https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Suša v kmetijstvu veliko škode povzročila tudi v Pomurju

16.07.2012 ob 7:00  

Medtem ko prve ocene škode v kmetijstvu po zadnjih neurjih s točo še niso znane, iz panoge že poročajo o škodi zaradi suše, ki je prizadela skoraj 100.000 hektarjev kmetijskih površin. Zaradi suše je večina kmetijskih rastlin utrpela nepopravljivo škodo, posledice pa najbolj odražajo na travinju in koruzi, na vrtninah in v nasadih jablan.

Dvotedenske visoke temperature od 30 do 37 stopinj Celzija so na lahkih peščenih tleh povzročile na posevkih koruze nepopravljivo škodo. Škoda je po prvih ocenah največja na Ptujskem in Ormoškem območju ter v Pomurju in na Dolenjskem območju. Ocena poškodb se giblje od 40 do 70 odstotkov, so za STA ocenili v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije. Pri oceni so sodelovali kmetijski svetovalci na posameznih kmetijsko gozdarskih zavodih in Dušica Majer z zbornice.

Od drugih kultur so najbolj prizadeti posevki oljnih buč, krompirja in sončnic. Pri krompirju je suša nastopila v fazi intenzivne rasti gomoljev, ko je potreba po vodi velika. Količina in kakovost pridelka bo zato precej manjša. Pri oljnih bučah je vidna bistveno slabša oploditev. Posevki pšenice, predvsem pozne sorte, so prisilno dozoreli in pridelki so zato tudi za tretjino nižji. Vremenske razmere pa se odražajo tudi na slabši kakovosti glede vsebnosti beljakovin.

Sončnice na območju Pomurja, Maribora in Spodnje Savinjske doline so polovico nižje kot običajno in glede na to, da jih večinoma silirajo, bo pridelek za polovico manjši. Soja je večinoma v fazi cvetenja in začetka formiranja strokov, nastavljeni stroki odmirajo. Vrtnine na prostem so sicer v glavnem namakane, vendar so kljub temu utrpele škodo zaradi ožigov, ki so posledica visokih temperatur. Takšni pridelki niso primerni za trg. Vrtnine na prostem, ki niso bile namakane, so utrpele tudi do 100-odstotno škodo.

Na travniških površinah je zaradi suše in vročine praktično ustavljena rast. Površine v predelu Haloz, Slovenskih Goric, Pomurja, Savinjske doline, zlasti na prisojnih legah, so posušene in zažgane. V zbornici ocenjujejo, da je že izpadel en odkos. Močno je prizadeto rastišče kakovostnih trav, kar bo povzročilo daljšo obnovo rasti. Primanjkuje tako krme za odkos kot za pašo.

Tudi na trajnih nasadih se suša in vročina že poznata, saj odpadajo plodovi, posebej na plitkih tleh. Plodovi so drobni in na njih je že opati ožige zaradi vročine. V nasadih jablan se bo škoda po suši prenesla še na naslednje leto, saj je sedaj čas, ko se formirajo brsti za naslednje leto. Ocenjujejo, da bo izpad pridelka zaradi suše in vročine pri jablanah vsaj 25-odstoten, vprašljiva pa bo tudi kakovost jabolk.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Bianca Zvorc Morris
      17.07.2012 ob 3:09 Bianca Zvorc Morris

      Srce me boli ko gledam vse to okoli in že tako je težko za kemtovalce v naši ubogi državi zdaj pa bo še težje...večina hrane pa gojimo še povrh za živali in nič za ljudi...Sramota je tudi da uvažamo 70% hrane (tudi meso in mleko iz velikih nehumanih farm) dočim naši ljudje nimajo dela oz. načina za preživetje...A lahko nekdo začne kaj končno urejati v naši državi? Mislim ekologija, etičnost, službe z anše ljudi...Prosim.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.