https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurskim kmetom letos preglavice povzročajo strune

08.06.2012 ob 8:15  

Pomurskim kmetom letos preglavice povzročajo škodljivci, ki napadajo posevke koruze. Temu po njihovem mnenju botruje prepoved uporabe semena, obdelanega s kemičnimi pripravki. Uredbo o prepovedi so lani izdali na ministrstvu za kmetijstvo zaradi umiranja čebel.


Kot poročajo v Delu, so kmetje letos posledično morali poseči po kemično neobdelanem in okolju nenevarnem semenu, zaradi tega pa sedaj njive koruze uničujejo strune, ličinke hroščev pokalic. Kot pravijo pomurski kmetje, je od 20.000 hektarjev pomurskih njiv, na katerih raste koruza, zaradi strun uničenih več kot tretjina posevkov.

Zato Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije poziva ministrstvo za kmetijstvo in okolje, naj umakne prepoved uporabe neonikotinoidnih preparatov, obenem pa pozivajo, naj z odškodninami poskrbi za kmete, ki so jim strune uničile posevke.

Foto:www.sxc.hu

Na ministrstvu odgovarjajo, da o odpravi odredbe ne razmišljajo, saj se njihovo stališče v zvezi s tem ni spremenilo. Pri tem se sklicujejo na nove znanstvene podatke, ki nakazujejo potencialne negativne vplive uporabe neonikotinoidov, predvsem pri kronični izpostavljenosti čebel.

Glede odškodnin z ministrstva sporočajo, da le-te niso predvidene. Preventivno so bile predlagane rešitve v smislu kmetijskih ukrepov in uporaba kemičnih sredstev za zatiranje strun in koruznega hrošča. S tem naj bi se kmetje izognili znatni škodi, zato se bo ob preverjanju škode preverjalo tudi, ali so bili predlagani ukrepi izvedeni ali ne.

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2012 ob 8:49 sslaveči gost

      Tao pa istina! non je kukorca letos nej nikaj v prišla, pa še tao ka je prišlo so me srnej vse pogele! ge san mislo ka zbisnen! pa tikve?!tou tude nikaj nega....nevejn ka tao lettos bou! še dobro ka bar pšenica rastej, ka mo krüj mele! zaj pa naj de toča šla, non tou tak se doj zmlate...tte pa je tak se gron vdaro, te se lejko iden pa se obejsen! te pa še tej ljubljanski ministri, ka nikaj nevejo o kmetijstve prepovejo škropite...vuaaaj da bij se naružo!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.06.2012 ob 10:12 kmetijstvo markoč s.p. gost

      zaj iden z ursoson šarabolnevat kukorco pa mo vido če je kaj sploj v prišlo, če nej pa mitraljez pa tej srne pa tau politeko vse spakevamo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.06.2012 ob 12:35 slaveči gost

      kmetijstvo markoč sp tao je guč! somo nas neka omejuvlejo, pa več nika nesmeš škropite pa nika, kak de pa te raslo? gron njin v glavo noro! idemo se mi kmete enok skup dobimo pa idemo pred parlament pa napravimo prave kmejčke upor! tej politike na rasoje piknote!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.06.2012 ob 15:46 za čebele gost

      najprej čebele, nato posevki, nato ljudje. pojma nimate kaj govorite. http://www.czs.si/Upload/2011-4_OHRANIMO_PRILOGA_CEBELE_(1).pdf

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.06.2012 ob 15:48 peticija za čebele, proti pesticidom gost

      http://www.avaaz.org/en/bayer_save_the_bees_db/ Čebele, ki umirajo in izginjajo s celih območij po svetu, so namreč najpomembnejše opraševalke rastlin, ki jih potrebujemo za pridelavo hrane. Po podatkih OZN več kot 70 od 100 najpomembnejših rastlin za proizvodnjo hrane oprašijo čebele. Poleg njih pa rastline oprašujejo tudi čmrlji, metulji in druge žuželke, ki so prav tako občutljive na strupe, namenjene uničevanju škodljivcev v pridelavi hrane. Tako se je kmetijstvo s težnjo po intenzivnejši pridelavi hrane znašlo v precepu, ko želi z dobičkov željno fitofarmacevtsko industrijo z uničevanjem škodljivcev večati pridelek, hkrati pa si uničuje tudi koristne insekte, opraševalce. (http://www.delo.si/gospodarstvo/okolje/umiranje-cebel-nevarno-za-pridelavo-hrane.html)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.06.2012 ob 16:58 glumac gost

      vejpa vi vozete tej prikolece z čebelame na naše njive. mi pa moremo pošprickate vaček leko pozabemo na pridelek

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.06.2012 ob 20:48 gost

      Sakši si je sam kriv če mu strune koruzo pojejo,drugo ne veste samo ka bi od države nekše odškodnine zahtevali !Njive si vred poberite in delajte pravilen kolobar pa ne bo nikoli strune na njivi! Glede čebel si pa že enkrat zapomnite,da brez njih ni življenja!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.06.2012 ob 22:54 patrik gost

      san imam doma čebele. mote me pa pre čebelaraj ka se idejo 200 pa 300 panjof te pa nemajo pau ha svoje zemle da bi kaj posadili za cebele vozijo pa na najbole kmetijska področja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. talijamz
      08.06.2012 ob 23:38 talijamz

      halo,kelko ges znan ma moj pajdaš tudi fčele pa njemi nejso spocrkale kak enin.On ma san tudi njive pa je tak skoz sadil pa škropil pa je se bilo vredi.Ten ka so lani spocrkale so si sami krivi nej pa kmet.Že se kelko lejt isto sadi isto škropi pa nej bilo pogina.Zaj pa je enomi ali dvema vrak fčele zel pa je kriv kmet.Pajdaš je pravo ka so te njegove fčele mele betek ka so ga nendre fasivale,seveda nešče pa ma na ministrstvi pajdaše pa so včasik pravle ka je kriv kmet.Te fčelar na rajši paze ge se vozi te fčele pa de se vredi pa od kec vozi preparate za zaščito to tudi naj malo pogledne.Seveda pa če kmet več nede smel z nikšo zaščito delati ka nede moglo na njivi nika rasti te te fčele tudi nedo mele kaj opraševati,pa te de se nikak pito što je pa zaj kriv,da nemo meli kaj za gesti.te nede mesa ka živini nede kaj dati za polagati.Pa te mo geli propolis,pa med mo mazali samo kaman če kruja nede,ten pametnim fčelaron do na rit mazali te do njin pa ovi v lublani lijzali.Naj ne gledajo samo za svoje interese za druge tudi,saj smo vsi odvisni od nečega in vsi imamo korist.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.