https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policisti pozorni na nepripet varnostni pas

10.09.2012 ob 10:00  

Število smrtnih žrtev v prometnih nesrečah bi z uporabo varnostnega pasu lahko znižali. Zato bodo ta teden policisti izvajali poostren nadzor nad uporabo varnostnih pasov.


Od danes pa vse do nedelje bo potekal evropsko usklajen nadzor nad uporabo varnostnih pasov. Policisti bodo v tem obdobju po vsej državi intenzivneje preverjali, ali so vozniki in potniki v vozilih med vožnjo pripeti z varnostnim pasom in ali vozniki pri prevozih otrok uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme.

Kazen za neuporabo znaša 120 evrov

Vse policijske uprave bodo v tem času opravile tudi krajše nadzore nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih v osebnih in tovornih vozilih ter avtobusih. Nadzor bo zajemal vse vrste vozil, poudarek pa bo na prevozih otrok. Ob tem bodo policisti ugotavljali tudi vse druge prekrške in zoper kršitelje ukrepali v skladu s svojimi pristojnostmi. Za neuporabo varnostnega pasu vas policisti lahko kaznujejo s kaznijo 120 evrov.

Foto: www.sxc.hu

Z usklajenim nadzorom želijo evropski policisti zmanjšati število mrtvih in telesno poškodovanih oseb v prometnih nesrečah, ki med vožnjo ne uporabljajo varnostnih pasov. Hkrati pa želijo s takšnimi akcijami vplivati na zavedanje voznikov in potnikov, da lahko uporaba varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov za pripenjanje otrok med prevozom bistveno prispeva k njihovi varnosti in prepreči nepotrebne telesne poškodbe zaradi naglih zaviranj ali udeležbe v morebitnih prometnih nesrečah.

Zaradi neuporabe varnostnega pasu lani umrlo 22 potnikov

Lani je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 15 voznikov in 7 potnikov, ki med vožnjo niso uporabljali varnostnega pasu. V letošnjem letu je do konca avgusta življenje izgubilo 10 voznikov in 5 potnikov, ki niso uporabljali varnostnega pasu, so sporočili z Generalne policijske postaje.

Kot pišejo na internetnih straneh Slovenske policije, lahko odrasel človek z močjo rok in nog zadrži težo telesa ob trku le do hitrosti 7 km/h. Pri trku vozila, ki vozi s hitrostjo 50 km/h, deluje na naše telo enaka sila, kot če bi padli 10 m globoko. Pri večjih hitrostih pa ta sila skokovito narašča. Strokovnjaki so ugotovili, da bi bilo med vozniki in potniki v avtomobilih 40 % manj žrtev, če bi vsi uporabljali varnostne pasove.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.09.2012 ob 23:54 GOST gost

      NAJ SEBE KAZNUJEJO; KO MED VOŽNJO TELEFONIRAJO: GNILA DRŽAVA: DRUGO NE VEJO SAMO KAZNOVATI: IZBOLJŠA PA SE TAK NIČ:::::::::::::

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2012 ob 5:10 XY gost

      Red je pas pripet. Zdaj če nekdo drug telefonira v avtu na nedovoljen način ali ni pripet še ne opraviči, da tudi ti lahko. Niti ne razumem kako se ljudje lahko vozijo nepripeti.... osebno se ne morem. Sicer pa pregovor pravi: "Nora glava, telo trpi!"

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2012 ob 11:56 **** gost

      Isto ge ne razmen kak se lejko lidgej vozijo neprivezane. Samo po drujgi strani mi pa tudi neje jasno zakoj policaji to kaznujejo Vejpa človik keri je nej privezani nikoga drujgoga ne ogroža v prometi, razen sebe. Kakšen odnos pa ma do sebe in svojoga telesa je pa posameznikova stvar.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.09.2012 ob 11:38 pas pripet gost

      To imaš delno prav ****. V kolikor se poškoduješ, če nisi pripet bo tudi družba nekaj trpela. Že zdravljenje, ki mogoče ne bi bilo potrebno. Drugače se pa strinjam s teboj in tudi sam menim, da bi bilo potrebno več pozornosti posvetiti preprečevenju nesreč, kot samim posledicam po nesreči. Še vedno je za največ nesreč kriva NEPRIMERNA HITROST. Seveda pa je najlažje kasirati za pas, ko se skriješ nekje in kasiraš poštene ljudi, ki se peljejo v trgovino in po svojih opravkih v mestu. Tisti civilni policijski avto s kamero bi tudi več pomenil kje v naselju, kot na AC. Zadnjič sem se peljal po Soboti zvečer v centru mesta, cca 50km/h in sta me v eni minuta dva prehitela. In to na mestu, kjer je tudi prehitevanje prepovedano, da ne govorim o hitrosti, ki sta jo itak dobro prekoračila. Po vrhu je v enem bila celo ženska in s telefonom v desno roki na levem ušesu. Da te kap. Dajte prometniki, s civilnimi vozili v mesto in takšne spraviti s ceste.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.09.2012 ob 12:23 Kroužančar gost

      Moje pijsanje je nej glij vezano na temo pas v avtomobilu, je pa povezano z varnostjo v promete. Že cejlo leto opazuvlen bedaka, če san ga po krivici tak poimenoval presoudite sami, štere se vozi s skuteron, na glavi ma čelado, pred njim pa stoji na šasiji mopeda dejte, po mojem staro okroug trij lejta, seveda brez čelade na glavi.Svojo betežno glavou je zaščito s čelado, za dejte je pa nej poskrbo. Tip se je priženo v Krog, vozi se pa k rodbini od žene, eno 500 metrov daleč, tudi v Krog. Ges san jemi že ščou povedati, či je tou praf, samo san si premislo, ka bi se verjetno svadila ali pa bi jemi eno okroug vuj prišvaso. Dosta bedakov san že vido, te je pa rejsan… Če što od Kroužančarov zna o kon pijšen, naj jemi povej, prle kak de dejte bujo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.