https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Suzana Rengeo - modna oblikovalka, katere kreacije imajo košček njene duše

25.7.2012  

Prekmurka, ki se ukvarja z oblikovanjem oblačil in dela kot stilistka za ekstremne preobrazbe v večjih shoping centrih. Trenutno živi v Mariboru, kjer je v Slovenskem narodnem gledališču zaposlena kot vodja krojačnice moških kostumov.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Osemintridesetletna Prekmurka je šolanje začela na Osnovni šoli I Murska Sobota, nadaljevala na srednji poklicni v Mariboru, kjer se je vpisala še na srednjo modelarsko in Fakulteto za strojništvo smer tekstilstvo.

Z modnim oblikovanjem se je srečala pri rosnih trinajstih letih

Z modnim oblikovanjem se Suzana ukvarja že vse od svojega trinajstega leta. "Odraščala sem v družini, kjer je dedek bil krojač, šivanje pa obvladata tudi babica, stric itd. Mama je bila zaposlena v Muri in je odlična modelarka ter šivilja, pa tudi oblikovala je obleke zame. Ko sem sama začela  oblikovat, je mama vedno vedela uresničit moje nenavadne želje. Naučila me je krojit in šivat, pa sem se nato odločila nadaljevati ravno v tej smeri in tako šla naprej v šole," svojo pot v svet oblikovanja opiše Suzana.

"Začetki so vedno težki, še posebej, če delaš oblačila, ki niso za vsakega in za vsak dan. Vendar sem verjela v to, kar delam in počasi se je začelo obrestovati. Moje prve modelke so bile moje prijateljice, ki so vedno rade nosile moje kreacije," še dodaja Prekmurka.

Ustvarja prave male čarovnije, pretirava s svojimi designi, nova strast pa so baggy hlače

Suzana, ki pri svojem delu poleg šivalnih strojev, šivanja na lutko, uporablja še barve za tekstil, bleščice in ostale dodatke, s katerimi spremeni enostaven material v nekaj posebnega, torej uporabi malo čarovnije, kot sama pravi, je mnenja, da je sama praksa pri oblikovanju zelo pomembna. "Po šolsko bi kroj delala dosti dlje časa, kot ga delam zdaj na poenostavljen način. Ampak je pomembno,  da veš osnove, da se potem lahko razvijaš dalje."

Suzana, ki je šla sicer skozi različna obdobja in se preizkusila v različnih stilih, je v začetku želela delati vse mogoče, zdaj se osredotoča predvsem na ženske večerne obleke. "A moja nova strast so baggy hlače. Vedno sem rada pretiravala s svojimi designi, da je skoraj mejilo na kič. Temu se zdaj vedno bolj izogibam," se nasmehne Suzana, ki je sodelovala že z mnogimi znanimi osebnostmi.

Sodelovala že z mnogimi znanimi obrazi, izpostavlja sodelovanje z Alenom Hraniteljem

"Med prvimi projekti so bile Nina Pušlar, Sanja Grohar in Žana Povše. V ta projekt me je povabil fotograf Tibor Golob, s katerim še zdaj večkrat sodelujeva," pravi Suzana, ki se je spoznala tudi z znano prekmursko fotografinjo Tanjo Zrinsky, s katero sta delali skupaj s hrvaškimi modeli, kot je Denis Lesjak (igralec v Larinem izboru). "Sodelovala sem tudi s simpatično Niko Zorjan, Ano Praznik (ex Bepop), Ano Bezjak, Majo Keuc, Niko Perunovič ter z znanimi manekenkami na slovenski sceni," dodaja Suzana, ki za eno najbolj zanimivih sodelovanj izpostavi sodelovanje z Alenom Hraniteljem, ki je oblikoval oblačila za opero Črne maske. "Ponosna sem, da sem lahko delala zraven (kroje) in da sem spoznala tako dobrega oblikovalca," pravi Suzana.

Obleka za Leono Lewis iz modne revije. Model: Nina Kohne

"Svoje kreacije rada delam tako, da so na meji kostumografije in modnega oblikovanja. Zato so nekaj posebnega. Tako se veselim in rada delam vse, kar se tiče teatra, kjer črpam tudi ideje za kreacije. Interesantno je bilo tudi sodelovanje sFashion Camp-om 2012, ki je bilo letos na Bledu. S svojimi kreacijami sem oblekla manekenke, katere so fotografirali znani fotografi. Med njimi je bila znana Lidija Mataja," pojasnjuje  modna oblikovalka in dodaja, da pri kreacijah dopušča želje in ideje osebe, za katero kreira. "Pomembno je, da ugotoviš njihov stil in da so oblačila narejena tako,  da se dobro počutijo v njih kakor tudi sam izgled, seveda."

S kreacijami, ki nosijo košček njene duše, prodira med najboljše svetovne oblikovalce

Rengeova pravi, da ima vsaka njena kreacija košček njene duše in prav vsaka ji je pri srcu. "Za zadnjo kolekcijo Paris La Nuit bi lahko rekla, da je najboljša, ker je zadnja (smeh). Pa tudi urbana kolekcija hlač. Sem pa že v nizkem startu za novo kreacijo, in sicer za projekt  s Tiborjem in teamom (make up artist: Mojca Škof, hair: Kristijan Skamljic)," pravi Suzana, ki ima v razvoju že svojo znamko – Clothes With Style.

Da je Suzana uspešna modna oblikovalka, pa o tem priča med drugim tudi uvrstitev med najboljše svetovne oblikovalce na spletni strani tallenthouse v okviru tekmovanja Become Talenthouse Fashion Designer of the Year. "Prijateljica mi je posredovala link za natečaj Večerna obleka za Leono Lewis. Prijavila sem se z modro »vampirsko« obleko. Na koncu leta pa so razglasili 100 najboljših oblikovalcev in jaz sem pristala na 3. mestu," je vesela Suzana, ki bi to izpostavila kot največji uspeh, izpostavlja pa tudi vse modne revije, ki jih organizira sama in revije, v katerih sodeluje drugače in zahtevajo veliko vloženega dela in domišljije."

Fashion Campu 2012, paris la nuit, foto: Tomaž Levstek

"Zelo interesantne so modne revije s tematiko. Že na dve modni reviji me je povabil organizator Simon Cirkulan. Prva je bila Vampire Infinity 2, druga pa Paris La Nuit. V obeh sem naredila kolekciji, ki sta precej nenavadni in v oblikovanju le-teh sem mešala visoko modo in kostumografijo. Med dosežke bi dala tudi večerne obleke za Miss Universe 2008 in Miss Slovenije 2010 (2 obleki)," doda Prekmurka.

Od otroških oblačil do kreacij moških kostumov za SNG Maribor

Uspešna prekmurska modna oblikovalka se zaveda, da se je ob koncu šolanja težko zaposliti in da ob tem sprejmeš tisto, kar dobiš. "V tekstilu vemo, da je težko dobit službo. Tako sem že kreirala otroška oblačila za Clar (zelo lepo delo), športna oblačila za Nes, poročne obleke ... Zdaj pa kreiram tudi moška oblačila, ker po novem tudi delam moške kostume za Slovensko narodno gledališče Maribor," pravi Suzana, katere želja je, da izpelje prav vse predstave v gledališču in da lansira svojo modno znamko Clothes With Style, razveselila pa bi se tudi povabila na fashion week.

V stilu oblačenja se spreminja kot kameleon, obožuje pa tudi modne dodatke

Suzana, ki sama zase pravi, da se v stilu oblačenja spreminja kot kameleon, kot vsaka ženska rada šopingira, rada pa preproste stvari iz trgovine kombinira z njeno kreacijo. "Rada nosim različne stile, odvisno od priložnosti. Mešam staro z novim," pravi modna oblikovalka, ki obožuje modo iz 70-ih in 80-ih let, saj se le-ta zelo lepo kombinira z današnjo modo.

Nika Zorjan in Suazan Rengeo

Prekmurka, ki trenutno živi v Mariboru, nam je izdala, da poleg oblačil obožuje seveda tudi modne dodatke. Tudi sama je nekoč izdelovala nakit, torbe, vendar se tega sedaj loti le po potrebi. "Po novem rada delam klobučke, ki so bili predstavljeni na zadnji modni reviji Paris La Nuit v Ljubljani." Suzana sicer rada sodeluje s Pomurko Bojano Kovačič Zemljič z E2RD nakitom in z Mariborčanko Polono Poklukar.

Seksi, prefinjeno, klasično v letošnjo jesen in zimo

Suzana, za katero se sanje ne končajo, saj brez njih ne bi bilo želje po ustvarjanju novih kreacij, za bralce Pomurec.com razkriva še modne nasvete za letošnjo jesen in zimo. "Seksi, prefinjeno in klasično so značilnosti, ki se iščejo pri nakupu oblačil za to jesen in zimo. Veliki poudarek so pasovi, ki se vračajo v plašče, krila in hlače."

 

Suzaninih TOP 5

Svetovni voditelj: Nimam nobenega v mislih. Politika ni moje področje.

Glasbena skupina: Nick Cave & The Bad Seeds, S.A.R., rada imam tudi musical.

Kraj v Pomurju: Všeč mi je soboški park, pa tudi Otok ljubezni - brod na Muri.

Knjiga: Dan Brown: Da Vincijeva šifra in  Christiane F.: Mi otroci s postaje ZOO

Želja v življenju: Da v starih letih izgledam kot Vivienne Westwood (malo heca). Drugače pa mojima sinovoma želim vse najboljše v življenju!

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2012 ob 19:46 barb gost

      In kdo to je??:) NIHČE:)

      3 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2012 ob 23:41 poznavalec gost

      brez lobiranja bi v ****** kelnarila glede dujše pa je tou stara , prelajnana in brez teže fraza , kak dejte če povej ali nej fala

      1 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2012 ob 12:26 miss gost

      Go Suzy!!! Glej kak fajn, prekmurci so ljubosumni na tebe! Kak so zlati! :P Kelko te je poznan ti mnenje drugih dol visi! Go SUZY! LOVE U! :)

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.07.2012 ob 14:20 hrvat gost

      miss:) Što je tau sploj???

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.07.2012 ob 8:20 gutti gost

      Tan gori je of poznavalec najboukše napijsal, glede toga pa samo lejko poven eno dva dnij k Strojanovim in rodbini pa si diplomejro

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2012 ob 12:10 edip gost

      kdo ste pa te vi če je ona nihče???zaj misliš ka či boš tu komentejrau, ka boš dosegel svetovno slavo...Suza samo tak dale,vse ka se lotiš ti uspe...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.07.2012 ob 12:28 Izseljen Sobočanec gost

      Eni so najbole močni kda skrivajo svojo identiteto pod anonimneži. S pravin imenom se pa nihče ne vupa izpostaviti pa človeki v obraz neka povedati. Seronje ene! Bravo Suzana, pusti somare, keri nikaj ne delajo pa se samo smilijo sami sebi, uspešnim lidem pa so fauš, ka do se razpočili od zavisti.:)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.07.2012 ob 12:30 pipi gost

      Suzanine kreacije so čudovite, ne samo korak s časom, ampak veliko korakov pred časom, tisti, ki pa tu pišete bedarije, pa očitno pač nikoli v življenju ne boste naredili ničesar, kar bi se dotaknilo drugih ljudi, zato pa toliko "faušije"... žalostno je, da ob uspehu nekega človeka drugi potem to dol tlačijo...to je pač slovenska maloumnost... ženska je umetnica in mojster na svojem področju in takih ljudi rabimo čim več v naši Sloveniji!!! Čestitke Suzi in kar tako naprej!! :D

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.07.2012 ob 12:54 suzana gost

      hvala vam pipi, izseljenec sobočanec, edip in miss :-)

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.