https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Tudi Pomurci skozi podjetni duh zgradili mostove z Makedonci

13.08.2012 ob 10:15  

Med 1. in 11. avgustom je v Sloveniji in Makedoniji potekala mednarodna potujoča izmenjava mladih »Building Bridges 2012«, ki so se ga udeležili tudi mladi Pomurci.


Dobrodelni Leo Club Murska Sobota je organiziral mladinsko izmenjavo za mlade med 14 in 18 leti, ki so se želeli skozi mladinsko izmenjavo naučiti o javnem nastopanju, projektnem managementu in mednarodnih institucijah v Evropi.  

Projekt se je začel v sredo 1. avgusta, ko so Slovenci odpotovali v Makedonijo. Namen izmenjave ni bil le učenje in pridobivanje izkušenj, temveč tudi spoznavanje nove, makedonske kulture. Slovenci David Grilec (Murska Sobota), Petra Kodrič (Ajdovščina), Žiga Barbarič (Filovci), Valentina Vrhovec (Ljubljana), Matjaž Frangež (Ruše), Zoran Fijavž (Ljutomer), Tina Bencik (Maribor), Lucija Vulc (Gornja Radgona) in Rok Hržič (Maribor) so v Skopju na prvem delu izmenjave skozi različne delavnice, kot so: vaje v javnem nastopanju diskusija o prednostih in slabostih evropskega povezovanja ustvari učno podlago za svoje ustvarjanje.

V naslednji dnevih projekta so namreč s pridobljenim znanjem in novimi veščinami projektnega managementa začeli ustvarjati svoj lasten projekt (delovno ime: Project Mayhem). Skupaj z Makedonci so se razdelili v delovne skupine (teme: vsebinska kvaliteta projekta, logistika in finance, ter promocija) in v nacionalno mešanih timih pripravljali projekt, ter se skozi načrtovanje in diskutiranje učili novih podjetniških veščin.

V ponedeljek 6. avgusta so se nato vsi udeleženci, Slovenci in Makedonci, odpravili v Slovenijo, kjer so v Kranju nadaljevali z delavnicami in izboljševali svoje veščine komunikacije ter kvaliteto njihovega projekta. Da bi dobili tudi bolj oprijemljive izkušnje diskusije s predstavniki EU in finančnih programov, ki vzpodbuja ustvarjanje mladinskih projektov so se odpravili v Ljubljano na obisk EU komisije in finančne institucije (SALTO), kjer so se mladi lahko vključili v pogovor in diskutirali o vprašanjih, ki so se jim porodila med pripravo svojega učnega projekta.     

Projekt ni vzpodbujal le učenja, temveč so se po desetih dnevih skupnega sodelovanja med Makedonci in Slovenci razvila tudi tesna prijateljstva.

Udeleženci in mentorji projekta Building Bridges 2012 so svoje pridobljeno znanje delili tudi na spletni strani (www.bridges2012.net) namenjeni drugim mladim za samostojno učenje obravnavanih tem.  Projekt je sofinanciran s strani programa Mladi v Akciji (financiranje EU komisije) in European Youth Foundation (financiranje Sveta Evrope).

Monika Sobočan

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.