https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Grad Negova odslej v upravljanju Občine Gornja Radgona

Negova, 13.07.2012 ob 23:13  

S podpisom pogodbe med Ministrstvom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Občino Gornja Radgona in Zavodom za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, je bil Grad Negova za obdobje petih let oddan v upravljanje in uporabo Občini Gornja Radgona.


Pogodbo so podpisali dr. Žiga Turk, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Anton Kampuš, župan Občine Gornja Radgona in mag. Norma Bale, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona (Kultprotur). Občina Gornja Radgona in s tem Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona sta tako v upravljanje dobila objekt Pristava in Stražni stolp ob vhodu ter dela poslovnih prostorov v pritličju in kleteh Negovskega gradu, v uporabo pa grajski park.

Grad je bil obnovljen v obdobju med letoma 2006 in 2008, vendar ne v celoti, saj stari del gradu ni bil vključen v obnovo. Skupna vrednost celotnega projekta znaša 6,18 milijona evrov, od tega je večji delež pokril Evropski sklad za regionalni razvoj, ostalo je zagotovilo Ministrstvo za kulturo.

Kot je v svojem govoru izpostavil Anton Kampuš, je ambicija Občine Gornja Radgona pridobitev sredstev za obnovo starega dela gradu, saj bi šele tako celoten objekt postal zaokrožena celota. Glavni namen predaje je tako oživitev kulturnega spomenika in razvoja regije s spodbujanjem vključevanja gradu v turistično ponudbo, vse to z namenom še večje prepoznavnosti gradu in kraja Negova ter s tem Občine Gornja Radgona.

Dr. Žiga Turk je poudaril pomen ne samo ponovne obuditve dediščine, pač pa tudi oživitve ter vsebinskih obogatitev gradu. "Bolj kot je dostopno digitalno izobilje, bolj je pomembna avtentičnost doživetja. Želim si, da bi občanom uspelo povezati kulturno in naravno dediščino, pa tudi krajevno kulinariko, v celoto."

Krajani so ob podpisu pogodbe pripravili zanimiv spremljevalni program, kjer so prikazali življenje prebivalcev v srednjeveškem času. Več si lahko ogledate v spodnji galeriji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.07.2012 ob 19:10 tomi gost

      me veseli da bo grad negova začel dobivati življenje

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.