https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ko ti ob prejeti odločbi o štipendiji ni »nič jasno«

05.06.2012 ob 11:15  

Pri prejemanju odločb o štipendijah so bili letos mnogi »neprijetno« presenečeni. Kako se lahko zgodi, da v enem dnevu dobiš odobreno štipendijo, še isti dan pa ti jo vzamejo? Kaj vse Center za socialno delo upošteva pri dodeljevanju štipendij in zakaj dolgo čakanje na izplačila, smo preverili na Centru za socialno delo Murska Sobota.


Še zadnji dijaki in študenti v teh dneh dobivajo odločbe o štipendijah, ki so jih lahko vložili lanskega decembra. Pri branju odločb pa je nemalo takih, ki jih preseneti zavrnjena vloga oziroma razlog, zakaj jim štipendija ni bila dodeljena. Nekaj takih primerov smo preverili na CSD Murska Sobota.

Kako lahko študent isti dan dobi odločbo, s katero mu je dodeljena štipendija, hkrati pa istega dne tudi sklep, s katerim je njegova vloga zavrnjena, kot razlog za zavrnitev pa je naveden znesek štipendije, dodeljen z odločbo, prejeto istega dne?

S CSD MS pojasnjujejo, da gre za upravni postopek v skladu z zakonskimi predpisi. Do odobritve odločbe, hkrati pa zavrnitve  vloge lahko pride v primeru, če se v družini odloča o več pravicah iz javnega sklada, štipendija je le ena od teh. S tem študent/dijak prejme odločbo o štipendiji po uradni dolžnosti, kjer se odloča o pravici do štipendije: »Sklep pa se v skladu s predpisi izda v primeru, ko je npr. o pravici že odločeno in se s sklepom zavrže vloga. V sklepu se navede številka odločbe in tudi višina pravice, o kateri se odloča.«

Zakaj se obravnavanju vlog za šolsko leto 2011/12 upošteva tudi znesek, ki so ga študentje preko študentskega servisa zaslužili že v letu 2009?

S CSD pojasnjujejo: »Novi zakonski predpisi narekujejo določila na kakšen način in katere vrste dohodkov se upoštevajo pri izračunu pravic iz javnih sredstev. To so pravice iz javnih sredstvih, med katerimi je tudi državna štipendija, ki velja za letno pravico. Predpisi narekujejo, da se pri izračunu pravic na letni ravni upoštevajo tudi posamezne vrste dohodkov prejetih v predpreteklem letu glede na obračun, ki ga opravi Durs. Prvi del leta davčnih obračunov za leto 2011 še ni, zadnji je obračun za leto 2010 in predpreteklo leto je zato 2009. Torej je upoštevanje dohodkov iz leta 2009 pravilno, ne samo to, dolžni smo, med drugim vrstami dohodkov, upoštevati tudi dohodek iz študentskega dela iz leta 2009.«

Zakaj pa nekateri študentje, ki jim je bila štipendija odobrena že pred meseci, štipendije še vedno niso prejeli?

Po pojasnilih CSD do izplačila štipendije pride, ko se v informacijskem sistemu opravi obdelava podatkov. Kot pravijo, gre za točno določene datume v mesecih in če do tega določenega datuma odločba ni vročena, do izplačila pride ob naslednjem izplačilu.

Kot še  dodajajo na CSD Murska Sobota so v njihovem centru na razpolago, da vsem neposredno odgovorijo na vprašanja povezana s pravicami iz javnih sredstev. Vsak, ki prejme odločbo, pa se lahko v skladu s pravnim poukom na odločbo tudi pritoži.

Foto: dolenjskilist.si

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.