https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Rosvita Pesek v Črenšovcih o osamosvajanju Slovenije

Črenšovci, 09.09.2012 ob 8:00  

Na predzadnji dan Tedna duhovnosti in kulture 2012 v Črensovcih je bila gostja zgodovinarka, publicistka in televizijska voditeljica Rosvita Pesek.

Dogodka, ki ga je kot moderator vodil poslanec Jožef Horvat, sta se udeležila tudi poslanec v prvi slovenski vladi DEMOS-a Danijel Starman, ter nekdanji poslanec Zvonko Horvat. V Črenšovcih so na ta dan obeležili 20-letnico mednarodnega priznanja Slovenije. Peskova se je kot gostja tradicionalnega Tedna duhovnosti in Kulture v Črenšovcih, ki ga že 13. leto prireja Župnija Črenšovci, sprehodila po poti osamosvojitve.

Svoje predavanje je začela s 27-člansko »osamosvojitveno vlado« in korak za korakom opisovala dogodke, ki so začrtali samostojno državo. Vse od težkih začetkov, ko je mlada, takrat še nepriznana država začenjala brez mednarodne podpore, pa do trenutka, ko je začela dobivati mednarodna priznanja. Poudarila je, da je Slovenijo kot prvo, še isti večer, 25. junija, priznala Hrvaška, ki je bila prav tako na poti k samostojni državi. Za mednarodno priznanje Slovenije pa so bile pomembne tudi »zavezniške« države: Vatikan, Avstrija, ter še posebej Nemčija, ki je na zasedanju EU-ja na nek način »izsilila« priznanje suverene in samostojne države. Svoj sprehod po poti osamosvojitve je končala z razpadom prve vlade in razrešitvijo prvega premiera Lojzeta Peterleta.

Za konec je prisluhnila še nekaj vprašanjem iz občinstva, predvsem o samostojnosti in novinarstvu. O slednjem je povedala, da so mediji postali "napadalni in agresivni", na nas pa je, da presodimo komu in predvsem kaj verjamemo. Na občinstvo je pa tudi sama naslovila zanimivo vprašanje: »Koliko vi, oziroma, koliko vaši otroci vedo o osamosvojitvi?« Koliko res vemo?

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2012 ob 20:07 marta gost

      Predavanje gospe Rosvite Pesek je bilo odlično. Dvorana Župnijskega doma je bila premajhna za vse, ki bi želeli biti na predavanju. Škoda pa, da ni bilo opaziti kolegov učiteljev zgodovine. Dr. Rosvita Pesek je kot novinarka spremljala dogodke ob osamosvojitvi iz neposredne bližine. Zato se zaveda pomena dogodkov, tistih, ki so javnosti poznani, pa tudi tistih, za katere javnost nikoli ni izvedela. Škoda, da se o rojevanju naše države govori v glavnem kot o dogodkih, ki se Slovencev ne tičejo. V učbenikih o zgodovini je komaj kaj na to temo. Pa bi naši mladi morali vedeti o teh dogodkih pravgotovo kaj več! Kje je naša domovinska zavest????????? Zgledujmo se po naših vzhodnih sosedih, Madžarih! Na vsako kapljo krvi svojega naroda so ponosni! Slovenci.........

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.09.2012 ob 21:01 X gost

      marta, eni smo ponosni na lastne kaplje krvi iz leta 91 in ne nücamo oditi na takšne dogodke, še celou nej po župnijskih domovih. tisti kateri smo se 91 borili za Slovenijo že znamo kak je te bilou pa tudi kak je bilo prej in še najhujše je ka se zavedamo kak je zdaj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.