https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Orehovcih praznovali 130 let gasilskega društva

Orehovci, 23.07.2012 ob 10:56  

Minuli vikend je za gasilce in krajane Orehovec minil zelo praznično in slovesno.


Minuli petek je v gasilskem domu v Orehovcih potekala svečana seja ob 130 obletnici delovanja PGD Orehovci in podelitev društvenih priznanj. Priznanja so prejeli vsi ki so pripomogli k razvoju in delovanju samega društva. S svojo prisotnostjo na svečani seji so počastili tudi prijatelji gasilci iz mesta Grenzach-Wyhlen v Nemčiji s katerimi so orehovski gasilci sklenili prijateljske vezi že leta 1992, po zaslugi rojaka iz Orehovec Mirka Rožman, ki živi v tem mestu v Nemčiji. Od njih so v preteklih letih prejeli dve avtocisterni z pripadajočim orodjem.

V soboto pa je potekala osrednja proslava ob visokem jubileju. Najprej je bil svečani mimohod gasilcev iz 17 gasilskih društev. Sam svečani mimohod pa je spremljal in pozdravil predsednik gasilske zveze Slovenije tov. Anton Koren, ki  je bil na svečanosti tudi slavnostni govornik. Na slovesnosti je bil prebran kratek povzetek bogate kronike PGD Orehovci,  ki je bila zabeležena v vseh teh 130. letih marljivega in požrtvovalnega, ter humanitarnega delovanja društva. Spregovoril je tudi župan Občine Gornja  Radgona Anton Kampuš, ki je poudaril kako dobro sodeluje občina z vsemi gasilskimi društvi, predvsem donacijami in finančnimi deleži.

Tako so v preteklih letih pomagali zamenjati stara in iztrošena gasilska vozila v vseh društvih v občini v lanskem in letošnjem ter v prihodnjem letu pa bi se naj zamenjala vsa dotrajana kritina na ostrešjih vseh gasilskih domov v radgonski Gasilski zvezi. Spregovoril je tudi predsednik Gasilske zveze Gornja Radgona tov. Peter Cvetkovič , z besedami kako častitljivo in slavnostno in predvsem vsem v ponos je pričakati tako visok jubilej kot ga slavijo v majhen kraj kot so vas Orehovci eno od štirih najstarejših gasilskih društev v občini.

Na sami prireditvi je poveljnik nemškega gasilskega društva Grenzach-Wyhlen, Klaus Werner predal prijateljsko darilo ob jubileju predsedniku PGD Orehovci Marjanu Ščančar, ki že devetnajst let uspešno in požrtvovalno vodi mesto predsednika društva. V znak prijateljstva in jubileja je tudi predala darilo predsednica gasilskega društva iz Črneč občine Dravograda, s katerimi tudi orehovski gasilci  dobro sodelujejo in krepijo prijateljske vezi že vrsto let.

 Na koncu so se podelila še občinska in republiška priznanja ob 130 letnici PGD Orehovci.

Foto in tekst : Marjan Slavič

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.