https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ljutomer v pričakovanju apokaliptičnega Grossmannovega festivala

Ljutomer, 12.07.2012 ob 17:37  

Filmski in vinski navdušenci bodo prihodnji teden ponovno prišli na svoj račun. V Ljutomeru je namreč nastopil čas za tradicionalni Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, tokrat že osmi po vrsti.


Festival, ki bo potekal od 16. do 21. julija, bo v prihodnjem tednu gostil filmske ustvarjalce z vsega sveta, brezplačno bodo predvajali izbor aktualne fantastične kinematografije in starejše žanrske klasike, prav tako pa bodo mogoča tudi srečanja s filmskimi ustvarjalci. Dodatni festivalski program obsega razstave, delavnice, koncerte in tudi nagradne izzive (Kraljica in Kralj krika).

Na otvoritvi bodo predstavili umetniško instalacijo Fear Manifesto (Manifestacija strahu), kjer sodeluje osem domačih in tujih umetnikov, ki bodo obiskovalcem omogočili edinstveno interaktivno doživetje, polno groze in strahu. Letošnji otvoritveni film pa bo Doktor Rej i djavoli (Doktor Ray in hudiči), režiserja Dinka Tucakovića.

Festival letos prvič ponuja delavnico posebnih učinkov (pod vodstvom Mad Squirrel FX, profesionalne filmske ekipe za posebne učinke) in igralske delavnice, ki jih bo vodil Žiga Čamernik.

Med festivalom bodo nastajali kratki filmi v Mali delavnici groze, obiskovalci pa bodo svoje meje lahko preverili v B-maratonu krvi, akcije, smeha in čudaštev, Torture Garden, kjer opozarjajo, da vstopate na lastno odgovornost. Zanimivost tega maratona je, da ni vstopnine, ampak je zgolj izstopnina; kdor zdrži ves maraton, ne plača nič, »nagrajen« pa je tudi s hrano in pijačo. Vmesni izstopi se obračunajo glede na to, kako dolgo obiskovalec vztraja oziroma zdrži maraton. Si upate poskusiti?

Letošnja zaključna sobotna parada Doomsday Walk ali Parada propada bo povsem v apokaliptičnem duhu. Ljutomer bodo ponovno zasedle srhljive maske, ki bodo od dopoldanskih ur nastajale na Glavnem trgu. Pridružite se povorki demonov, mutantov, kiborgov in ostalih postapokaliptičnih bitij.

Grossmannov festival je od leta 2010 aktivni član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF - European Fantastic Film Festivals Federation), največje mreže festivalov žanrskega filma na svetu, s člani v 16 državah sveta in s skupnim občinstvom približno 600.000 ljudi.

Poleg glavne nagrade Hudi maček za najboljši celovečerec in mednarodne izbire vrhunske vinske kapljice Vinskega šampiona, Grossmannov festival podeljuje naslednje nagrade: Slakov hudi maček za najboljši kratki film (poimenovano po preminulem režiserju Franciju Slaku, ki je imel ogromne zasluge za razvoj festivala in slovenske neodvisne filmske produkcije nasploh), Hrupni maček za najboljši glasbeni dokumentarec (kot edini festival s tovrstno nagrado v Sloveniji), ter Hudi stari maček za življenjsko delo.

Prijavljeni kratki filmi se potegujejo tudi  za nominacijo za prestižno nagrado Melies d'Or, nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki ga izmed nominiranih filmov z vsakega od včlanjenih festivalov na koncu letnega festivalskega cikla izbere EFFFF.

Med zanimivosti lahko omenimo še naslednje:

-          letošnji častni gost je srbski režiser, scenarist in dramski pisec Goran Marković, ki bo na festivalu prejel Hudega starega mačka za življenjsko delo

-          Grossmann bo letos gostil tudi Alexa Chandona, režiserja filma »Zibelka strahu« (Cradle of Fear), sicer znanega tudi kot režiserja videospotov glasbenih zvezd Cradle of Filth. Predstavil bo svoj novi film »Inbred« in poseben izbor kratkih filmov in videospotov;

-          festival bo obiskal mojster evropske grozljivke Jaume Balaguero s svojim novim psiho-trilerjem »Medtem ko si spala«;

-          predvajali bodo poseben izbor kratkih animiranih filmov britanskega mojstra animacije Leeja Hardcastla;

-          prikazali bodo švicarsko srhljivko »Sennentuntschi«, kanadsko grozljivo komedijo »Monster Brawl«, pravo poslastico za vse ljubitelje grozljivk in wrestlinga, scenarista in režiserja Jesse T. Cook-a, britansko zombi komedijo »Harold's Going Stiff« režiserja in scenarista Keitha Wrighta. Festival bo obiskal tudi producent filma Richard Guy.

-          Prikazana bosta ameriška glasbena dokumentarca Fix: »The Ministry Movie« in »Blood Sweat + Vinyl«;

-          festival bosta obiskala tudi Radko Polič (igralec, ki bo podelil častno nagrado za življenjsko delo) in Jure Godler, ki bo voditelj sobotne zaključne prireditve festivala.

 

Ne smemo pa pozabiti na prepletanje filma in vina, pa tudi glasbe na Grossmannovem festivalu. Tekmovalna vina so bila letos prvič izbrana na mednarodnem razpisu. Vina pa se potegujejo za prej omenjeno nagrado Vinski šampion Hudi maček.

Glasbeni program vključuje koncerte Monsters of Lotmerk: Vulvathrone, Vasectomy in Megalopolis, 300.000 V.K., koncerta skupin Muškat Hamburg in Wasserdicht, zadnji dan bodo nastopili Fit Fat, Yellow Spots Marching Deluxe, Gypsy Magic, festival pa bodo zaključili Avven, Nero Burns in Bottomline.

V Ljutomeru bo prihodnji teden obetavno pestro filmsko, vinsko in glasbeno dogajanje, vredno obiska.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.