https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Mestni občini Murska Sobota in Körmend bosta sodelovali

Murska Sobota, 23.06.2012 ob 8:30  

Župana obeh mest sta najprej podpisala namero o sodelovanju, ki jo je 7. februarja letos sprejel Mestni svet Mestne občine Murska Sobota, že pred tem pa skupščina občine Körmend. Včeraj pa je sledil še slovesen podpis Listine o partnerskem sodelovanju, s katerim obe mestni občini izražata željo po trajni širitvi sodelovanja na različnih področjih.

Murskosoboški župan Anton Štihec se je ob tej priložnosti zahvalil županu Körmenda Istvanu Bebesu za njegov prispevek k medsebojnemu povezovanju, ki se je okrepilo predvsem v zadnjih šestih letih ter povedal: "Mesti sta se najprej povezovali preko projekta City Cooperation, ki združuje 24 mest v čezmejni regiji Slovenija, Avstrija in Madžarska. Na podlagi okrepljenega sodelovanja znotraj projekta City Cooperation, kjer sta obe mesti med najaktivnejšimi, sta mesti skupaj prijavili projekt 3 Parki-3 Park, kateremu se je naknadno pridružilo še mesto Gornja Radgona. Projekt se v prihodnjem letu zaključuje, mesti pa si že prizadevata za nove skupne projekte."

Željo po nadaljnjem širjenju sodelovanja je izrazil tudi župan mesta Körmend, ki je poudaril predvsem pomen podpisa listine o partnerstvu za krepitev bilateralnega odnosa med obema občinama. Nadaljevanje čezmejnega sodelovanja pa vidi predvsem v snovanju novih projektov in aktivnosti, ter ciljem boljšega medsebojnega spoznavanja, prijateljskega sodelovanja ter izmenjavo izkušenj na različnih področjih življenja in dela, posebej na področju skupnih energetskih projektov, sodelovanju in izmenjavi izkušenj obeh mestnih uprav, okoljevarstvu, kulturi, športu in oblikovanju skupne čezmejne regije.

Mesto Körmend ima danes okrog 12.379 prebivalcev in je po velikosti približno enako mestu Murska Sobota. Sodi pod upravo Železne županije, katere upravno središče je Sombotel (Szombathely). K Železni županiji so priključili tudi del nekdanje Sopronske županije. Najpomembnejša reka, ki teče skozi županijo, je reka Raba. Na njenem ozemlju, zlasti v Slovenskem Porabju južno od Monoštra živi okoli 6.000 pripadnikov slovenske manjšine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.