https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Napoved: reka Mura naj bi ta vikend vnovič poplavila

20.07.2012 ob 10:48  

Če se bodo uresničile napovedi vremenoslovcev, ki za konec tedna napovedujejo močne padavine na območju avstrijske Štajerske, lahko v nedeljo pričakujemo, da se bo Mura dvignila in razlila iz struge v poplavno območje znotraj visokovodnih nasipov in s tem spet potrdila pravilo, da če v enem letu Mura prestopi bregove (kot je bilo to prejšnji vikend) bo to storila v tem letu še najmanj enkrat.


Tovrstni naravani fenomen se je v preteklosti pojavljav skoraj vsako leto, v zadnjih dvajsetih letih pa ga srečujemo bolj poredko na dve do tri leta, nazadnje smo mu bili priča v letu 2009.

Na tem linku si lahko pogledate napoved dežja za Avstrijo: http://www.uwz.at/at/de/vorwarnkarte/morgen

Iz napovedi je razvidno, da bo ravno nad prispevnim območjem Mure padlo precej dežja (vremenoslovci ga napovedujejo čez 70 l/m2 na črti Murau - Zeltweg - Bruck), količina ni tako problematična, vendar če zraven dodamo še razmočenost terena (posledica neviht in dežja v preteklem obdobju) ter povišan vodostaj Mure (skoraj 1 m nad normalo), so to usterzni pogoji, da bo Mura precej narasla (dobro, da ni zraven še snežnice) tako, da se pričakuje, da bo čez konec tedna na vodomerni postaji v Radgoni presegla vodostaj iz pretekle nedelje (http://www.arso.si/vode/podatki/amp/H00_g_1.html). 

Je pa zanimivo, da je poplavno območje znotraj viskovodnih nasipov svojevrstno orožje pri obrambi obmurskih vasi pred poplavami, saj v primeru visokih voda  deluje kot velik rezervoar, kjer se voda razlije in se s tem zbija špica visokovodnega vala, kar pomeni, da je vodostaj dolvodno lahko nižji do 0,5 m, kar pomeni, da se ne prelije čez visokovodne nasipe in s tem ne ogroža vasi ob reki.

Pred dnevi je bila pod vodo tudi Kantina.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.