https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Od petka dalje elektrika tudi z murskosoboškega BTC-ja

Murska Sobota, 13.06.2012 ob 14:17  

Lani zastavljeni projekt sončne elektrarne na murskosoboškem BTC-ju gre počasi h koncu. Dela na strehi, kjer bodo kolektorji na površini 8500 kvadratnih metrov se zaključujejo, predvidoma ta petek pa bo sončna elektrarna priključena na omrežje. Vrednost investicije je nekaj manj kot 840 tisoč evrov, povrnila pa bi se naj v dobrih sedmih letih.


Že lani marca, ko se je odprla sončna elektrarna na ljubljanskem BTC-ju, se je napovedovalo, da se bo zaradi primernega števila sončnih dni sončno elektrarno namestilo tudi na murskosoboški BTC. Tako so pristopili k iskanju idejnih rešitev in zbiranju ponudb, pred tem pa so morali ugotoviti, če streha dopušča namestitev kolektorjev. Streha se je sicer že lani izkazala za primerno, projekt pa je bil preložen na letošnje leto.

Tako se je namestitev kolektorjev začela konec aprila in gre h koncu, saj že predvidoma ta petek bo sončna elektrarna priključena v omrežje. Površina elektrarne znaša 8500 kvadratnih metrov, nazivna moč je 550 kWp, načrtovana letna proizvodnja pa znaša 567 tisoč kilovatih ur.

Investicija je stala nekaj manj kot 840 tisoč evrov, povrnila pa naj bi se dobrih sedmih letih. Kako pa komentirajo vladno uredbo, po kateri se bo višina subvencije zmanjšala skoraj za tretjino in ali bo to vplivalo konkretno na njihovo sončno elektrarno? "Sama sprememba uredbe bo začela veljati od 1.7.2012, tako da na našo sončno elektrarno nima vpliva, saj bo na omrežje priključena 15.6.2012. Drugače pa so se vedno do sedaj proizvajalci modulov s cenami prilagajali višini subvencije, tako da je za pričakovati, da bodo po uveljavitvi uredbe, cene modulov in razsmernikov spet padle," nam je odgovoril Tomaž Damjan.

Fotografije strehe BTC-ja konec maja ....

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.06.2012 ob 18:54 ljubitelj narave gost

      racionalno izkoriščen prostor in nekaj za čistejšo naravo, bravo!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.06.2012 ob 23:10 elektro gost

      vse je tou vredi, samo , samo do sranja pride kda tou začne goreti gasilci v Sloveniji nimajo primerne zadeve z katero bi lejko pogasili fotovoltaiko.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.06.2012 ob 10:49 znalac gost

      elektro, tou si si pa zdaj zmislo, ka si si bole nej mogo. Gasilci majo točna navodila, kak se tou gasij. Je pa rejsan, ka so gasilci v Sloveniji te navodila doubili kumaj letos, drüjgi jih pa majo že kar nekaj lejt. Štous je f ton, ka se fotovoltaika nika dosta načik ne gasij kak sakši drüjgi požar.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.