https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Z današnjim dnem nižje kazni za nekatere prometne prekrške

01.09.2012 ob 10:35  

S sprejetjem novele o varnosti cestnega prometa je državni zbor že pred počitnicami znižal določene kazni za prekoračitev hitrosti, kazni za večje prekrške pa ostajajo iste.


Kazen za prekoračitev hitrosti na območju umirjenega prometa za deset kilometrov na uro se je s prejšnjih 300 znižala na 80 evrov, kršitelji pa za ta prekršek po novem ne bodo kaznovani s tremi kazenskimi točkami. Če boste v tem območju omejitev hitrosti za manj kot pet kilometrov na uro, boste kaznovani s 40 evri.

Za prekoračitev hitrosti v naselju do vključno deset kilometrov na uro vam bodo sedaj zaračunali 80 evrov namesto prejšnjih 100, če pa v naselju prekoračite hitrost prekršili za deset do dvajset kilometrov na uro pa bo vaša denarnica lažja za 250 evrov (prej 300).

"Popusti" tudi za prehitro vožnjo na avtocesti

Tudi če boste omejitev hitrosti prekršili na avtocesti, boste po novem dobili »popust«. Če boste prehitri do 20 kilometrov na uro, boste plačali kazen 40 evrov (prej 60), če boste omejitev prekoračili do 30 kilometrov na uro, pa boste kaznovani s 80 evri (prej 120). Znižane so tudi kazni za večje prekoračitve omejitev hitrosti na avtocesti.

Foto: www.sxc.hu

Največjo razliko pri plačilu kazni za prekrške pa bodo občutile pravne osebe pri odgovornosti ob sumu prometne nesreče. To so primeri, ko pravna oseba sumi, da opravlja storitve na vozilu, ki je bilo udeleženo v prometni nesreči, v kateri je bil nekdo poškodovan ali je umrl, povzročitelj pa je s kraja dogodka pobegnil. Ta kazen se je z današnjim dnem s prejšnjih 8000 znižala na 2400 evrov.

Policisti lahko zavrnejo posredovanje v prometnih nesrečah

Nov pa je tudi pojem prometna nesreča z majhno poškodbo. Pri nesrečah z manjšo materialno škodo, lahko policist pod določenimi pogoji odstopi od ugotavljanja dejstev in zbiranja dokazov. Udeleženci bi se tako morali sami sporazumeti, policija pa bi bila razbremenjena dela v številnih manjših prometnih nesrečah.

Kot so povedali iz ministrstva za infrastrukturo in prostor pa kazni za prekrške, ki so pomembni z vidika zagotavljanja prometne varnosti in tiste, ki zagotavljajo varen in nemoten potek prometa, ostajajo nespremenjene. Tako tudi kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in ostali večji prekrški.

Vir: STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2012 ob 12:25 frajer gost

      lol pa nato imate nwm kake kazni za prekoračitev hitrosti 10km-15km bi lahko dali 50€ al pa kaj ne pa ... lol

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.