https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: 1. Romski festival Romano Khelijbe

Kamenci, 05.08.2012 ob 7:30  

V Romskem naselju Kamenci je potekal 1. ROMSKI FESTIVAL ROMANO KHELIJBE. Z festivalom hočejo predstaviti in ohraniti svojo kulturo in dediščino. Predstavile so se številne glasbene in plesne skupine.

V Romskem naselju Kamenci, ki se nahaja v bližini Odranec in Črenšovec je potekal 1. ROMSKI FESTIVAL ROMANO KHELIJBE. Prireditev je bila zelo pestra in obdana z Romskim veseljem. Nastopile so številne glasbene skupine kot tudi plesne skupine. Kot nam je zaupal Romski svetnik iz Kamenec Štefan Šarkezi s tako prireditvijo hočejo ohraniti svojo kulturo, svojo romsko dediščino in predvsem druženje. Prireditev je potekala v veselem Romskem duhu, saj je bilo dosti glasbe in plesa, za to so poskrbeli številni plesalci kot tudi romski glasbeniki. Za veselo glasbo so poskrbeli Duo Pomaranča iz Pušče.

Kot povabljena gostja na festivalu je bila ravnateljica OŠ Franceta Prešerna Marija Horvat. Zaupala nam je, "da je vabilo na festival dobila od Romskega svetnika Štefana Šarkezi, ki je bil nekoč njen učenec. Rada se udeležuje takih prireditev, saj je lepo videti kako Romi ohranjajo svojo kulturo in dediščino". Zaupala nam je tudi, da iz Romskega naselja Kamenci otroci obiskujejo njihovo osnovno šolo, tako je 25 romskih učencev iz tega naselja. Kar se tiče otrok in šole se je od nekoč do danes dosti spremenilo, saj tudi Romi želijo biti izobraženi in redno obiskujejo šolo, kar pa nekoč ni bilo. Tudi občina pomaga in vlaga v romsko naselje Kamenci, kar pomeni velik napredek za naselje.

DUO POMARANČA, ki je poskrbela za glasbo in veselje na festivalu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.08.2012 ob 9:47 šjka gost

      na pek murske romov smo ponosni kamenci

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.