https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

FOKUS

Mateja Hauser - vizionarka, ki žoge ne pusti v »avt«

Radenci, 18.7.2012  

Pogovarjali smo se z direktorico DOSOR-ja, Doma starejših Radenci Matejo Hauser, ki je za današnjo rubriko Fokus podala svoja stališča o dojemanju splošne krize, premagovanju le-te ter povedala, kakšen bi moral biti sodobni menedžer.

Z rubriko FOKUS želimo fokusirati in razkrivati okuse pomurskih vodstvenih kadrov za posel, vodenje in ravnanje s človeškimi viri.

Mateja Hauser, direktorica družbe Dosor, d. o. o., sicer profesorica biologije in kemije, je na sedanjem položaju direktorice 4 leta in pol; pred tem je bila zaposlena v Medicopu, Radenski, RRA Muri, Pomurski gospodarski zbornici ter na Srednji kmetijski šoli Rakičan.

Kaj sploh je kriza?

Dosor, d. o. o., pravi direktorica, je sicer podjetje kot vsako drugo: »Vsak dan se borimo za svoj del trga , tako kot v katerem koli podjetju. Od drugih se razlikujemo po tem, da se  ukvarjamo s storitvami za starejše osebe, ki so kot stranke ves čas z nami. 365 dni na leto, 24 ur na dan.«

Ekonomska kriza je po njenih besedah sicer prisotna povsod, a težave, ki jih imajo podjetja, niso (le) posledica krize, saj so te obstajale pred njo in bodo tudi po njej.

Pri njih gre, pravi, ne toliko za gospodarsko krizo, ampak za človeške stiske. »Po družbeni pogodbi smo neprofitna  družba; ekonomska kriza se pri nas pozna kot v vsaki drugi dejavnosti – v smislu financiranja, plačilne nediscipline, stalne stroškovne učinkovitost i... Obstajajo pa pri nas tudi druge vrste kriz, ki so samo delno posledica ekonomskih parametrov. Stiske , ki jih doživljajo ljudje zaradi let, bolezni, socialne izključenosti, nemožnosti  zadovoljevanja več kot zgolj osnovnih potreb … so krize drugačne vrste. Zato je še toliko bolj pomembno, da pri nas delajo ljudje, ki imajo razvite socialne  kompetence in jim je služba pravzaprav del življenjskega poslanstva,« izpostavi Hauserjeva.

Dober direktor je trener in vizionar

V družbe, kot je DOSOR, po besedah Mateje Hauser ne sodi avtoritativni direktor, ki izvaja le nadzor: »Pomembno je, da je direktor karizmatičen. V prispodobi pa lahko rečem - biti mora dober »trener«, vedeti mora v kateri »ligi želi igrati«, izbrati mora  prave igralce, jim predstaviti taktiko igre, jih motivirati za zmago, slediti igro, zagotoviti menjave, … in ne pustiti žoge uiti v avt.«

V današnjem času je še posebej pomembno, da je direktor tudi vizionar; da zna »predvideti tudi dve ali tri poteze vnaprej«. Vodenje ni izobrazba, ampak skupek  kompetenc , ki so delno tudi (ali pa ne) prirojene.«.  

Ne stisne repa med noge

Mateja Hauser poudari, da je delo vodje težko, še posebej, če ga vzameš odgovorno. »Pomembno je, da kot direktor sodelavcem zagotoviš varnost in prevzameš odgovornost, ko je to potrebno, ne pa da v ključnih trenutkih stisneš rep med noge,« izpostavi.

Kot ključne pri opravljanju dela DOSOR-ja izpostavi vrednote, po katerih delujejo: imajo radi ljudi, pozitivno sprejemajo kritiko, so kontrolirano empatični in pri svojem delu stremijo k odličnosti.  Kakšen mora biti zaposlen v njihovi družbi? »Drugačen. Osebnostno zrel. Oseba, ki se je pripravljena razvijati in ne postavlja sebe v središče oz center sveta,« poudari Hauserjeva.  

Pisarna je neke vrste zatočišče

Direktor po besedah Hauserjeve naj ne bi preživel veliko časa v pisarni: »Mesto direktorja je na terenu, v iskanju novih poslovnih priložnosti.« Sicer, pravi, je pisarna prostor, kjer se sprosti, srečuje z ljudmi, kjer nastajajo ideje in kjer ima mir. Svoje delo ima razdeljeno na tretjine, in sicer eno preživi s ključnimi sodelavci, eno z deležniki in lastniki, ena tretjina pa je usmerjena v prihodnost.

»Naj 5 Mateje Hauser«

Navdihujoča oseba: Carl Gustav Jung, dr. Peter Kraljič, Marjan Ogorevc.

Knjiga: Zadnja, ki jo preberem. Izpostavila bi Kradljivko knjig avtorja MarkusaZusaka.

Glasbena skupina/izvajalec: Nimam najljubše(-ga); odvisno od razpoloženja. Trenutno She (Elvis Costello)

Kraj v Pomurju: Tropovci.

Želja v življenju: Ostati z nogami na tleh, z glavo pa vedno (malo) v kozmusu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.