https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Fakultetno izobraženi v Pomurju na službo v povprečju čakajo 12 mesecev

Murska Sobota, 06.09.2012 ob 10:15  

Cvetka Sreš brezposelnim svetuje, da ne izgubijo volje in vztrajnosti.

Število brezposelnih  se je v zadnjem obdobju v primerjavi z enajstimi območnimi službami najbolj znižalo v Pomurju, in sicer za 9,1 odstotkov. Število brezposelnih je znova takšno, kot pred stečajem Mure. 

Direktorica murskosoboškega zavoda za zaposlovanje Cvetka Sreš pravi, da jo zadnji trendi na trgu dela v Pomurju zadovoljujejo, toda dodaja: "V Pomurju je vsa leta močno prisoten sezonski značaj zaposlovanja. Tako se v spomladanskih mesecih in poleti število brezposelnih zelo zniža, od novembra naprej pa narašča."

Jeseni se situacija poslaša

Sicer je prvo povišanje zaznati že v septembru in oktobru, ko se prijavljajo mladi po zaključku šolanja oz. tisti, ki so bili neuspešni na študiju. Teh se prijavi okrog 600. "To so ti pričakovani trendi vsako leto, letos ni nobenih drugih negativnih napovedi. Je pa v tem času nekoliko več zaposlovanja na račun zaposlovanja v dveh podjetjih: Xsal svetila in Carthago v Odrancih," pravi Sreševa.

Direktorica murskosoboškega zavoda za zaposlovanje je sicer trenutno zelo zadovoljna z ukrepi vlade na področju politike zaposlovanja. "V primerjavi z začetkom leta jih je na voljo veliko. So pa namenjeni določenim ciljnim skupinam, ki bi bile brez ukrepov težje zaposljive. V tem tednu smo tako začeli vse ukrepe, ki jih izvajamo, predstavljati delodajalcem in sicer v Lendavi, Murski Soboti in Radencih."

Vztrajnost in aktivnost sta zelo pomembni

Sreševa poudarja, da je za tiste, ki so brezposelni, najbolj pomembno, da so aktivni na trgu dela. "To pomeni, da spremljajo oglase, da iščejo na skritem trgu, da razmislijo tudi o mobilnosti – vse službe niso na domačem pragu." Dodaja, da je pomembno tudi, da zgrabijo vsako priložnost, tudi če ni čisto v skladu z izobrazbo, ki jo imajo. "Skratka, da ne odnehajo in zgubijo volje, tudi če po pol leta službe ne dobijo."

Primerjava števila brezposelnih (avgusta 2011 in avgusta 2012) po območnih službah

V Pomurju je sicer povprečna čakalna doba na zaposlitev za fakultetno izobražene brezposelne 12 mesecev. "Za vsakega, ki delo išče je to zelo težko. Iskanje službe zahteva veliko napora in pozitivne energije vsakega posameznika, Zavod jim pri tem želi pomagati z svetovanjem in ustreznimi programi, ki jim bodo pomagali pri zaposlitvi," še dodaja Sreševa.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2012 ob 13:47 - gost

      dobro, ka zaj misli s ten pravti na skriten trgu? nepotizem?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2012 ob 21:08 nešče gost

      mislin ka ste se krepko zmotili...12 mesecev je premalo napisano..eni čakamo že tudi 3 leta, eni pa še več...žalostno!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.