https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Lukšič je ponosen na Tita in Kardelja, Vlačič ekonomsko politiko vlade označuje za srednješolsko

Murska Sobota, 28.05.2012 ob 9:15  

Socialni demokrati (SD) so v Murski Soboti debatirali o vlogi socialdemokratske misli v Sloveniji in Evropi. 


Na okrogli mizi, ki jo je povezoval pomurski poslanec in predsednik Območne organizacije SD v Murski Soboti Dejan Židan, so sodelovali Tanja Fajon, Patrick Vlačič, Igor Lukšič, Majda Potrata, Marko Kastelic in Uroš Jauševec.

Židan: Vlada dela slabo

Židan se je uvodoma "spotaknil" ob aktualno vlado, saj po njegovem mnenju vodi slabo politiko. "Če bo šlo tako naprej, bo ta vlada kmalu zapravila državo." Po njegovem mnenju slovenska »desnica« nima pravega pristopa in recepta za reševanje krize, prav tako je Židan pripomnil, da se ne želijo učiti na napakah iz tujine, ki jih počnejo vladajoče desne politične opcije.

Ravno zaradi tega je, tako Anton Kampuš, župan radgonske občine, zdaj čas za socialno demokracijo. Hkrati se je radgonski župan ozrl na bližnji kongres SD-ja, ki bo prihajajočo soboto in bo za marsiketere nadaljnje korake stranke precej odločilen. "Kongres bo prinesel nekaj novega, zato se ga veselim," je dodal Kampuš, ki je hkrati dejal, da ne želi s tem nič napovedovati in prejudicirati.

Fajon: V naši stranki smo premalo komunicirali

Evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon se je v svojih mislih osredotočila na prihodnost socialne demokracije, hkrati pa opozorila na napake. "Kar je bilo v preteklosti narejenega v socialni demokraciji, je bilo narejenega v napačno smer. Premalo smo se pogovarjali in komunicirali med sabo." Tudi zaradi tega meni, da je zdaj čas, da strnejo vrste, želi si takšne socialne demokracije, ki bo učinkovito zmanjšala razlike med ljudmi, v prvi vrsti pa po njenem mnenju morajo svojo priložnost dobiti mladi.

Fajonova je med drugim izrazila tudi podporu evropskemu povezovanju in izrazila vero v moč ponovne oživitve socialne demokracije po Evropi.

Vlačič: Leve ideje delajo desničarje živčne

Eden izmed štirih kandidatov za predsednika SD na sobotnem kongresu, Patrick Vlačič, je, tako kot Židan, kritizriral delo vlade Janeza Janše. "Ukrepi vlade so napačni in neučinkoviti."

Vlačič celo meni, da so ukrepi vlade na gospodarskem področju na ravni "srednješolskih". "Če bi ekonomske ideje, ki jih vpeljuje ta vlada, povedal kakšen dijak na kateri izmed ekonomskih šol, bi bil učitelj, ki bi mu dal pozitivno oceno, malce »nor«," je bil oster Vlačič. Glede vloge socialne demokracije je poudaril pomen krepitve vrednot, ki jih družijo: solidarnost, enakopravnost in svoboda. "Desne rešitve ne delujejo. Tudi zaradi tega sem bil zelo vesel zmage Hollandea v Franciji. In že samo dejstvo, da so se pojavile leve ideje, dela desničarje živčne," meni Vlačič.

Lukšič: Bodimo ponosni na Tita in Kardelja

Največji tekmec Boruta Pahorja za prestol SD-ja na prihajajočem kongresu, Igor Lukšič, je prav tako okrcal desno politično opcijo. Ta si je po njegovem mnenju, izpostavil je SDS, prilastila nekatere socialdemokratske "elemente". Hkrati je Lukšič prepričan, da morajo v stranki s ponosom gledati na svojo zgodovino. Ponosni so po njegovem mnenju lahko tudi na Kardelja in Tita. Pri tem se je znova spotaknil ob desnico. "Desnica nam je vbila, da se moramo tega sramovati. To ni vredu," meni Lukšič, ki je tudi v nadaljevanju precej pozornosti posvetil nasprotni politični opciji.

"Ne pustimo desnice predaleč, da bo iz nas naredila sovražnika." Lukšič je tudi mnenja, da želi desna politična opcija razgraditi našo družbo.

Kastelic: Če Janković ni levičar, bodimo vsaj mi

Predsednik Mladega foruma SD Marko Kastelic se je dotaknil predvsem vloge socialdemokracije v družbi. "Napram Zoranu Jankoviću govorimo, da smo mi levica, da on ni levica. Ampak mi moramo to z dejanji dokazovati," je na zbrane apeliral Kastelic, ki je dejal, da govorijo eno, delajo pa drugo in da se to pozna v krizi levice. "Zdaj smo v prelomnem trenutku. Imamo priložnost, da stopimo na pot nove levice," je dejal predsednik podmladka SD in s tem nakazal, da na kongresu ne podpira Boruta Pahorja. Nekoliko sarkastično je Kastelic, nanašajoč se na Pahorja, pri tem še dodal: "Ali bomo še naprej sledili neoliberalnim idejam in idejam o nemško-francoskem vlaku?"

Kastelic je hkrati pohvalil učinkovitost SDS-a. "V razmeroma kratkem času so dosegli dogovor s sindikati, ker so imeli stvari že v naprej pripravljene."

Potrata: O ženskem doprinosu v Sloveniji s podtonom duhovičenja

Majda Potrata, poslanka SD v državnem zboru, se je v svojem razmišljanju dotaknila predvsem vloge žensk v družbi. Potratova meni, da je med razpravami o vlogi in morebitnemu doprinosu žensk  slovenski družbi še vedno prisoten nekakšen podton "duhovičenja". "Naloga žensk v politiki je, da opozarjamo na teme, ki sicer ne bi prišle v javnost," je med drugim dejala Potratova, ki optimistično zre v prihodnost njene stranke. "Tisti, ki nas ne razumejo, mislijo, da smo blizu pogreba, ampak nismo. Smo pred spremembami."

Jauševec: SD je najboljše organizirana politična struktura v Sloveniji

Tudi Uroš Jauševec, glavni tajnik SD,  je poudaril pomen vloge SD-ja in morebitnih sprememb. Obenem je Jauševec dejal, da "smo najboljše organizirana politična struktura v Sloveniji." Pri tem je poudaril, da jih je okrepila tudi izkušnja vladanja v zadnjem mandatu, hkrati pa izrazil željo po večjem stiku s civilno družbo. "Na tem področju nas čaka precej dela," meni Jauševec.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.05.2012 ob 10:14 Rozika gost

      Oooo glej ga Horvat Andreja. Se še kar lepo sprehaja po gospodarsko močnem Pomurju! Kak fajn. Od vseh teh ljudi, ki so na sliki, mi je edino škoda Židana.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.05.2012 ob 13:33 gost gost

      meni je tudi žal ŽIDANA,zgleda da so mu oprali možgane,ostalim pa naj bog pomaga,saj nevedo kaj govorijo.Gremo v partizane!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.05.2012 ob 14:31 gost-rdeči gost

      kje pa je Žida Pahorja pustil, da ga ni bilo. Očitno se je že obrni k novim voditelj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.05.2012 ob 14:50 Dejan gost

      Pahor je bil med prvimi povabljenimi. In se opravičil (ne hodi na takšna srečanja, izjemo je naredil le za Mladi forum). Je pa omizju zaželel zanimivo razpravo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.05.2012 ob 16:06 Rozika gost

      Se pozna ka je Lukšič z stare šole, Patrik pa dober učenec. Pojbje pa nemremo se iti tau ka so van nonstop tupili. Vas ne nucamo ka te delali razdor med lidmi. EU je nej nastala toga ka vij poveličuvlete, tau so že mnogi prerasli samo vij se še toga držijte kak pijan plota! Neščemo ka mo po banane pa cukre pa čokolade, kavo hodili prek v Avstrijo ali Italijo. Velka večina bi premislila prle kak bi kaj o tej vašij starij dobrij časaj dujnola. Dejan (predvidevam ka je tau bivši minister - glede na zapisano o Pahori) vam pa želin, ka nebi spadnoli v tau staro kolesje. Mate svojo pamet, ponucajtejo za razvoj agroživilstva, kak ste že tau pokazali! Pa paščite se ka nedo tej pojbje prle ponucali vašo pamet. Rozika

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. Truplo
      28.05.2012 ob 16:41 Truplo

      Tile so zmedeni do amena... zamenjati hočejo človeka, kateri jim je sposoben EDINI prinesti več procentov, glasov na volitvah. Lukšič je zaverovan vase, zaljubljen vase in nekega pogleda naprej nima, ampak ga vodijo lastni interesi (na oddaji Požareport je izjavil, da pričakuje na kongresu 60% glasov in zmago v prvem krogu)... Ojoj! Več bodo prikazovali Horvata, "več" šans imajo, da pogorijo na naslednjih volitvah vsaj v Pomurju! Osebno proti njemu nimam nič, ampak to je dejstvo oz. moje mnenje! Zakaj bi bilo Židana škoda? Kdo pa je slišal zanj pred umestitvijo za ministra? Dobro, kakšni posloveži in kmetje, ostali navadni smrtniki kaj prida o njem nismo vedeli, pa mislim da ne tudi sedaj.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.05.2012 ob 17:45 } gost

      samo hepan je lahko ponosen na kakega diktatorja..

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.05.2012 ob 22:01 no ja gost

      Ta ekipa ima zadnjo možnost, da postanejo resnično socialni demokrati, kar zdaj zagotovo niso. Prvi predpogoj za to pa je, da se pod nujno rešijo Pahorja. Če se to ne zgodi, bo treba takoj delati novo levo stranko. tako kot se je to zgodilo v Nemčiji. Tam je zdaj v parlamentu leva stranka, ker SPD to več ni.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.