https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Bo Varis prisiljen proizvodnjo seliti v tujino?

21.08.2012 ob 11:58  

Upadanje bonitetnih ocen Sloveniji ne bo prizadelo le državnega proračuna in poslovanja bank, ampak okrnjen ogled države otežuje poslovanje podjetij. To je že občutil tudi lendavski Varis.


Kot je za Finance povedal direktor Varisa Štefan Sobočan, je lendavsko podjetje podpisalo 2,3 milijona evrov vredno pogodbo za dobavo kopalnic za objekt Motel One v Bruslju. Po pogodbi se je naročnik zavezal, da bo plačal 456.560 evrov avansa. Ta predujem bi moral Varis zavarovati z bančnim jamstvom, a investitor sprejema samo poroštva belgijskih ali francoskih bank, s katerimi sodelujejo. Varis je rešitev poiskal v dogovoru z NKBM, kjer je pridobil kontragarancijo, na podlagi katere bo BNP Paribas izdal jamstvo za vračilo avansa.

Pogoji so se zaostrili

Za tem pa so bonitetne agencije znižale ocene naše države in državnih bank (zaradi česar nobena večja slovenska banka več ne ustreza zahtevam banke BNP Paribas), zaradi česar je banka BNP spremenila zahteve in za izdajo garancije za pridobitev avansa zdaj zahteva depozit v enaki višini.

Kot še pišejo v Financah, bo Varis svojo obveznost do investitorja izpolnil. Ker ne bo dobil avansa, bo moral namesto tega pridobiti komercialna posojila pri domačih bankah, kar pa pomeni tudi višje stroške. Varis je investitorju odobril dodaten komercialni popust za avans, ki ga pa zaradi izgubljenega zaupanja naše države in bank, sploh ne bodo mogli uporabiti in tako bo njihov izkupiček še dodatno okrnjen.

Kaj preostaja slovenskim podjetnikom?

Kot je povedal Sobočan, mu tuji dobavitelji zaradi odpovedanih poroštev bank predlagajo, naj nakup v celoti avansirajo ali ga financirajo po drugi poti, pri čemer se soočajo z dodatnimi težavami, saj slovenske banke podjetij ne spremljajo več. Rešitev za tiste, ki poslujejo v tujini, obstajajo tuje banke, kar pomeni, da pričnejo poslovati preko njih. Sobočan pravi: »Nemška banka bi nas spremljala, če bi tja preselili proizvodnjo, ker želi neko pokritje. In tako se v razmišljanjih o dolgoročnem razvoju že sprašujemo, ali bo za Varis dolgoročno smiselno, da se še širi v Lendavi.«

Foto: pomurje.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2012 ob 12:31 čika-pajo gost

      Ja pa ka ma mogoče Madžarska bokše bonitetne ocene.Kama pa tuj lejko idejo. Doma trbe vstrajati, pa nej dosta modruvati od tujine, pa pritisniti na te pametne politike ka če zleti država seveda tudi mi državljančki jim nede mesta na sveti kama bi ali pa do se skrili.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2012 ob 15:39 koko gost

      saj ima sobočan-varis firmo v nemčiji brez zaposlenih delavcev, pa naj zaposli še delavce! Doma tako zaposluje samo madžare za bagatelo......... Tudi domači delavci so na minimalcu, nezadovoljni, v nemčiji bi imeli 3krat večjo plačo. Sobočan se boji, da njemu premalo ostane po kabini???? To ga muči.......

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.