https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Minister Bogovič si je ogledal prizadeta prekmurska polja

04.09.2012 ob 7:14  

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič si je danes ogledal prekmurska polja, ki jih je suša najbolj prizadela. Dejal je, da škoda nesporno presega 2,4 milijona evrov, kar je pogoj, da je po zakonu priznana za naravno nesrečo, popisovalce škode pa pozval, naj jo ocenijo profesionalno in strokovno ter le tam, kjer je več kot 30-odstotna.


Zakon o odpravi posledic naravnih nesreč namreč predvideva, da se mehanizmi sprožijo ob škodi v višini 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna, oškodovanje pa se začenja pri 30 odstotkih.

"Ko hodim naokrog v Prekmurju, vidim, da ni povsod tako, saj na težjih tleh najbrž pridelki niso povsod poškodovani nad 30-odstotno. Imamo cela območja v Sloveniji, kjer pričakujem, da ne bodo začeli s popisi, od Gorenjske prek savinjskega dela," je povedal Bogovič in dodal, da za razliko od leta 2003 ne moremo govoriti o suši na celotnem območju države.

Občinski popisovalci morajo predhodno oceno škode ministrstvu za obrambo sporočiti danes, po ocenah kmetijsko-gozdarskega zavoda v Murski Soboti pa je od 43.000 hektarjev pomurskih njiv več kot 20.000 hektarjev prizadetih od 50- do 90-odstotno. Po nekaterih podatkih naj bi škoda v Pomurju znašala več kot 21 milijonov evrov, najbolj prizadeti so koruza, oljne buče, krompir in vrtnine na prostem, pa tudi trajni nasadi.

Bogovič je še povedal, da so usmeritve jasne in gredo v smer iskanja alternativ, kot so sirki in metuljnice, kmalu pa bo objavljen tudi razpis za namakalne sisteme. "Upam, da nam bo vsaj za živinorejske kmetije uspelo zagotoviti tudi del sredstev iz proračunske rezerve, drugo pa potem v skladu z zakonom naslednje leto," je še dodal minister.

Pomurski kmetje od države zahtevajo, da jim takoj izplača neposredna izplačila, odpiše davke iz katastrskega dohodka in prispevke za zavarovanja, plačilo najema zemlje pri skladu kmetijskih zemljišč in povračila po zakonu o odpravi posledic naravnih nesreč.

    Komentarji

    1. gost
      04.09.2012 ob 20:21 gost gost

      tej minister nemo pojma od pojma zakoj se sploh ide tou se njemi vijdi na faci

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2012 ob 7:26 Tina gost

      Ministru Bogoviče kapo dol. Dobo je izjemno težki resor, na keron je duga lejta vlado nered, poleg toga pa ma uradnike šteri včasih vse napravijo ka kakšne stvar nejde dale kak bi mogla ite. Bogovič se trujdi po svojih najbaukših močeh zato mislin ka je nej fajn ka ga šinfamo, namesto ka bi ga spodbujali... Mojo podpauro ma 100%.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.