https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Šest idej za boljše jesensko počutje

06.09.2012 ob 15:33  

Ali vas jesenska sivina navda z brezvoljnostjo in pesimizmom? Ste utrujeni, potrti ter brez zagona in volje do dela? Se vas v jesenskih dneh pogosto lotijo prehladi? Mi vam ponujamo 6 idej za boljše jesensko počutje.

Da bi se kar najbolje izognili zmanjšanju odpornosti organizma, nejevoljnosti in utrujenosti ter posledično padcu fizične zmogljivosti in delovne učinkovitosti, je v začetku jeseni še posebej pomembno, da uživamo veliko vitaminov, se veliko gibljemo na svežem zraku in nenazadnje razmišljamo pozitivno.

sxc.hu

6 idej za boljše jesensko počutje:

1. Prehrana in vitamini

Proti prehladu in jesenski utrujenosti se lahko učinkovito borimo s pravilno prehrano, ki naj ima veliko vitaminov in mineralov, izogibajte pa se predvsem mastni orehrani. Uživajte veliko sadja in zelenjave, še posebej naj bo surova. Nekatere vrste zelenjave in sadja so s ssvojimi snovmi še posebej učinkovite v "boju" proti utrujenosti. Med zelenjavo je to: špinača, solata, soja, paradižnik, leča, krompir, brstični ohrovt in blitva. Med sadjem so to: banane, fige, marelice in grozdje. Priporočljiva je npr. tudi pekoča hrana (paprika, čili, čebula, česen, črna redkvica in hren), ki pospešujejo prekrvavitev.

2. Gibanje

Sprehodi v naravo vas bodo napolnili z novo energijo in vašim celicam zagotovili val kisika in s tem nov zagon. Redna rekreacija spodbuja nastanek hormonov, ki dajejo občutek sreče in zadovoljstva.

3. Svež zrak in kisik

Kisik je odličen vir energije, saj poživlja in osvežuje ter poskrbi, da se kri po žilah prične pretekati bolj živahno. Utrujenost na delovnem mestu lahko premagate tako, da si vzamete nekaj minutk odmora in se nadihamo svežega zraka, probamo narediti dvajset počepov ali pa namesto dvigala uporabimo stopnice.

foto:wikipedia

4. Sončna svetloba

V jesenskih dneh, ko ni več sonce tako močno, se lahko brez skrbi odpravite malo ven in uživate v jesenskih sončnih žarkih. Izpostavljanje jesenskim sončnim žarkom izboljša razpoloženje zaradi večje količine hormona serotonina in zmanjša količine melatonina, ki povzroča zaspanost.

5. Tekočina

Tekočina ni nikoli preveč. Raje pijte vodo ali druge nesladkane napitke (čaj, sveže stisnjeni sadni sokovi), seveda se skušajte izogibati sladkim gaziranim ter alkoholnim pijačam. Ne pozabite, da morate dnevno zaužiti približno 2 litra vode.

6. Hladen tuš

Ko ste zaspani in brez motivacije, se odpravite pod tuš: menjavajte mrzlo in toplo vodo, ki bo pospešila prekrvavitev in vas poživila. Nato se dobro zdrgnite z brisačo, saj tako dodatno stimulirate dotok krvi s kisikom v celice.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.