https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Sejem AGRA: Večino šampionskih nazivov pobrali tuji proizvajalci mleka in mlečnih izdelkov

Gornja Radgona, 15.06.2012 ob 8:40  

Minuli teden je v Gornji Radgoni pod okriljem jubilejnega 50. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA potekalo Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov. Šampionski naslov si je prislužil tudi sir Ementalec iz Pomurskih mlekarn.


Letos je sodelovalo rekordnih 29 proizvajalcev mleka in mlečnih izdelkov s 161 vzorci iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nemčije. Iz Slovenije je 23 prijaviteljev poslalo 111 vzorcev, iz Hrvaške 4 podjetja 35 vzorcev, iz Avstrije 2 podjetja 11 vzorcev, ocenjeni pa so bili tudi 4 izdelki s poreklom iz Nemčije.

Profesor dr. Bogdan Perko, predsednik strokovne neodvisne komisije, je bil z organizacijo strokovnih ocenjevanj kakovosti zadovoljen. Kot pravi, je člane strokovne komisije in organizatorja letos navdušilo tako večje število vzorcev, kot  tudi njihova izjemno visoka kvaliteta, ki jo potrjujejo tudi izredno visoke ocene: »Mnogo je bilo celo vzorcev, ki so prišli skozi sito komisije brez ene same odbitne točke in so bili nagrajeni z veliko zlato medaljo.«

Meni, da so proizvajalci najverjetneje ugotovili, »da je Mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov za to branžo ena izmed najboljših in najcenejših oblik promocije in potrditve njihove kakovosti. To pa je tudi praktično edini način, da se mali proizvajalci na eksternem, neodvisnem strokovnem preverjanju preizkusijo ob boku z že uveljavljenimi podjetji. Rečem lahko, da se je ocenjevanje za velike in male proizvajalce izkazalo kot potrjevanje tradicionalne kakovosti na eni strani, na drugi strani pa kot preverjanje kakovosti novih izdelkov, ki jih ponujajo trgu.«

Veliko število priznanj pojasnjuje s predpostavko, da proizvajalci v preizkus strokovnjakom pošljejo svoje najboljše proizvode: »Vse to dokazuje, da je tehnološki nivo v Sloveniji in v drugih sodelujočih državah, ki se potegujejo za svoj tržni delež na slovenskem tržišču, izredno visok. To je obenem evidentni dokaz, da lahko potrošniki na slovenskem mlečnem tržišču kupujejo najboljše izdelke,« da pa lahko izberejo res najboljše, so jim v pomoč strokovne ocene tudi s sejma AGRA.                

Šampionske naslove so si prislužili izdelki:

- Eko mascarpone, Biotehniški center Naklo,

- Nehomogenizirano surovo ovčje mleko 4,5 % m.m., Ekološka kmetija in sirarstvo Konda,

- Bio + Rahmkäse 55 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,

- Bio + Sennerkäse 50 % Fett i.Tr., Kärntnermilch reg. Gen.m.b.H.,

- Sir Rougette, Käserei Champignon Hofmeister d.o.o.,

- Maxim Premium sladoled bourbonska vanilja z mandlji, Ljubljanske mlekarne, d.d..

- Ementalec, Pomurske mlekarne, d.d.,

- Caprodur - tvrdi sir od kozjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

- Grabancijaš - meki masni sir od kravjeg mlijeka u salamuri, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

- Ovidur - tvrdi sir od ovčjeg mlijeka, Vindija d.d. Prehrambena industrija,

- UHT Kozje mlijeko, Vindija d.d. Prehrambena industrija

Posebno priznanje za doseženo izjemno kakovost je komisija soglasno podelila:

Celotnemu programu ocenjenih sirov proizvajalca Vindija d.d. Prehrambena industrija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.06.2012 ob 11:24 gost gost

      Tole ocenjevanje za sejem AGRA je čist nesmisel. Tu lahko narediš izdelek samo za ocenjevanje, v praksi pa je od tega izdelka samo ime, receptura pa čist drugačna. Enaka zgodba kot z Kranjsko klobaso. Na ocenitvah redna receptura, po trgovinah pa niti približek. Dejstvo je , da trgovc i tako pritisnejo na proizvajalce, da so ti primorani v izdelke dodajat manjvredne produkte, če želijo da jim sploh kaj ostane. Pravilna pot bi bila, da bi izdelke iz trgovskih polic pobrala neodvisna komisija, ki bi naredila zapisnik, z lotom datumom trajanja itd. in potem tole dala na ocenjevanje, kakovost in ceno. Vse ostalo je metanje peska potrošnikom v oči. Zlata medalja na sejmu AGRA praktično ne pomeni čist nič, vsaj meni ne , dvomim pa da komu drugemu. SLO kupci pa itak gledajo smo na cene, pačeprav trgovci privlečejo robo iz argentine, brazilije itd.. Sam da je akcija in da je poceni, kmetijstvo in proizvodnja pomurja pa gre v Majorko!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.