https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

20 let od smrti dobrega človeka iz Negove

Negova, 07.06.2012 ob 8:32  

Mineva 20 let od dogodka, ko je v Jurovskem dolu pod strelom umrl takratni predsedniški kandidat, dobri človek iz Negove Ivan Kramberger. Za uboj so obsodili kmeta Petra Rotarja, ki je v zaporu preživel devet let. Kljub temu so se o Krambergerjevi smrti pojavljale različne teorije, v katere pa sodni izvedenec Janez Golja ne verjame.


Kramberger je bil ustreljen 7. junija 1992 okoli 18.45, ko je na predvolilnem shodu v Jurovskem Dolu predstavljal svoj program za predsednika republike pred volitvami decembra 1992. Zadet je bil v levo ramo, krogla pa mu je prestrelila eno izmed glavnih žil, zaradi česar je med prevozom v Zdravstveni dom Lenart izkrvavel. Policija je storilca prijela kmalu, dejanje pa je tudi priznal.

Obtožnica, ki jo je spisalo tožilstvo, je takrat 42-letnega Petra Rotarja bremenila, da je Krambergerja ubil z lovsko puško z nameščenim strelnim daljnogledom. Streljal naj bi s svoje nedograjene stanovanjske hiše, z razdalje 63 metrov. Sodna obravnava se je začela 24. avgusta, sodišče pa je sodbo, v kateri je Rotarja obsodilo na devet let zapora, izreklo 31. avgusta. Po pritožbi tožilstva mu je višje sodišče kazen zvišalo na 12 let, toda na koncu jih je odsedel devet.

Foto: Negova.si

Že med sodnim procesom je Rotarjeva obramba izražala dvom, da bi Rotar, ki so mu policisti v krvi namerili 2,5 promila alkohola, s takšne razdalje lahko zadel Krambergerja. Na drugi strani je izvedenka toksikološke stroke na sodišču zagovarjala mnenje, da 2,5 promila alkohola za človeka, vajenega alkohola, pomeni le lažjo ali zmerno alkoholiziranost.

Na sodišču so pričali trije izvedenci kriminalistične stroke centra za kriminalistično-tehnične raziskave, ki so potrdili dokaze, ki so bremenili Rotarja.

Eden od njih, forenzik in sodni izvedenec Janez Golja je za STA zavrnil tudi nekatere domneve, da naj bi na Krambergerja v resnici streljali iz sosednje hiše in ne iz Roterjeve. Kot pravi, so bila okna in polkna sosednje hiše zaprta. "Že več dni jih ni nihče odpiral, saj so bila prašna in obdana s pajčevinami," je povedal. To potrjuje tudi fotografija iz takratne kriminalistične preiskave, ki jo je v ponedeljek objavil Reporter.

Golja je pojasnil tudi, kako se je pod enim izmed oken sosednje hiše na stolu, ki je bil pod njim, znašel odtis obuvala. "V resnici sem stol med ogledom pristavil jaz, stopil nanj in pogledal, kakšen razgled je z okna. Bila je moja sled," pravi.

Glede krogle, ki je niso nikoli našli, Golja pojasnjuje, da je šlo za lovsko kroglo, za naboj z mehko konico. "Ko pride v kost in telo, se takšna krogla razširi in razpade. Tudi v tem primeru je krogla razpadla, delci pa so odleteli v daljavo," pravi. Pri pregledu puške so, kot je povedal, ugotovili, da na razdalji 63 metrov nosi okoli deset centimetrov višje in nekoliko desno, kar bi pomenilo, da je storilec meril v srce.

Marko Demšar, ki se je poleg Milana Kučana in Jožeta Pučnika leta 1990 skupaj s Krambergerjem pomeril na volitvah za predsednika takratnega predsedstva RS (Kramberger je na teh volitvah dobil 18,5 odstotka glasov in je bil tretji), se predvolilnih srečanj s svojim protikandidatom spominja kot zelo prijateljskih in sproščenih. "Nikoli ni bilo nobenih medsebojnih očitanj," dodaja.

Za Krambergerja pravi, da ni imel resnega političnega programa, se je pa znal na šaljiv, preprost in neposreden način približati ljudem.

Spominja se tudi osebnih srečanj z njim. "Vedno ko sva se srečala, mi je dejal: 'Ti boš pa moj minister za zdravje'. Odgovoril se mu, da ne bom, ker imam še kaj drugega za početi. On pa je vztrajal: 'Ne, ne. Za slovenski narod morava nekaj narediti, ampak veš, plače ne bova imela velike'," je Demšar povedal za STA.

Kramberger se je rodil leta 1936 v Negovi, po končani osnovni šoli pa se je izučil za dimnikarja. Po končanem služenju vojaškega roka je odšel v Nemčijo, kjer je najprej delal v kemični tovarni, nato pa na oddelku za dializo ene izmed bolnišnic. Med drugim je patentiral aparat, ki ne uničuje zdravih krvnih telesc, izum pa naj bi mu prinesel precej denarja.

Znan je bil po nenavadni volilni kampanji, saj se je na predvolilne shode velikokrat vozil v odprtem bugattiju, ki ga je izdelal sam, in z opico Ančko na ramenih.

STA

    Komentarji

    1. smrt
      07.06.2012 ob 13:56 smrt

      Umor je bil naročen od strani murgeljskega škrata in tistega ki je uničil istrabenz .

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.06.2012 ob 8:36 , gost

      ja, murgeljski palček pa dale uživa in seje zmedo v Slo politični prostor. Tudi njega čaka matilda, prej kot slej..ta ne uide nikomur.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.06.2012 ob 9:01 354 gost

      Zakaj ne poveste kdo je odgovoren Bavčar, Janša in na čelu takrat Kučan tu ni kaj skrivat saj sta prva dva bila tam v pol urah

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. trendy
      12.06.2012 ob 21:12 trendy

      Tak je moglo biti.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.