https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zlati maturanti, kam po srednji šoli, kam po študiju?

08.08.2012 ob 13:29  

Večina jih odhaja študirat v Ljubljano, želje po študiju so različne.

 

Med izbrano deseterico zlatih pomurskih maturantov smo preverili, kam odhajajo na študij, kakšne so njihove želje med šolanjem in kakšne po zaključku le-tega. 

Tadeja Vok (Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani): 

Pričakujem, da bo študij zanimiv in pester, ker me delo geodeta zelo zanima, pa tudi, da nas bodo med študijem dobro pripravili na samo delo geodeta, da na začetku ne bomo "zgubljeni" in bomo dobro obveščeni in pripravljeni na vse preizkušnje. S študijem želim pridobiti vse ali pa vsaj večino spretnosti, ki jih bom potrebovala kasneje, ko bom opravljala delo geodeta oz. ko bom dobila službo. 

Po študiju bi se rada vrnila v Pomurje, seveda pa je vse odvisno od tega, kakšne bodo zaposlitvene možnosti tukaj. Če se bo le dalo, želim dobiti službo v Pomurju in se tako vrniti v rodne kraje, če pa to ne bo možno, pa se bom sem velikokrat vračala, ko bo le možno. Najraje bi delala kot občinski geodet ali pa odprla lastno pisarno kje v bližini doma. Vsekakor ne bom ena izmed tistih, ki pozabijo na to, od kod prihajajo in se tja le redkoma vračajo.

 

Sara Brunec (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani): 

Za sam študij pričakujem, da mi bo všeč in da se bom tekom izobraževanja srečala s strokovnimi vsebinami in področji, ki me zanimajo, ter da bodo pridobljena znanja in veščine uporaben pripomoček na moji nadaljnji študijski in poklicni poti.

Po študiju se bom glede na zaposlitvene možnosti odločila, če se bom vrnila v Pomurje ali se bom ustalila kje drugje. Če bi se odločala v tem trenutku, bi najraje delala na področju raziskav oziroma v laboratoriju, seveda se pa želje in interesi v prihajajočih letih lahko še spremenijo. 

 

Uroš Buzeti (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani): 

Pričakujem, da bom moral vložiti veliko truda, ker sem se vpisal na zahteven študij, kjer pa mi ni cilj samo, da šolo končam, ampak pričakujem, da se bom lotil kakšnih raziskovalnih nalog.  V prvi vrsti si želim, da se bom veliko naučil, saj mi je naravoslovje najzanimivejša veda. Verjamem tudi, da bo študij prinesel veliko novih izzivov, katerim, upam, oziroma pričakujem, da bom kos. Glede študentskega življenja izven fakultete pa pričakujem, da bo še zelo zanimivo. 

Po končanem študiju bi se z veseljem vrnil v Pomurje. Moje mišljenje o tem se je od 1. letnika do mature zelo spremenilo, saj najprej nisem nameraval in si niti nisem mislil, da bom kdaj hotel živeti v Pomurju, ko dokončam študij. Najraje bi delal v kakšni večji tovarni, kot je na primer Krka.  

 

Kaja Rogan (Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru): 

Študij medicine velja za enega najtežjih, zato bom morala vložiti veliko truda in časa v učenje, vendar vem, da bom z učenjem pridobila veliko novega znanja in izkušenj, ki mi bodo v prihodnosti koristile pri opravljanju mojega poklica. 

Že od malih nog sem si nekako želela ostati v Prekmurju in se tukaj zaposliti kot zdravnica, kar si želim še danes, saj sem navezana na domače umirjeno okolje in me ne mikajo velika mesta, čeprav nikoli ne veš, kaj bo prinesla prihodnost. Menim, da so možnosti za zaposlitev v Pomurju dobre, čeprav je znano, da danes veliko mladih po končanem študiju vse težje najde delo, posebej v naših krajih.  

 

Anja Horvat (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani): 

Od študija pričakujem predvsem, da mi bo odprl možnosti za delo v tujini, omogočil mednarodne izmenjave študentov, dobre predavatelje in predvsem uspešno sodelovanje z nami - študenti. 

Po študiju se ne nameravam zaposliti v Pomurju. Sem se bom zagotovo vračala, saj bo tu vedno moj dom. Najrajši bi delala v laboratoriju v kakšnem večjem farmacevtskem podjetju, kot je Krka v Novem Mestu. Veselilo pa bi me tudi delo v mednarodni prodaji, saj je tovrstno delo zelo raznoliko. 

 

Aleks Smolkovič (Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, smer fizika):

O fakulteti sem slišal veliko pozitivnih stvari, kar je poleg mojega zanimanja za naravoslovje močno vplivalo na mojo odločitev. Pričakujem veliko dela, ki ga bo olajšalo moje zanimanje in me bo na koncu pripeljalo do ciljev. 

O življenju po študiju še ne razmišljam preveč, saj se študij fizike da nadaljevati na ogromno različnih področjih. Ravno iz tega razloga še ne bi vedel navesti nobenega konkretnega delovnega mesta. Če pa bo delovno mesto na področju, ki ga bom izbral, na voljo v Pomurju, ne vidim nobenega razloga, zakaj se ne bi vrnil. 

 

Sanja Karas (Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, smer psihologija): 

Spoznala sem, da je znanje ena izmed temeljnih vrednot za uspešno življenje, zato sem zadnji dve leti posvečala več časa učenju, za kar mi pa ni niti najmanj žal. Uspešnost na maturi mi je tako omogočila lažji vpis na Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer se že veselim študija psihologije. Pričakujem, da bo študij predvsem zanimiv in pester. Ravno zato pa sem ga tudi izbrala, saj se zavedam, da bom s pomočjo psihologije bolje spoznala sebe in tudi osebnostno zrasla, kar pa mi bo v življenju vsekakor koristilo.

Po končanem študiju bi se lahko vrnila v Pomurje, saj kot pravijo, je doma najlepše, domači ljudje pa najprijaznejši. Vsekakor pa v življenju dogodke najraje prepuščam naključju, tako da bomo videli, kam me bo pripeljala življenjska pot. Moja želja je, da bi v prihodnosti postala klinična psihologinja in bi tako lahko pomagala drugim prebroditi svoje težave. To delo bi me osrečilo, saj se že od nekdaj rada pogovarjam in delim nasvete. 

 

Sara Kikec (Pravna fakulteta Univerze v Ljubljani):

Upam in pričakujem, da bo tekom študija polno izzivov in možnosti, ki jih bom skušala kar najbolje obvladati in izkoristiti. Vleče me tudi v tujino in sem odločena, da bom del šolanja opravila v partnerskih ustanovah fakultete ali preko programov, kot je Erasmus. 

Po študiju si puščam vse možnosti odprte, čeprav bi poklic državne tožilke najraje opravljala v domačem okolju. Kot pravijo, vsak začetek je težak, še posebej ko se komaj začneš uveljavljati v poklicu, zato vidim večje možnosti za začetek moje poklicne poti v osrednji Sloveniji.

 

Klemen Žitek (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani):

Pričakujem, da bom s študijem pridobil znanje, ki ga bom potreboval pri svojem bodočem poklicu. Obenem sem prepričan, da me bodo študentska leta dodatno izoblikovala in pripravila za samostojno življenje. Seveda pa ni vse v učenju, zato mislim, da tudi brez zabave skozi študentska leta ne bo šlo. 

Najraje bi po študiju delal v kakšni večji bolnišnici (Ljubljana, Maribor ...) ali celo v tujini, zaradi izkušenj, ki bi jih na tak način pridobil. Ne izključujem pa možnosti, da bi se pozneje v moji poklicni poti zaposlil v tudi v Pomurju.

 

Živa Majerič (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani):

Pričakujem, da si bom s študijem pridobila dovolj znanja, da bom nekoč dobra, uspešna zdravnica. Zavedam se, da vedno ne bo enostavno, da je pred mano še dolga pot, ampak verjamem, da bom zmogla. Se pa študija tudi že močno veselim, sploh, ker vsi pravijo, da so študijska leta najlepša.

Ali se bom po študiju vrnila v Pomurje? Iskreno povedano, ne vem. Vsekakor bi se želela vrniti v pokrajino ob Muri. Na to ravnico me vežejo spomini, tu sem odraščala, tu živi moja družina, sorodniki … Tu je doma večina mojih prijateljev. Ampak svet je velik in življenje je nepredvidljivo. Tako da bom odločitev o tem sprejela takrat, ko bo prišel čas za to.

    Komentarji

    1. gost
      09.08.2012 ob 13:24 Karči gost

      Ti odličnjaki so, po mojem, s Pomurjem zaključili, ali pa se bodo izgubili v povprečju. Uredniku svetujem, da poišče tiste odličnjake (izpred 4, 5 ali 6 let), ki so študij zaključili in kakšno je njihovo realno stanje sedaj, glede na njihove želje po maturi.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.