https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Simon Kuhar - mehanik iz Bakovec, ki se je odločil dirkati z motorji

30.5.2012  

Simon Kuhar, ki je rojen leta 1982 in živi v Bakovcih, si nikoli ni predstavljal, da bo postal tekmovalec z motorji. Strah je sicer vedno prisoten, vendar si želi ostati v tem športu čim dlje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Simon je po končani osnovni šoli zaključil srednjo poklicno šolo v Murski Soboti, in sicer si je pridobil poklic strojnega mehanika. Trenutno je tudi zaposlen v domačem podjetju AC Kuhar, kjer pomaga v delavnici in dela tudi s stroji. Kot otrok je imel mnogo želja, kaj bi rad postal: policist, reševalec, gasilec in podobno, nikoli pa ni niti pomislil, da bo postal moto dirkač ter bo tekmoval na tem področju.

Prvi trening je bil razočaranje

Leta 2009 je kupil svoje prvo motorno kolo Suzuki GSX-R 750, in sicer je z njim naredil prve kilometre po mestih, vendar ob nabiranju kilometrov na cesti ni našel nekega veselja. "Odločil sem se, da spakiram motor in poskusim, kako izgleda vožnja na dirkališču, kako se bom obnesel na progi," nam Simon pove o svojih začetkih.

Prvi trening je bil razočaranje, saj ga je bilo zelo strah. Ob vsakem pogledu nazaj je zagledal 20 hitrih dirkačev in ves čas ga je spremljal pomislek: "Kaj naj zdaj?" Strah je bil močnejši, zato se je umikal. Na srečo je bil dan hitro za njimi in domov so odšli srečni in brez poškodb. Ko je minilo dva tedna, Simonu ni dalo miru in je spet spakiral kovčke ter odšel na Madžarsko na dirkališče, kjer je ob pomoči posnetkov začel spoznavati idealne linije. "Iz kroga v krog sem postajal hitrejši in tako se je začela moja dirkaška pot, ki so ji sledili treningi," pojasnjuje mladi navdušenec.

Najboljša steza Slovakia ring

Simon zdaj tekmuje drugo sezono nemškega pokala Jura Racing, kjer je konkurenca zelo močna, saj vozijo dirkači iz cele Evrope. Letos ga čakata tudi dve dirki svetovnega pokala Endurance. To so vzdržljivostne dirke, ki trajajo 8 in pa 24 ur. Vozijo jih trije vozniki. Za nemško prvenstvo se tekmuje po dirkah v Madržarski – Pannonia ring, Slovaški – Slovakia ring, Češki – Brno, Italiji – Misano. Njemu osebno je najboljša steza Slovakia ring, ki je sicer hitra in zahtevna, "saj te že manjša nepremišljenost lahko kaznuje s slabim časom ali zdrsom." Med športniki, ki so prisotni v tem športu, pa najbolj občuduje Bena Spiesa, ki je hiter in je zagovornik športnega "fairplay-a".

Izpostavljenost nevarnosti

Njegovi domači so se zavedali, v kako nevaren šport se podaja Simon, zato na začetku ni bil deležen velike spodbude. Z doseganjem hitrih časov in raznih pokalov pa so njegovo odločitev sprejeli, zato mu sedaj zelo stojijo ob strani. V tem športu je težko premagati strah, zato Simon pravi, da ga tudi sedaj še spremlja na vsakem treningu, saj se zaveda, da ga lahko doleti kakšen padec, kar ga lahko bremeni finančno tako ob zaključku vikenda ali tudi celotno sezono.

Moto šport spada tudi med najnevarnejše, saj so stvari, ki ščitijo tekmovalce, kombinezon, rokavice, škornji in čelada, za razliko od avtomobilov, kjer imajo varnostne kletke. Lansko leto je imel dva padca, na srečo oba brez zlomov in hujših poškodb, le uničeno opremo. Zelo je bil hvaležen sponzorjem, ki so mu omogočili novo opremo in material, da je lahko nadaljeval s prvenstvom.

Tekmovati brez finančne podpore sponzorjev ni možno

Ta šport je na žalost povezan z velikimi stroški, zato brez sponzorjev ne bi bilo nič mogoče. "Že sama pot do dirkališča stane precej, kje pa so še potem prijavnina, startnina, gorivo, gume, mehanik in ostalo. Če želiš v tem športu dosegati vrhunske rezultate, moraš imeti na dan 3 zadnje nove gume, in sicer za uspešen trening ter za zadovoljiv čas, kar potem v denarju znese veliko," pojasnjuje Kuhar.

Lansko leto je zasedel 2. mesto v skupnem seštevku z motorjem Suzuki GSX-R 750. Letošnjo sezono je pridobil zraven Suzukija se novega BMW 1000 RR, tako da se zdaj udeležuje dirk Klasse 750 in Stock 1000 in SKB-OPEN. Vse treninge opravlja z motorjem BMW, kajti na svetovno prvenstvo odhaja v ekipo, ki tekmuje z motorji BMW 1000 RR.

Tekmovanja s sabo prinesejo tudi velike finančne stroške. V prvi sezoni, ko še nimaš sponzorjev in se prebijaš iz meseca v mesec, zapraviš ves zalogaj, ki ti je ponujen, na žalost pa pri nas ni dirkališča in veliko ljudi ne ve, kaj vse mora dati skozi dirkač, ki se pripravlja na naslednjo sezono, saj je tudi skozi zimski čas potrebno vzdrževati kondicijo, moč, ob tem pa pisati tudi prošnje za sponzorstva. "Nekoliko lažje jih je pridobiti, ko že imaš določene rezultate, medtem ko je v prvi sezoni šlo vse iz lastnega žepa," komentira težak položaj vztrajen športnik.

"Prosti čas, kaj je to?"

Kot nam je povedal Simon svoj nasvet za vse motoriste, se mora vsak voznik zavedati, v kakšni fizični, kondicijski pripravljenost je. Ob pomanjkanju kondicije, zbranosti in potrpljenja namreč lahko kaj hitro pride do neželene situacije.

Prostega časa ima Simon zelo malo, saj vikende preživlja na dirkališčih, vsak mesec pa odhaja v tujino na nemški pokal Jura, kjer je odsoten štiri do pet dni. Čas, ki mu sicer tu in tam ostane, rad izkoristi za počitek in dobro masažo.

Njegova želja za prihodnost je, da je bi ostal čim dlje v tem športu ter dosegel tudi rezultate na svetovnem področju. Ob tem pa si seveda želi čim manj poškodb in razbitih motorjev.

Simonovih TOP 5:

Svetovni voditelj: Klemen Slakonja

Glasbena skupina: Perpetuum Jazzile

Knjiga: Bela Masajka

Kraj v Pomurju: Murska Sobota

Želja v življenju: Biti srečen, zdrav in uspešen.

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.05.2012 ob 18:45 moto gost

      fajn se je očka sprso :)

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.05.2012 ob 0:31 Biciklist gost

      Ah moto jebi ga. Nemamo vsi te sreče ;) Naj se samo dečko fajn vozi! Srečno Simon, čeprav te ne poznam!!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.05.2012 ob 20:19 matjaz gost

      picek cedno na cesti da ves in veliko uspehov ti zelim

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.06.2012 ob 17:12 rakica gost

      želim ti veliko uspeha!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.06.2012 ob 22:15 Prekmurec za prekmurca gost

      Alo, ja se ti je vidlo že tistoga časa, kda smo pri vas delali tlakovec, ka boš v moto življenji. Oče ti je majster stroja tij pa motora. No vseeno znan ka ne vejš što san, ti vseeno želim veliko srečno prevoženih km in čim lepše rezultate. Prekmurec za prekmurca.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.