednjem veku prepregali konje na furmanski poti Kunšperk-Lemberg pri Šmarju-Poljčane, še v 19. stoletju pa se je veliko domačinov ukvarjalo z živinorejo. Danes je tu zelo razvit turizem.

Podčetrtek ponuja številne lepo urejene pešpoti in več kot 35 km kolesarskih poti, ki so primerne tako za zahtevne kolesarje kot družine. Krožne kolesarske in peš poti po pokrajini so bogate z naravno in kulturno dediščino. Podčetrtek je tako primeren kot enodnevni ali več dnevni izlet.

Nad naseljem stoji grad Podčetrtek, ki sodi med najstarejše gradove v Sloveniji. Prvič je bil omenjen že na začetku 13. stoletja, današnjo podobo pa je dobil, ko so ga Attemsi leta 1874 temeljito prenovili. Po drugi svetovni vojni je bil grad kmalu popolnoma izropan. Danes pa je prazen in se počasi spreminja v razvalino.

Ob gradu se razteza gozdni rezervat lipe in črnega gabra. Pod grajskim hribom pa stoji župnijska cerkev sv. Lovrenca, ki zaradi svoje starosti in baročnih iluzionističnih fresk sodi med pomembne umetnostne spomenike v Sloveniji.

V naselju se nahaja tudi Muzej kmečke opreme. Zanimiva etnološka zbirka predstavlja življenje na deželi v preteklosti in pripomočke, ki jih je uporabljal skromen kmečki človek.

Ker je središčno naselje občine so v Podčetrtku številne obrtne dejavnosti, centralna osnovna šola in vrtec, zdravstveni dom, pošta in banka. V neposredni bližini jedra Podčetrtka pa se nahajajo Terme Olimia. Terme, nekoč imenovane Atomske toplice, so se začele razvijati po letu 1966, ko je bil zgrajen prvi lesen bazen.

Obiskovalci, ki se v Podčetrtek podajo za več dni, si lahko ogledajo tudi številne znamenitosti v okoliških krajih, kot so Razgledni stolp zdravja in veselja na Rudnici, Minoritski samostan v Olimju, Čokoladnica Olimje, pivnica in pivovarna Haler, Jelenov greben, Koča pri čarovnici, Grad Podsreda, številne znamenitosti Kozjanskega parka ter druge.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.01.2020 ob 8:45 Kekec gost

      Kolesarskih poti v Podčetrtku je 35km. Kaj pa v celem Pomurju? Kako priti peš ali s kolesom iz BTC-je do OBI-ja. Mogoče 200m. Ali iz BTC-ja do Živeksa? Približno 700m. Ali iz MS V Radence (in obratno)? V Banovce? V Moravske toplice? Pa naj bi se šli turizem, celo kolesarski! Celo Prekmurje severno od linije Skakovci-Martjanci-Dobrovnik ne premore enega kilometra kolesarske steze! Se opravičujem! Pred Sv. Jurijem je mogoče 1KM in na koncu Rogaševcev 0,5km.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2020 ob 10:34 gost

        Kolesarski turizem je vstran vržen denar. Par turistov, ki si pijačo in sendvič zraven vozijo in ne trošijo. Investicije v to pa drage in nedonosne. Pa še nekaj denarja se pri tem neznano kam izgubi, zato takšen halo nekaterih, da je to potrebno.

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.01.2020 ob 14:09 ezlek gost

      GOST: Pridejo v Moravce, Radence, Banovce, Lendavo. Stanujejo v hotelih, kampih, zasebnih prenočiščih. Po tvoje seveda zastonj. In jedo zastonj. In pivo in špricer donira država. Seveda si pa v bidonu vodo vozijo (0,5l-0,75l), saj tekočino med vožnjo treba uživati. In seveda je na cesti po tvoje nebodigatreba vsak, ki nima 150 konjskih sil (ki ne delujejo na oves ali deteljo)pod ritjo. In prodajo koles, bi bilo verjetno treba prepovedati.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2020 ob 14:15 gost

        Kaj ti sam sebi lažeš? Ostalim nam ne moreš. Bil sem dalj časa v omenjenih krajih in sem videl samo par koles ( biciklov ). Nehaj nabijati nekaj kar ni res. Prodaja koles pa nima nobene veze s Prekmurjem bimbek na kolesu.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.11.2020 ob 20:05 gost

      Manjkajo jim samo še naši PETKOVI kolesarji

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.