https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Bioplinarna Gjerkeš bi imela sežigalnico, krajani so (odločno) proti

Dobrovnik, 06.08.2012 ob 8:30  

V Dobrovniku te dni vre. Bioplinarna Gjerkeš načrtuje sežigalnico živalskih odpadkov, krajani temu nasprotujejo in že zbirajo podpise proti tej pobudi.

Družba Geateh d.o.o. iz Ljubljane je 13. maja v imenu svoje stranke, podjetja Bioplin Gjerkeš, na Agencijo RS za okolje (v nadaljevanju Agencija) naslovila vlogo za izdajo dovoljenja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja v večjem obsegu – na kratko, sežigalnico.

Branko Gjerkeš, lastnik Bioplinarne Gjerkeš

Agencija je z javnim naznanilom naznanila, da je v vlogi predvidena naprava za odstranjevanje ali predelavo živalskih trupov in živalskih odpadkov z zmogljivostjo predelave za več kot 10 ton na dan. To naznanilo je pri vaščanih Dobrovnika sprožilo »rdeči alarm«. Stopili so skupaj in izoblikovali skupno stališče, da so odločno proti sežigalnici in v ta namen tudi začeli podpisovati peticijo.

Zanimivo, Agencija je nato, dobra dva tedna kasneje izdala dopolnilo k javnemu naznanilu, v katerem je napisala, da »je prišlo do pomote«, saj je bilo v naznanilu navedeno »odstranjevanje ali predelavo živalskih trupov in živalskih odpadkov«, v resnici pa bi moralo biti navedeno »naprava za predelavo živalskih odpadkov (bioplinarna)«. O predelavi živalskih trupov torej tukaj ni govora.

Bioplinarna (slika je simbolna)

Vse lepo in prav, vendar ima ta zgodba drugačno zaledje. Geateh je namreč vložil vlogo za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja v skladu s spremenjeno in dopolnjeno  Uredbo o vrsti  dejavnosti in naprav, ki lahko povzročajo onesnaževanje okolja večjega obsega. V tej (novi) uredbi je namreč pod točko 6.5 označeno (ob sprejemu torej odobreno) odstranjevanje ali predelava živalskih trupov in živalskih odpadkov z zmogljivostjo predelave več kot deset ton na dan. V popravku pa so torej izvzeti živalski trupi, kar je lahko tudi dvoumno. Če so iz te točke torej izvzeti živalski trupi ali bi potem morala biti črtana cela postavka? Na mestu je torej vprašanje ali so v bioplinarni in/ali Agenciji namerno ali nenamerno hoteli zavesti ljudi in tako prekriti sled o dejanski predelavi živalskih odpadkov.

Kakor koli, v popravku naznanila je (sedaj) razumeti, da je predviden postopek za izdajo dovoljenja, ki dovoljuje predelavo odpadkov živalskega izvora a) brez trupov in b) ne samo stranskih produktov živali (blato, urin), ampak tudi kaj »drugega«. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2012 ob 8:43 čika-pajo gost

      Prijaviš eno delaš drugo.Ge se pitam ali de resan Pomurje samo zato ka smo gospodarsko na zadnjom mesti moralo vse požreti. V se v interesi kapitala, posameznikov, trpi pa naj cela regija. Bokše bi bilo ka bi napravo sežigalnico za lidi, nej pa ka vozimo svoje mrtve za drage peneze v Maribor itd.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.08.2012 ob 8:45 aheh gost

      na kunci do itak napravili tak kak jin paše

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.08.2012 ob 9:15 markec gost

      neščemo sežigalnice!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.08.2012 ob 9:51 gost gost gost

      .. lehko poven ka je stanovalcev cca. 800 pa nekaj.. (v Dobrovniki) .. Žitkovci & Strehovci nemajo glasa... (hvala kurce če što mene pita :P ) podpisalo je pa več kot 500 ljudi... ka je proti !!! taka načeloma se NEBI smeli izdati dovoljenje...

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.08.2012 ob 11:43 huh gost

      sama mafija ...

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. lojze1
      06.08.2012 ob 12:31 lojze1

      brez haska

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. smrt
      06.08.2012 ob 17:28 smrt

      Vse rijvlejo v Pomurje in tu se najdejo takši ka se dajo podkupiti in ajmo zijdat .Vse peticije in podpisi ka so se do zdaj zbirali vse povsod po Pomurji je bilo za šenki .Delajo ka čejo .V Lendavi ka vrtajo so vsi papirji ? niso ampak delajo naprej in samo za to ka je nekdo mahno dobre pare .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.08.2012 ob 21:31 dobronak gost

      že zaj zadosta smrdij...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.10.2012 ob 17:25 domačin gost

      Mislim ka dobrovničani dobro znamo što je to ,ka to dopušča, na tak način tistim ka so nej za njega volili želi povrnoti , ampak pozabo je ka tisti njegovi do to vohali pa on isto, NO MOGOČE DE SE PA NAZAJ SELO NA ŠTAJER PA SI MISLI SLOVENCI MI OPROSTITE VI skupnost MAĐAR............... ZA VAS PA ME NE BRIGA

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.