https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Žerjav, Erjavec, Gorenak in Novakova obisk Pomurja sklenili v Turnišču

Turnišče, 31.05.2012 ob 14:58  

Ministri Žerjav, Erjavec, Gorenak in ministrica Novakova so svoj obisk Pomurja včeraj sklenili v Turnišču. Z župani, gospodarstveniki, poslanci in svetniki DS RS z območja Lendave so razpravljali o problemih, s katerimi se srečujejo. Na osnovi informacij iz prve roke naj bi tako predstavniki vlade lažje in hitreje reševali problematiko, s katero se soočajo prebivalce te regije.


Kot je včeraj povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, se je vlada pri tem obisku namerno odločila obiskati zdrava podjetja, kot zgled dobrih praks, torej podjetja, ki dajejo stabilna delovna mesta, imajo strategijo za razvoj in bodo investirala tudi v prihodnje.

Minister Žerjav je napovedal nove reforme, vezane na trg dela, pokojninsko in zdravstveno reformo. Ob tem upa, da bodo v dialogu s socialnimi partnerji našli dober konsenz: »Nemogoče je pričakovati, da se bodo stvari v slovenskem gospodarstvu spremenile, če ne bomo sami ničesar spremenili. Če ne bomo ničesar spremenili, bo ostalo tako, kot je, in tako kot je, vsi ugotavljamo, da ni dobro.«

Industrijske cone bodo resnim investitorjem ponudili za 1 evro

Predstavniki vlade so na srečanju v Turnišču so napovedali, da vlada pripravlja nov paket ukrepov, s katerimi bi ustvarili konkurenčnejše poslovno okolje, pri tem pa je bistvenega pomena poenostavitev administrativnih postopkov. Problem neizkoriščenih industrijskih con želi vlada reševati s tem, da bi občinam omogočila, da lahko določenim investitorjem v industrijskih conah ponudijo skorajda zastonj, s čimer bi v regijo tudi privabili investitorje.

Žerjav: Osebno bom pomagal Carthagu pri pridobivanju zemljišč

Izpostavili so tudi problematiko spremembe namembnosti zemljišč. Ob tem je župan občine Odranci opozoril na problem Carthaga, ki si že 11 mesecev prizadeva, da bi od sklada kmetijskih zemljišč dobili zemljišča za komasacijo za izgradnjo nove hale. Minister Žerjav zatrdil, da bo osebno naredil vse, da se ta problem reši in poiskal osebo, odgovorno za to: »Nemogoče je, da si lahko nekdo privošči takšen luksuz, da ne omogoči ljudem, ki tu živijo, da bi dobili delovna mesta. Ne samo v tem primeru, tudi v mnogih drugih.«

Ljudmila Novak: Slovencem manjka podjetniškega duha

Ministrica za Slovence po svetu, Ljudmila Novak je opozorila na slovensko pomanjkanje podjetniškega duha, ki po njenem mnenju v preteklosti ni bil spodbujen in spoštovan ter ni zaživel, kot bi moral: »Treba bo spremeniti mišljenje in ne jemati podjetnikov kot sovražnikov države, kot izkoriščevalcev, ampak kot tiste, ki ustvarjajo delovna mesta, ki se trudijo, da bi opravljali svoje obveznosti in plačali obveznosti in delavce.« Da pa bo podjetniški duh med Slovenci bolj zaživel, moramo po njenem mnenju temu prilagoditi tudi izobraževanje.

Erjavec: Potrebna bo prevetritev birokracije

Zunanji minister Karl Erjavec je orisal krizo Slovenije znotraj EU, pri tem pa opozoril na težave tudi znotraj naše države, posebno na pretirano birokracijo. Kot naslednji korak vlade Erjavec navaja radikalno znižanje števila zaposlenih v birokraciji, saj so po njegovem mnenju nekateri tam le v funkciji preprečevanja uspešnih postopkov, namesto, da bi bila birokracija res servis državljanom podjetnikom.

Gorenak: Obeta se bistveno znižanje kazni za male prekrške

Govora je bilo tudi o plačilni nedisciplini, pri čemer je notranji minister Vinko Gorenak povedal, da bo vlada v kratkem pripravila ukrepe, s katerimi naj bi tudi to izboljšali. Ob razpravi o velikem številu policistov, prisotnih v Pomurju, je beseda nanesla tudi na visoke kazni za kršitelje cestno-prometnih predpisov. Slovenija namreč velja za državo, kjer so te kazni med najvišjimi, notranji minister pa je napovedal, da vlada pripravlja načrte za bistveno znižanje kazni za male prekrške.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.