https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Jure Grah - letalski fanatik, ki Bakovce preletava z 200 kilometri na uro

14.8.2012  

Mladi Bakovčar se z letalskim modelarstvom ukvarja od 5. razreda osnovne šole, njegova zbirka letal na daljinsko vodenje pa postaja vse večja.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Letalsko "frčanje" z 200 kilometri nad uro nad Bakovci? Nič posebnega za Jureta Graha, ki s svojo strastjo do letal zbuja pozornost. Svoj prvi prostoleteči model, s katerim se je tudi udeležil tekme, je dokončal v 5. razredu osnovne šole. 

Ni mu do sedenja v delavnici 

"S samim pilotiranjem sem začel leto kasneje v Aeroklubu Murska Sobota, ko sem s pomočjo mentorja zgradil svoje prvo jadralno letalo, ki je bilo tudi vodeno, in to po smeri in višini,"pojasnjuje Grah, ki zase pravi, da ni strasten modelar, ampak bolj pilot. To pomeni, da modele kupuje in jim vgradi elektroniko ter pogonski sklop. "Ni mi do pretiranega sedenja v delavnici, raje sem zunaj s prijatelji in letim," dodaja. 

Kot pravi, ga je strast do letal prevzela predvsem zato, ker je doma v neposredni bližini letališča. "To se mi je zdelo kul, celo v tistih časih, ko si kaj več kot avta na dalinjsko vodenje nisem mogel privoščiti.  Zato sem si rekel, da ko dobim prvo priložnost in če bo cena sprejemljiva, da tudi sam poskusim. Kasneje se je izkazalo, da cena ni bila sprejemljiva, zadovoljstvo z letalom in prvimi leti pa toliko večje."

Nad Bakovci z 200 kilometri na uro 

Danes, ko je njegova malha desetih letal na daljinsko vodenje prešla v vse bolj resne vode, Grah počasi začne razmišljati tudi o tekmovanjih. Zaenkrat se sicer z ostalimi Pomurci največ dobivajo na pisti vzletišča Marič v Moravskih Toplicah, kjer imajo ustanovljen tudi svoj klub. V klubu se posvečajo tekmovanjem F5j - jadralni modeli z motorjem, F3j - jadralni modeli brez motorja "štart z elastiko" ter po novem aktualna F3A kategorija akrobatskih modelov. »S sodelovanjem v kategoriji F3A bom začel letos, če bo vse po sreči.

Drugo leto pa naj bi se tekmovanj udeležil bolj pogosto,« svoje načrte razkriva mladenič iz Bakovcev, ki zaradi hrupa letal med domačini večjih težav zaenkrat ni imel. Najhitrejše letalo, ki se bohoti v njegovi zbirki, sicer doseže hitrost 200 kilometrov na uro. To sicer po njegovem mnenju ni pretirano velika številka v tej kategoriji glede na današnjo tehniko ter ponudbo letal na trgu. 

Cene lahko "poletijo" v nebo 

"Ko sem se začel ukvarjati z letalskim modelarstvom, začetniškega jadralnega letala, s  katerim si se učil prvih korakov z oddajnikom, nisi dobil pod mejo 100.000 tolarjev, danes se pa da dobiti začetniško jadralno letalo s pomožnim motorjem že za okoli 200 evrov. Letala, ki pa več niso začetniška imajo svojo ceno, ki je ponavadi kar nekajkrat večja," pojasnjuje Grah. Te cene znajo "poleteti" tudi krepko čez nekaj tisoč evrov, odvisno od opreme, na katero Grah "preži" večinoma preko interneta. 

In kako naprej? "Moji načrti v prihodnje so odprti. Nadaljevati želim s tem športom in biti pri tem uspešen," še dodaja Grah, ki si želi v prihodnjem letu "leteti s pticami" tudi sam. Njegova velika želja je namreč opraviti izpit za pilotiranje ultralahkega oz. jadralnega letala.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. denimb
      14.08.2012 ob 18:57 denimb

      bravo Jure!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2012 ob 19:49 dejan gost

      Res bravo!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.08.2012 ob 22:03 sobočanka gost

      Še en dokaz, da niso vsi mladi zabušanti. Čestitke in dosti uspehov

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.08.2012 ob 22:34 Patriiik gost

      Jure resno bravo, samo tak dale pa de!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. frkaa
      14.08.2012 ob 23:39 frkaa

      bravo jurči, ti samo brni kelko te je vola :)

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.08.2012 ob 13:43 valentina gost

      super jurči, vsaka čast! :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. patricius95
      15.08.2012 ob 14:27 patricius95

      pohvalno pa zanimivo :)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.