https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

Bratislava - prestolnica Slovaške, kjer so včasih kronali madžarske kralje

9.8.2012  

Glavno mesto Slovaške Bratislava, ki ima bogato zgodovino, nam je bližje, kot bi si to mislili. Iz Murske Sobote je oddaljeno slabih 300 kilometrov ali dobre tri ure vožnje. Mestu ob Donavi, ki je bila skoraj tisoč let pod madžarsko vladavino, pravijo tudi mali Dunaj.

Rubrika POM-TURE je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo popotniške utrinke in zgodbe iz celega sveta.

Od avstrijskega glavnega mesta Dunaja je Bratislava oddaljena le slabih šestdeset kilometrov, kar je ena izmed najmanjših razdalj med dvema prestolnicama, z Dunajem pa si delita tudi reko Donavo. Bratislavo kot mesto pa se prvič omenja leta 907, ko so jo zavzeli Madžari in iz nje v naslednjih stoletjih napravili pomembno mesto. Kasneje ga je uspelo zavzeti Turkom, a le za desetletje, saj so leta 1536 mesto pridobili Habsburžani. Razcvet je doživela za časa Marije Terezije, po prvi svetovni vojni pa je bila priključena novonastali državi Češkoslovaški.

Nekaj časa je bila Bratislava celo prestolnica Madžarske, v katedrali sv. Martina pa je slabih 300 let potekalo kronanje kraljev, naškofov in ostalih pomembnih funkcij. Prav v tej katedrali so okronali tudi Marijo Terezijo, ki je za časa svoje vladavine uvedla nekaj za Slovence zelo pomembnih reform.

Večina znamenitosti je posutih po prijetnem starem mestnem jedru na severnem bregu Donave, mesto pa niti ni tako veliko, kot se zdi, saj si ga lahko brez težav ogledate v enem dnevu.

Promenada ob Donavi ...

Na drugi strani Donave leži Petržalka, največji bratislavski predel, kjer je pred poldrugim stoletjem, ko je bila še posebna vas, stalo le dobrih sto hiš, potem pa so ju povezali z železniškim mostom, ki je omogočil hiter razvoj in rast novega mesta. Danes nudi glavno povezavo 430 metrov dolg Novi most. Skupaj s Katedralo sv. Martina in gradom daje mestnemu centru značilno veduto s skoraj 85 metrov visokim podpornim stebrom, na vrhu katerega stoji letečemu krožniku podoben prostor z restavracijo UFO (angleška kratica za neznani leteči predmet).

Novi most z restavracijo UFO na vrhu

 

 

Bratislavski "Bežigrad", nekdaj štadion za 30 tisoč ljudi, danes sramota za mesto ...

 

Olimpijska hokejska dvorana

 

Barvito blokovsko mesto Petržalka

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

OGLEJTE SI TUDI OSTALE POPOTNIŠKE PRISPEVKE:

VSE POM-TURE NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. Damjan123
      09.08.2012 ob 22:36 Damjan123

      Zakwa je pa ta fudbolski stadion sramota!?!?!?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.08.2012 ob 23:07 buba gost

      ka si slejpi, vej je pa cejli zaraščeni

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. Urednistvo_Pomurec
      09.08.2012 ob 23:39 Urednistvo_Pomurec

      Točno tako kot je napisal uporabnik buba, štadion je povsem zanemarjen, zlomljeni stoli, porušene stene, trava ni bila pokošena že dalj časa, zato tudi vzporednica s stadionom Bežigrad, ki doživlja isto usodo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.