https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Razočarana mama: Odnos nekaterih delodajalcev do študentov ni dopustljiv

05.06.2012 ob 10:10  

Objavljamo pismo bralke, ki smo ga prejeli v uredništvo. Pismo objavljamo v celoti.


"Sem mama samohranilka polnoletne študentke, ki se v današnjem kriznem času preživlja na študiju z delom preko študentskega servisa. 

Tudi sama sem v mladosti ogromno delala prek »študenta«, ampak odnos kot ga imajo nekateri delodajalci v današnjem času do študentov, mislim, da ni dopustljiv..

Hči od začetka srednje šole opravlja preko študentskega servisa razna dela za svoje potrebe, kajti pri hiši je samo en prihodek. Zadnji dve leti je delala v enem izmed murskosoboških lokalov, kjer je bila zelo zadovoljna, tako z odnosom z delodajalcem, kot s pravočasnim plačilom. Na žalost se je lokal zaprl in morala si je poiskati drugo delo, kajti študij v drugem mestu zahteva dodatne stroške, v družini sem pa zaposlena samo jaz. 

V lokalu, kjer bi naj nadaljevala z delom, je delala le dva meseca. Še preden je dobila prvo »plačo«, je vsak teden v lokal znosila po 30, 50 evrov za zalogo. Torej denar, ki je bil namenjen za tedensko preživetje na študiju. Tako je moj otrok polovico zaslužene plače odnesel nazaj v lokal. Ko jim je primanjkoval denar pri obračunu, so znova morali dajati vsi delavci, študentje enako, kljub varnostnim kameram, ki so nameščene po lokalu. 

Ali moja hči krade denar? Potem jo naj delodajalec prijavi policiji, kjer bodo pristojni raziskali zadevo, ter jo primerno kaznovali, ali pa ji naj pošteno, pravočasno izplača opravljeno delo. 

Sedaj je junij, ona pa še ni dobila »plače« za mesec april, kljub njenim »praznim klicem« in iskanju delodajalca v lokalu. Tudi sama sem poklicala gospo, ji obrazložila stvar, vendar me je odslovila, češ da je hči polnoletna, ter da se naj sama javi. Hči jo je po tem času že iskala, klicala, ampak razen ignoriranja se ni zgodilo nič. Res je moja hči polnoletna, ampak jaz kot mati še vedno imam oziroma čutim odgovornost do nje, dokler ne konča študija, oziroma se redno ne zaposli, kajti še vedno ima stalno prebivališče pri meni, kjer tudi skrbim za njo. 

Kot vsaka mama, si tudi jaz želim, da bi moj otrok v tem kriznem času preživel čas študija z zadostno vsoto denarja, zato sem svojo hči naučila poprijeti za vsako delo, kajti z enim družinskim dohodkom ji ne morem omogočiti zahtev današnje družbe. 

Po vsem tem se lahko samo vprašamo, ali so se med nami zares izgubili človeški odnosi, ali pa smo postali družba, kjer je »bog«, tisti, ki ima denar. S študenti, za katere pa je bogastvo tudi 30 evrov, brez katerih ne more preživeti tedna na študiju, pa lahko delamo, kar želimo. Saj nam pa itak nič ne morejo! 

Upam, da bo mogoče vseeno kdo od njih razumel skrb današnjih mater do svojih otrok, čeprav so polnoletni."

Mama

    Komentarji

    1. gost
      05.06.2012 ob 10:28 NiVzdevka gost

      To je resno žalostno, kda delaš pa ti ne plačajo te pa še moreš svoj pejnez davati ta...

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.06.2012 ob 10:32 eden gost

      Sramota za gostinski ceh! Z takšnimi bi morala obračunati in jih pozvati k korektnejšemu poslovanju sekcija za gostinstvo pri Obrtni zbornici, saj nenazadnje največjo sramoto dela njim. Predlagam mami (ali pa kar pisec tega članka) da polinka ta članek na Obrtno zbornico, sam pa bi še v CC: dodal delovno inšpekcijo. Ja, vrednote danes so vredne manj od piškavega Eura.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.06.2012 ob 10:34 gost gost

      Daj, objavi keri lokal je tou...ka ga bojkotiramo

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.06.2012 ob 10:49 REALIST gost

      gost - se strinjam, da se objavi lokal, čeprav je mogoče to lahko sporno, pa se ga bojkotira. Lahko se zgodi, da bo hčerka gospe še šikanirana. Pa naj odide in si poišče delo drugod, pri poštenih ljudeh, saj tu tako ali tako ni prihodnosti, za lokal mislim, v katerem dela.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.06.2012 ob 10:53 Denis gost

      Najprej naj povem, da je res čedalje hujše se sporazumet s nadrejenimi. Le redke firme imajo dober odnos do delavcev in prav tako študentov in ravno te firme so v večini kar uspešne. Glede problema s plačilom, pa se naj zbuni pri študentskem servisu. Če dela preko napotnice, bo študentski servis poklical delodajalca in če ne bo sledilo plačilo, bo študentski servis ukrepal in obvestil pristojne organe.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.06.2012 ob 11:54 rakica gost

      smilite se mi, samo žal naša država ne naredi nič, da bi ukrepali proti takim delodajalcem zato pa ogromno delavcev danes trpi na psihični in fizični bazi, samo žal za nas nihče več ne poskrbi!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.06.2012 ob 11:55 nuan gost

      gnesden delo prek študenta - katastrofa! nikak smo študentje nej zaščitene.. študentski servis pa tude nič ne migne. enkrat do dvakrat pozovejo delodajalca ali karkole, te pa zaklučijo. stvar bi naj šla na sodišče ali pa na policijo, itak se pa te ta stvar vličej v nedogled. v večini primerof se kar more pozabite na zaslužene keš.. žalostno ampak resnično.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.06.2012 ob 14:17 eho gost

      Definitivno objaviti ime lokala,mogoče bo pa to njim in drugim v poduk,da bi se kaj takega čim manj dogajalo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.06.2012 ob 14:45 mama gost

      Hvala vsem za vzpodbudne komentarje. Zaenkrat bi izdala samo to, da gre za enega "ta boljših" murskosoboških lokalov. Glede vaših nasvetov, pa bom premislila, oz.se odločila glede nadaljnjega razvijanja stvari. Hvala še enkrat!

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.06.2012 ob 15:39 2 cliota gost

      meni je bivši gazda,delodajalec,brezobraznež dužen dva nova cliota, živen iz dneva vden pa tuj man študenta , vsaki den se fejst pod nouson zbrijšen , ka se pa tijče tej novih gazd (20 let smo že samostojni) so pa že novodobneži in plijtki za človeške vrednote ----- uni mijslijo ,ka je zakon zato napijsani ka ga kršiš ,,,,,,,,,,,,,,,, vse po vrsti naviti ali pa se spremeniti BREIVIKA in začati že v Soboti pa vse do Izole DUM-dum-BUM-dum ratatatatatatatatatatatatatatatDUUM

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.06.2012 ob 16:51 maxx gost

      e mama mama. Me prav zanima kaj bo znal o tej zgodbi in hčeri povedat delodajalec ko bo ne prav brihtna mama spokala od sebe tisto kar ji ne bi bilo treba. Imam sam izkušnje z zadevami ko mame seveda v narekovajih, rešujejo probleme svojih otrok ko so polnoletni pa se to še nikdar ni dobro končalo. Špot in sramota. Tak da mama ti samo razmišljaj mi pa komaj čakamo na razplet !!!!

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.06.2012 ob 17:20 pokemon gost

      Mama, ne hvali dneva pred nočjo. Ko nabašeš enostransko zgodbo brez kontrakomentarja in soudeležene druge polovice lahko žanješ miloščino. Počakaj ko bo druga stran podala svoje razloge za situacijo. Potem bo zgodba najverjetneje malo drugačna. Ponavadi polna joka in smešnic kot vedno do zdaj ! Kaj pa pove o polnoletni punci dejstvo da mamica rešuje njene problemčke ????? To princezo bi pa res rad videl. Da se ji seveda izognem na 10 km.

      1 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. mama
      05.06.2012 ob 18:38 mama

      Kot kaže, so se nekateri v moji zgodbi že našli!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.06.2012 ob 20:17 maratonec gost

      Ja pokemon ti se ocitno edincek ali se pa fejst razvajeno dete.mama se pac briga za svojo hcerko saj je gnes en fejst tezko pejneze zasluzite,sploj pa kelnarite v kakson lokali v ms nej tak enostavno.eni gostje so prav fantazerji.eden izmed taksnih lokalov je tudi kjer je vcaseh bio desperado(podobne stvari kak opisuje mama studentke se dogajajo neven ze kak dugo)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. mama
      05.06.2012 ob 20:24 mama

      Izgleda, da nekateri današnji delodajalci v službo sprejemajo le študente, od katerih so ob njihovi polnoletnosti, starši dvignili roke.Jaz in moja polnoletna "princeska" se poznave "v nulo", spoštujeve, kot odrasli ženski, in sva ponosni, da si stojive ob strani v dobrem in slabem. Sva pošteni do drugih, kar pričakujeve tudi od njih.Zato verjamem, da bi se tudi moja "princeska" izognila tej neprijetni izkušnji na 20 km, če bi le vedela za njo. A nič zato, vsak udarec jo naredi močnejšo.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.06.2012 ob 21:27 1111 gost

      pokemon ti lekar nevejš kak je če nemaš pejnaz oz. kda komaj preživejš mejsec. lejko nede dugo pa boš meu iste probleme pa boš vido kak je je fajn . ene mame pač skrbijo za svojo deco, pa jih majo rade. tij pa kak izgleda nemaš takšnih staršov, žalostno resno. ene mamo srečo ka mamo dobre starše.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.06.2012 ob 21:30 1111 gost

      pa ne mislen nika slaboga zdaj proute tebe pokemon, samo pač nej je pošteno ka se dela gnes den

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.06.2012 ob 21:52 nekdo gost

      saj pa če je delala prek študentskoga servisa z napotnico, more dobite plačo. če ne dobi se javi na študentske servis in one delodajalca izterjajo...tak je bilo v mojon primere! nejde se to tak za zajebavate...je pa seveda žalostno :S

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.06.2012 ob 23:16 ABBA gost

      Tudi sam sem naletel na težavo z neplačilom prek študentskega dela... In sedaj... Delodajalec je prišel na listo neplačnikov... Moj primer je študentski servis dal na sodišče, da naredijo izterjavo... In rekli so mi da se čaka od enega do dveh let, da naredijo izterjavo... Žalostno a ne??? Jaz sem delal,ker rabim denar za študij... Sedaj pa naj še leto dni čakam na denar? :/

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.06.2012 ob 23:47 nekdo gost

      ABBA prav imaš...tako je..če ti delodajalec ne plača, ka študentski servis izterja...zdaj fora je sam to: ali se delodajalec terjatve s strani študentskega servisa "prestraši" in študentu izplača plačilo(ponavadi to zaleže-pri meni je!) drug način je pa ta da študentski servis da delodajalca na sodišče in na listo neplačnikov. vsekakor študent denar dobi, ampak je vsekakor prva pot boljša :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      06.06.2012 ob 8:10 eden gost

      Podpis je pa specialen : Mama :D malo šale ;)

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      06.06.2012 ob 17:15 gost1 gost

      ej mamica?od kod pa denar tvoji princeski za i phone 4,za celodnevno posedanje na kavicah po lokalih v ms in v mb?pa glede na to,da je rada počastila svoje prijatelje s pijačo in s tem mislila,da bo lokal plačal to pijačo,se je malo zmotila.tak da najprej počistita pred svojim pragom prej ko pljuvata po drugih.ne poznam zgodbe iz druge strani,ampak glede na to kolikor poznam princesko,ji očitno ne gre tak slabo.zato raje razčisti s svojo drago hčerko,prej ko pišeš bedarije tu gor.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. mama
      06.06.2012 ob 19:08 mama

      Dragi gost1, izgleda da se ti ne sanja o najinem odnosu s hčero, oz.naju sploh ne poznaš.....Najini odnosi z mojo princesko so zriktani v "nulo", čeprav se to vas ne tiče niti slučajno. Še manj pa, od kod njej iphone. Vse to pa nima nobene veze s pošteninim in pravočasnim plačilom za njeno opravljeno delo, oz. z mojim pismom!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. mama
      06.06.2012 ob 19:46 mama

      S svojim pismom sem samo želela izpostaviti problem moje hčere, glede študentskega dela in plačila. Očitno pa se je "nekdo" v celoti našel v moji zgodbi in iz ranljivosti začel posegati v zasebnost. Nisem človek, ki bi bil vajen umazanih igric, čeprav mi ne bi bilo težko napisati imena lokala!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      06.06.2012 ob 19:54 gost1 gost

      mislim pa da ima veze.jamrate kako nima za študij,da nosi nazaj za zalogo,katero je očitno sama spila ali jo dala komu drugemu,da uboga revica rabi 30 eu za študij čez teden.tu vas lahko popravim.30 eu nese v lokal,kjer pije kavice pa se sonči na sončku ali uživa kje drugje.i phone pa ni moja stvar,ampak če revica nima za študij za i phone ga pa ima?no dajte.prosim vas lepo.razmislite prej ko pišete kozlarije!je pa res,da plačilo za opravljeno delo mora biti izplačano,ampak tu je potrebno počakat delodajalca na kak odgovor,ampak po mojem se nebo spuščal na tak nizki nivo,ker potem bi že odpisal!zdaj pa raje še napišite kakšno pismo o tem kak ste svoji polnoletni hčerki ritko obrisali po kakanju,ker si je očitno ne zna sama! lp

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. mama
      06.06.2012 ob 20:12 mama

      .....torej, na tak nizki nivo se spuščaš edino ti! lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. mama
      06.06.2012 ob 21:18 mama

      ....pa še to: Če moja hči pride na delo s ferarijem ali s helikopterjem, če ima iphone ali stari erikson, delodajalca ne sme motiti. Če pa ga moti, da sedi na terasi in se "sonči", jo naj natera, če misli da krade denar, pa jo naj prijavi. Če pa ne misli in ne naredi nič od tega, pa ji naj pošteno plača za opravljeno delo!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      07.06.2012 ob 16:26 jarec gost

      Mama očitno se samo še ti čupaš sama s sabo. Svojo pamet si v tem forumu do zdaj že dokazala svoji hčeri pa naredila vse prej kot kako uslugo. Po moji matematiki pa naj dodam še naslednje. Če je delala le nekaj dni v aprilu, se ji ure obračunajo v maj, kot vsepovsod. Če so se ji ure obračunale v maj, je izplačilno obdobje do polovice junija. Danes še ni Polovica junija, veleumna mama pa že pred izplačilnim rokom oblajava neplačilo za princeo, katere delovne navade so se očitno skozi ta forum že dokaj jasno zbistrile. Ja mislim kaj se vse koti po tem forumu za bedakov je pa res neverjetno. RES NEVERJETNO. Samohranilka pa raje ne bom komentiral. Bo najverjetneje kar LOGIČNO zakaj !!!!!!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. mama
      07.06.2012 ob 19:21 mama

      ....kdor me pozna, itak predobro ve, kakšna sem! Takšne pa, ki si na takšen način celijo, ližejo svoje rane, pa itak preziram! lp

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      15.06.2012 ob 12:08 hulkica gost

      jap, gnes den se dogajajo redne svinjarije. ka ne gučin o ton ka je, na žalost, več takših primerof kak je te. vedno znouva in znouva čujen ka se od neznano kje pojavijo čudežni minusi, kere študentje morejo kriti iz svoje žepke. ...nešče fajn služi na te račun... =/ p.s.: na velko žalost pa je, kak vedno, seposedi prisotna tudi faušarija, kar se vidi iz bolanih komentarof pod člankon...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.