https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Na slovenskih srednjih šolah se začenja splošni del mature

02.06.2012 ob 7:15  

Na slovenskih srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah se bo danes z izpitom iz angleščine začel osrednji del spomladanskega roka splošne mature. Letos se je nanj prvič prijavilo 8079 kandidatov (lani 8621) s 86 šol, ki bodo maturo opravljali iz 34 različnih predmetov.


Dijaki so prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oziroma madžarščine kot maternega jezika, pisali že 7. maja. Drugi del pisnega izpita iz materinščine bodo opravljali v ponedeljek.

Pisni izpit iz matematike bo 9. junija, iz drugih predmetov pa od 5. do 18. junija. Ustni izpiti bodo na vseh šolah v skladu z maturitetnim koledarjem do 23. junija, z uspehom pa bodo šole seznanjene 16. julija. Na isti dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko s pomočjo šifre tudi na spletu pogledali rezultate.

K poklicni maturi pa se je na spomladanski rok prijavilo 13.017 kandidatov (lani 13.833) s 161 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Pisni izpiti iz maternega jezika bodo v ponedeljek, iz matematike pa 9. junija. Preizkus znanja iz nemščine bo v ponedeljek, 11. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oziroma italijanščine pa v soboto, 16. junija. Pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov bodo 13. junija.

Šole bodo kandidate z uspehom na letošnji poklicni maturi seznanile 9. julija.

Kandidat z opravljeno poklicno maturo lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na fakulteti, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Na dodatni maturitetni izpit je prijavljenih 1784 kandidatov (lani 1987) kandidatov, največ jih bo opravljalo izpit iz zgodovine, angleščine in sociologije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.