https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Začela se je glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu ambrozije

22.08.2012 ob 12:22  

Zadnje dni beležimo povišano koncentracijo cvetnega prahu ambrozije, ki velja za najbolj alergeni cvetni prah, zato naj ljudje, ki imajo težave z alergijami uporabljajo svoja zdravila oziroma se v primeru pogostih simptomov posvetujejo z zdravnikom.

Kihate? Vas ščemi v nosu? Težko dihate?
Vsako leto se v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra v zraku močno poveča koncentracija cvetnega prahu pelinolistne ambrozije, ki povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod, lahko pa tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice in redko kontaktni dermatitis ter urtikarijo. Osebe, ki so alergične na cvetni prah ambrozije, lahko alergeno reagirajo tudi na cvetni prah nekaterih drugih rastlin (sončnica ) in občutijo pekoč občutek v ustih, ko jedo banano.
K temu ne pripomore samo ambrozija iz okolice, ampak lahko cvetni prah te vetrocvetke k nam zanese tudi z rastišč iz sosednje Hrvaške, Madžarske ali drugih delov vzhodne Evrope.
Kje jo najdemo?
Najpogosteje raste na golih nezaraslih površinah ob cestiščih in železniških progah, na gradbiščih, smetiščih ter na opuščenih kmetijskih zemljiščih, pa tudi na vrtovih. Pojavlja se tudi kot plevel na njivah.
V zadnjih dveh letih je fitosanitarna inšpekcija ambrozijo potrdila na več sto lokacijah. Največ prijav nesaniranih rastišč je bilo v upravnih območjih Murske Sobote, Maribora in Novega mesta. Imetniki zemljišč so v vseh primerih dolžni ukrepati po izreku opozorila z odstranitvijo ambrozije.
Kako jo prepoznamo?
Rastlina zraste od 20 do 200 cm visoko. Steblo je pokončno, razvejano, dlakavo. Listi so pernato deljeni, razdeljeni na posamezne krpe, zeleni, na spodnji strani nekoliko svetlejši.
Ambrozija je rastlina iz družine košarnic (Asteraceae), pri katerih so drobni cvetovi združeni v koške. Koški so združeni v dolga socvetja na vrhu stebla in stranskih poganjkov. V socvetju so v zgornjih koških samo moški cvetovi. Ženski koški so enocvetni v zalistju stebelnih listov.
Kako ukrepati?
V Sloveniji je 4. avgusta 2010 stopila v veljavo Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki imetnikom zemljišč nalaga izvajanje ukrepov obvladovanja ambrozije. 
Kadar raste v manjših združbah v naseljih in vrtovih, je najbolj učinkovito puljenje celih rastlin, sicer pa večkratna košnja še pred njenim cvetenjem, lahko tudi v kombinaciji z drugimi metodami. Za uspešen boj je treba uničiti rastline pred cvetenjem in s tem preprečiti tvorjenje semen, s katerimi se sicer razmnožuje. Za ročno odstranjevanje na IVZ priporočajo nošnjo rokavic in primernih oblačil, če rastlina že cveti, pa tudi uporabo dihalne maske in zaščitnih očal. Odstranjevanje naj opravijo ljudje, ki niso alergični na pelinolistno ambrozijo ali na cvetni prah pelina. Ko so rastline že začele s cvetenjem pa na IVZ odsvetujejo, da v akcijah odstranjevanja ambrozije sodelujejo tudi otroci, da ne bi pri njih prišlo do senzibilizacije na cvetni prah.


Vsako leto se v drugi polovici avgusta in prvi polovici septembra v zraku močno poveča koncentracija cvetnega prahu pelinolistne ambrozije, ki povzroča različne alergijske bolezni, najpogosteje sezonski alergijski rinitis ali rinokonjunktivitis – seneni nahod, lahko pa tudi alergijsko astmo, vnetje očesne veznice in redko kontaktni dermatitis ter urtikarijo. Osebe, ki so alergične na cvetni prah ambrozije, lahko alergeno reagirajo tudi na cvetni prah nekaterih drugih rastlin (sončnica) in občutijo pekoč občutek v ustih, ko jedo banano. K temu ne pripomore samo ambrozija iz okolice, ampak lahko cvetni prah te vetrocvetke k nam zanese tudi z rastišč iz sosednje Hrvaške, Madžarske ali drugih delov vzhodne Evrope.

Kje jo najdemo?

Najpogosteje raste na golih nezaraslih površinah ob cestiščih in železniških progah, na gradbiščih, smetiščih ter na opuščenih kmetijskih zemljiščih, pa tudi na vrtovih. Pojavlja se tudi kot plevel na njivah. V zadnjih dveh letih je fitosanitarna inšpekcija ambrozijo potrdila na več sto lokacijah. Največ prijav nesaniranih rastišč je bilo v upravnih območjih Murske Sobote, Maribora in Novega mesta. Imetniki zemljišč so v vseh primerih dolžni ukrepati po izreku opozorila z odstranitvijo ambrozije.

vir: wikipedia

Kako jo prepoznamo?

Rastlina zraste od 20 do 200 cm visoko. Steblo je pokončno, razvejano, dlakavo. Listi so pernato deljeni, razdeljeni na posamezne krpe, zeleni, na spodnji strani nekoliko svetlejši. Ambrozija je rastlina iz družine košarnic (Asteraceae), pri katerih so drobni cvetovi združeni v koške. Koški so združeni v dolga socvetja na vrhu stebla in stranskih poganjkov. V socvetju so v zgornjih koških samo moški cvetovi. Ženski koški so enocvetni v zalistju stebelnih listov.

vir: Wikipedia

Kako ukrepati?

V Sloveniji je 4. avgusta 2010 stopila v veljavo Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia, ki imetnikom zemljišč nalaga izvajanje ukrepov obvladovanja ambrozije. Kadar raste v manjših združbah v naseljih in vrtovih, je najbolj učinkovito puljenje celih rastlin, sicer pa večkratna košnja še pred njenim cvetenjem, lahko tudi v kombinaciji z drugimi metodami. Za uspešen boj je treba uničiti rastline pred cvetenjem in s tem preprečiti tvorjenje semen, s katerimi se sicer razmnožuje. Za ročno odstranjevanje na IVZ priporočajo nošnjo rokavic in primernih oblačil, če rastlina že cveti, pa tudi uporabo dihalne maske in zaščitnih očal. Odstranjevanje naj opravijo ljudje, ki niso alergični na pelinolistno ambrozijo ali na cvetni prah pelina. Ko so rastline že začele s cvetenjem pa na IVZ odsvetujejo, da v akcijah odstranjevanja ambrozije sodelujejo tudi otroci, da ne bi pri njih prišlo do senzibilizacije na cvetni prah.

    Komentarji

    1. gost
      22.08.2012 ob 15:19 Alergik gost

      Naša polja so polna ambrozije in kljub veljavni odredbi o ukrepih zatiranja ostaja še vse naprej isto. Res bi me zanimal podatek kako aktivne so v teh dneh inšpekcijske službe in koliko lastnikov zemljišč z ambrozijo so že kaznovali. Šele ko bodo morali plačati kazen bodo vzeli v roke škropivo ali kosilnico in jo odstranili. Predlog novinarki ki je napisala članek - dajte raziščite še to in pridobite odgovore uradnih inštitucij. Hrvaška je na tem področju naredila red, Slovenija pa tega področja ne more nikakor urediti.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. smrt
      22.08.2012 ob 17:01 smrt

      Eni še trgajo ambrozijo in jo nosijo na grobove saj se jim dopade ker lepo cveti.Ne vedo pa da je ambrozija

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.