https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt PEMURES: Občina Ljutomer bi postala energetsko samozadostna

Ljutomer, 30.06.2012 ob 10:45  

Včeraj je v Ljutomeru potekala tiskovna konferenca s predstavitvijo slovensko-avstrijskega projekta PEMURES. Občina Ljutomer želi razvoj regije doseči s tem, da iz enega najbolj razvitih mest v Pomurje prenese znanje in uspešne prakse na področju rabe obnovljivih virov.


Po dobrem zgledu iz Avstrije

S projektom PEMURES se v občini Ljutomer želijo približati avstrijskemu mestu Güssing, ki se je z usmeritvijo v rabo lokalno dostopnih energetskih virov iz enega najmanj razvitih regij v Avstriji v roku dvajsetih let transformiralo v prvo energetsko samozadostno lokalno skupnost na svetu. Ob tem je v nekoč prazni industrijski coni nastalo 50 novih podjetij z več kot 1000 novimi delovnimi mesti. Kot so povedali vršilci projekta, je ključni učinek ekonomije tega projekta v tem, da se denar, ki je potreben za energijo, ne steka izven lokalne skupnosti, ampak se ohranja znotraj nje.

Za projekt, vreden 664.880 evrov, je občina Ljutomer pridobila dobrega pol milijona evropskih sredstev. Izvajati se bo začel letos, konec projekta pa je napovedan za leto 2015.

Testirali bodo avtohtono drevesno vrsto

Projekt sedmih projektnih partnerjev iz Pomurja in avstrijske gradiščanske je usmerjen v celovito identifikacijo potencialov na področju obnovljivih virov v regiji. Osredotočili se bodo na neizkoriščene in slabo izkoriščene obnovljive vire. Kot je povedal vodja projekta Rok Sunko, je ena slabo znanih možnosti pridelava hitrorastočih rastlin, zato bodo partnerji v projektu preverili možnosti in ekonomiko hitrorastočih rastlin za gojenje biomase v Pomurju. Testirali bodo, kako uspešno se pri pridelavi lesne biomase v primerjavi z drugimi hitrorastočimi drevesi obnese tukajšnja avtohtona vrsta, črni topol, pri čemer bo za to ogroženo drevesno vrsto izdelana genska banka.

Center za obnovljive vire v Ljutomeru

V Ljutomeru bo v sklopu projekta ustanovljen kompetenčni center za obnovljive energije. Tu se bo stekalo znanje iz Güssinga in ugotovitve iz Pomurja. Center bo obenem podpiral končne uporabnike, ustvarjal nove projekte, predstavljal pa bo pomursko institucijo, ki bo dolgoročno razvijala možnosti trajnostne in učinkovite pridelave in rabe obnovljivih virov.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.