https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladinski center Prlekije: Človek je duševno prost, če upa govoriti in delati

Spodnji Kamenščak, 15.4.2014  

 Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center nevladnih organizacij,društvo delujoče v javnem interesu


Na stičišču podravsko-pomurske regije v Republiki Sloveniji, na podeželju in v prijetnem naravnem ambientu domuje MCP-PC NVO, z dejavnostjo HOSTLA PRLEKIJE, Regionalnega pomurskega multimedijskega in kulturnega centra ter Mladinskega in družinskega centra. Organizacija je bila uradno registrirana že 1994 leta. Od takrat dalje izvajamo aktivnosti za mladinske strukture v lokalnem, regionalnem in nacionalnem oziru, te aktivnosti tudi nadgrajujemo. Od leta 2002 se kompleks MCP-PC NVO nahaja na trajni lokaciji, na Spodnjem Kamenščaku 23. V letu 2014 tako praznujemo svojo 20-letno delovanje.

Bili smo pobudniki, soustanovitelji in smo aktivni člani nacionalne mreže multimedijskih centrov Slovenije ter Mreže MaMa-združenja slovenskih mladinskih centrov. Ravno tako smo člani Centra nevladnih organizacij Slovenije in Mreže prostovoljnih organizacij Slovenije. Kot pokrajinski center NVO, katerega koordinacijsko vlogo Informativno servisne dejavnosti za nevladne organizacije opravljamo, je vključenih okrog 80 društev iz Prekmurja, Prlekije, Podravja in širše. Od leta 2004 izvajamo dejavnost Regionalnega pomurskega multimedijskega in kulturnega centra, našo dejavnost je že pred leti opazil Evropski sklad za regionalni razvoj in Ministrstvo za kulturo, ki so nam tudi sofinancirali aktivnosti. Leta 2005 nam je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podelilo status organizacije delujoče v javnem interesu. Imamo pa tudi status delovanja v javnem interesu na področju mladinskega dela pri Uradu RS za mladino.

Organizacija je odprta vsak delavnik od 7. do 22. ure, v slučaju izvajanja projektnih aktivnosti pa tudi dlje in  ob vikendih oziroma državnih praznikih. Pri izvajanju aktivnosti nam pomagajo prostovoljci iz vseh generacij. Pri svojem delu sodelujemo z različnimi institucijami (CSD, šole, društva itd.) in občinami. Na podlagi najemne pogodbe razpolagamo z obsežnimi objekti in zunanjimi površinami. Omogočamo koriščenje prostorov in inventarja za različna praznovanja. Obsežne zunanje površine so idealne za taborjenja in športna udejstvovanja, ukvarjamo se še s kulturo, preventivnimi in socialnovarstvenimi programi, inovativno in razvojno dejavnostjo, tehnično kulturo, neformalnim izobraževanjem (Nevladna akademija), informiranjem in svetovanjem, prostovoljstvom, servisno dejavnostjo za NVO in mladinske strukture, mreženjem ter mednarodnim povezovanjem. Smo tudi pooblaščena gostiteljska, pošiljajoča in koordinacijska organizacija za EVS (Evropsko prostovoljno službo). Intenzivno pripravljamo namestitvene bivalne prostore, kjer bodo gostovali evropski prostovoljci. Razpolagamo z mladinskim prenočiščem, zavetiščem za mlade žrtve nasilja ter otroško-mladinsko eko kmetijo.

Ker delujemo na demografsko ogroženem območju so vse te vsebine in še številne druge še posebej zaželene in koristne. Na razpolago uporabnikom nudimo računalnike z brezplačnim dostopom do svetovnega spleta, literaturo, dnevno časopisje, namizne igre, sodobno informacijsko komunikacijsko tehniko. Izvajamo tudi dnevne in tedenske družabne aktivnosti, športne ter kulturne prireditve in vse to brezplačno. Občasno, po potrebi, organiziramo varstvo za otroke. Za starejše kot tudi mlajše generacije glede na njihove želje izvedemo delavnice ali predavanja ter tečaje (npr. računalništva, učenje nemščine, kvačkanje, sublimacijski tisk). Dobrodošle so predstavitve dobrih praks doma in v tujini. Vsebinsko organizirane aktivnosti dopolnjuje narava, saj uporabniki lahko koristijo pešpot do mesta Ljutomer, obsežne površine, kjer se izvajajo športne aktivnosti, možnost taborjenja in stika z rastlinami, živalmi. V bližnji prihodnosti bo potekala tudi otvoritev namestitvenih prostorov za bivanje, ki bodo namenjeni kolesarjem in drugim rekreativcem in kulturnikom ter turistom, z že obstoječo kuhinjo in kopalnico. Veliko pozornost posvečamo razvoju socialnega podjetništva in s tem zaposlovanja težje zaposljivih oseb in mladih. Tudi to aktivnost bomo v okviru svoje dejavnosti v kratkem pričeli konkretizirati, saj nam lokacija in dosedanje izkušnje to dopuščajo, posvetili pa se bomo razvoju podeželja, turizmu, kulturi, socialni oskrbi, izdelavi domačim kmetijskim produktom. Prizadevamo si tudi za vključevanje, koriščenje in izvajanje kulturnih produkcij s strani ljudi z manj priložnostmi ter s tem za občutno zmanjševanje kulturnih ločnic med prebivalstvom.

Izvajamo številne programsko-projektne aktivnosti in smo ena vodilnih NVO v regiji. Locirani v najbolj osiromašeni slovenski regiji zato je tudi naše angažiranje specifično. Izvajamo programe, ki vključujejo vse generacije in predvsem povezovanje le-teh. V okviru programa SOŽITJE, ki ga sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in ljutomerska lokalna skupnost, izvajamo številne delavnice, predavanja, okrogle mize, srečanja, debate in podobno, ki pripomorejo k posameznikovemu razvoju. Gre naslednje vsebine, povezane z: vzgojo za družino, izvajanjem počitniških aktivnosti in vsakodnevnih aktivnosti, dejavnostmi za osebnostno rast, učno in drugo potrebno pomočjo šolajoči mladini, aktivnostmi za ustvarjalno skupno preživljanje prostega časa ter medgeneracijskega druženja, medgeneracijska solidarnost, zdravo odraščanje in življenje, zdravo staranje in drugo.

Na območju kompleksa MCP-PC NVO je v preteklosti pogumen 21-letni mladenič in slovenski rodoljub rešil več tisoč slovenskih knjig in spomenik dr. Franca Miklošiča pred barbarskim uničenjem. Tukaj sedaj uresničujemo javno koristno udejstvovanje ter polagamo temelje prihodnosti z vključevanjem v informacijsko družbo. Avtor mota naše organizacije je dr. Karel Grossmann, ustvarjalec prvega slovenskega filmskega zapisa: "ČLOVEK JE DUŠEVNO PROST, ČE UPA GOVORITI IN DELATI PO SVOJEM POŠTENEM PREPRIČANJU!"

Vedno so dobrodošli mladi, pa tudi ostali posamezniki, skupine in organizacije, da soustvarjajo naše aktivnosti, se jih udeležujejo. Dobrodošle so nove ideje in zamisli, pri realizaciji katerih vam tudi pomagamo.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.