https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Študentsko delo poleti - bi radi zaslužili z ležanjem?

20.07.2012 ob 7:15  

Poletni čas je obdobje, ko imajo dijaki in študenti na voljo več časa, da poprimejo za delo in si prislužijo kak dodatni evro. Na Pomurskem študentskem servisu smo zato preverili, kako je s ponudbo študentskega dela v času poletnih počitnic v naši regiji.


Poleti do dela največkrat preko poznanstev

Kot pojasnjuje Karmen Pirš iz Pomurskega študentskega servisa, se na študentskem servisu sama ponudba študentskih del v poletnih mesecih nekoliko zmanjša, število tistih, ki delajo preko tovrstnih servisov, pa se vseeno občutno poveča. To Pirševa pojasnjuje z dejstvom, da si študentje sami poiščejo delo pri delodajalcih, največkrat preko družinskih ali prijateljskih poznanstev, k njim pa pridejo le po napotnice.

Pričakujejo nižjo urno postavko

Ker je Vlada nedavno zvišala koncesijske dajatve študentskega dela s 14 na 25 odstotkov, na servisih pričakujejo, da bo študentskega dela v prihodnje nekoliko manj, vendar o tem za sedaj še ne morejo govoriti. Namesto manjšega obsega povpraševanja po delu se lahko zgodi to, kar sicer pri nekaterih delodajalcih že opažajo, da bodo le-ti na račun zvišanja koncesij znižali urno postavko študentskega dela.

Urne postavke se trenutno povprečno gibljejo okoli 3,8 in 4 evre, so pa na servisu že opazili, da so nekateri ponudniki del znižali urno postavko na 3,5 evra.

Študenti največkrat povprašujejo po delu v proizvodnji, administraciji, trgovinah, na Pomurskem servisu pa zatrjujejo, da hitro oddajo skorajda vsa dela. Izjema je le delo v strežbi, po katerem ni velikega povpraševanja, razen za delo v atraktivnih lokalih.

Foto: www.sxc.hu

Sezonska dela na voljo večjemu številu dijakov in študentov

Na njihovem servisu načeloma ne sprejemajo del, plačanih pod 3 evre, razen v posebnih primerih. Najbolje plačana dela pa so računalniško programiranje, zahtevna administracija in prevajanje. V poletnem času se pojavijo nekatera sezonska dela, kjer delo dobi večje število dijakov in študentov. Eno takih je vsakoletno trganje koruznih metlic v Apačah, kjer rabijo okoli 60 do 70 delavcev. To delo je privlačno predvsem za mlajše, kajti pri mnogih drugih delih je zahtevana starostna omejitev, ki je tu ni. Za to delo se mladi radi odločajo, ker ni pretežko, pa tudi vzdušje je dobro, pravi Pirševa.

Delo dijakom in študentom pa nudijo tudi poletni festivali in prireditve, kot so npr. Soboški dnevi, trenutno pa iščejo tudi študente za delo na Poletnem pomurskem festivalu in Tišinski noči.

Najdejo se tudi »nenavadna« dela

Eno delo, ki je trenutno v ponudbi na Pomurskem študentskem servisu, pa še posebej pritegne pozornost. Vsi, ki bi radi zaslužili kak evro, pa se za to ne bi radi »preveč pretegnili«, se lahko prijavite za plačano ležanje. Gre namreč za sodelovanje v znanstveni raziskavi, ki se bo pričela oktobra. Izbranih 20 študentov, na katerih bodo testirali fiziološke podatke, bo namreč trikrat po cel mesec neprestano ležalo v hipoksičnem okolju pri spremenjenem zračnem tlaku, vsebnosti kisika…

Celotno ponudbo dela si lahko dnevno ogledate na njihovi spletni strani ali na njihovem Facebook profilu, kjer ažurno objavljajo nova dela. Pirševa pa svetuje, da vsi, ki si želijo najti »dobro« delo, njihove strani obiskujejo večkrat na dan, saj ta dela največkrat poidejo v zelo kratkem času.

    Komentarji

    1. gost
      21.07.2012 ob 17:36 anon gost

      delo na pomurskem poletnem festivalu za celih 2,70 €.... intresantno ja.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.